Tak for ordet. Med beslutningsforslaget her foreslås det at undersøge, om ambulancebehandlere og paramedicinere skal have forbeholdt virksomhedsområde af hensyn til bl.a. hurtig behandling og aflastning af sundhedspersonalet. Lad mig starte med at slå fast, at ambulancebehandlere og paramedicinere jo i dag gør en helt afgørende forskel, ikke mindst for mennesker i krisesituationer. De er i den grad nogle af hverdagens helte for de mennesker, som de hver dag døgnet rundt året rundt hjælper. Og i nogle situationer er det deres indsats, der ganske enkelt er forskellen imellem liv eller død.
Derfor synes jeg jo også som indenrigs- og sundhedsminister, at det er afgørende og vigtigt, at de har de rette rammer for deres arbejde. Hensynet til bl.a. hurtig behandling og aflastning af sundhedspersonalet, som forslagsstillerne angiver som baggrund for forslaget, er jo noget, som vi vægter højt fra regeringens side, og for regeringen er det samtidig også afgørende, at de tiltag, vi sætter i værk, også er nødvendige, og at de løser reelle problemer. Vi må derfor også holde fast i det klare udgangspunkt, som Folketinget også almindeligvis lægger til grund, nemlig udgangspunktet om, at vi i Danmark tildeler forbeholdte virksomhedsområder ud fra et reelt behov af hensyn til patientsikkerheden. Det var tilfældet, da vi i Folketinget sidste år gav sygeplejerskerne et forbeholdt virksomhedsområde og udvidede jordemødrenes. Det gav mening. Og nu har Styrelsen for Patientsikkerhed også undersøgt, om det er tilfældet for ambulancebehandlere og paramedicinere.
Ambulancepersonalet er jo ofte de første, som reagerer på nødsituationer og yder livreddende hjælp. De står ofte over for situationer, hvor tid ganske enkelt er af helt afgørende betydning, og derfor er systemet også allerede i dag indrettet på den måde, at ambulancebehandlere og paramedicinere kan få den nødvendige fleksibilitet til at udføre livreddende arbejde hurtigt og på eget initiativ, også vel at mærke, og det er vigtigt, hvor der er tale om opgaver, der er forbeholdt læger at udføre. Det er nemlig helt almindelig praksis i vores sundhedsvæsen, at ambulancepersonalet udfører lægeforbeholdte opgaver – det er det, der hedder som medhjælp – bl.a. igennem såkaldte rammedelegationer udarbejdet af læger i akutberedskaberne. Med delegationen bliver der fastlagt en ramme for, hvornår lægeforbeholdte opgaver kan varetages af ambulancepersonalet, vel at mærke uden behov for at kontakte lægen og fortsat på lægens ansvar. Lægen skal derfor oftest kun kontaktes, hvis det er en opgave, der rækker ud over rammen for delegationen, og dermed hvor det på forhånd er vurderet, at det er nødvendigt at få en læges konkrete vurdering i spil.
Delegationen frigiver altså lægens ressourcer til andre opgaver, samtidig med at lægens faglige vurderinger og ansvar fastholdes, hvor det er nødvendigt. Derfor har Styrelsen for Patientsikkerhed også vurderet, at der ikke er et patientsikkerhedsmæssigt behov for at give ambulancebehandlere og paramedicinere forbeholdte virksomhedsområder, og styrelsen har heller ikke fundet udfordringer for patienternes sikkerhed ved brug af de nuværende delegationer i vores akutberedskab. Så det er altså ikke af hensyn til patienterne eller personalets fleksibilitet, der ellers anføres som begrundelse, at der er et behov for at indføre forbeholdt virksomhedsområde til ambulancebehandlere og paramedicinere.
Samtidig kan man måske også i al stilfærdighed bemærke, at forslagsstillerne med beslutningsforslaget heller ikke har anvist nogen finansiering til en sådan ordning, hvis det var, man altså imod det, som Styrelsen for Patientsikkerhed har undersøgt, agtede alligevel at indføre en sådan ordning, også selv om der jo med ret stor sandsynlighed vil være økonomiske omkostninger forbundet med det. Det så vi også ved tildeling og udvidelse af forbeholdt virksomhedsområde til sygeplejersker og jordemødre. Det var der også nogle økonomiske omkostninger forbundet med. Så det er jo sådan lidt en gratis omgang at komme med forslag her i Folketingssalen, som man så samtidig glemmer at finansiere.
Så jeg må helt enkelt konkludere, at når der ikke er et patientsikkerhedsmæssigt behov for at give ambulancebehandlere og paramedicinere forbeholdt virksomhedsområde, når styrelsen i øvrigt også har undersøgt det, og når forslagsstillerne heller ikke har fundet finansiering til deres forslag, så kan regeringen af flere forskellige årsager ikke støtte beslutningsforslaget.