Tak. Det er jo et lidt tosidet forslag, hvoraf den første halvdel går ud på, at Folketinget pålægger regeringen i løbet af folketingsåret 2025-26 at prioritere udbygningen af solceller på offentlige og industrielle bygninger ved bl.a. at fjerne administrative byrder inden for opsætning og drift af solcelleanlæg. Den del har Enhedslisten også fokus på. Vi har faktisk formuleret et beslutningsforslag, som hedder B 109, som kommer til behandling her i Folketinget den 3. april, og hvor vi lægger op til, at ministeren skal indkalde til forhandlinger for at varetage, at vi kan få flere solceller op på offentlige bygninger, og at man forholder sig aktivt til, at der kommer et EU-direktiv, hvor der i kapitel 10 står, at der skal en vis mængde solceller op på offentlige bygninger. Det vil vi sådan set gerne starte debatten om i tide, sådan at man måske nogle gange kan være på forkant med hensyn til at få solceller op.
Nu har jeg oplevet energipolitikken tæt på her de sidste 9 år i Folketinget, og det er, som om finansministeren lidt leger solkonge og forhindrer, at der kommer flere solceller op. Det er lidt mærkeligt at opleve, at solceller er noget, som statsapparatet og ministeren betragter som en del af deres ejendom og ikke en del af et gode, der skinner ned på alle. Altså, det er jo lige før, man frygter, at man bliver pålagt moms, hvis man har jordbær og kartofler i sin egen have. Hvorfor er det, at man ikke i højere grad kan disponere over den sol, der skinner ned på tagene, også i kommunerne?
Så vi er helt med på det der med, at vi skal gøre noget mere for at få solceller op på kommunale bygninger. I forhold til industrielle bygninger, hvis det er en industri, som har et energiforbrug, mens solen skinner, så tror jeg ikke, at vi skal gøre mere der. Der er sådan set anlæg, der kommer op. Så vi er positive over for det her med at få flere solceller op i byerne, og det er sådan lidt tankevækkende, hvad det er for nogle prisforskelle, der er mellem Øst- og Vestdanmark.
Nu bliver det ligesom italesat, at der er et stort problem ovre i Vestdanmark, hvor solceller og vindmøller kommer op. Der er altså også et gode ved det. Der er sådan set nogle energipriser og nogle elpriser, som er lavere dér, end de er her i Østdanmark. Jeg har lige tændt for varmepumpen derhjemme i fritidshuset. Det var til en elpris på 56 øre. Hvis det fritidshus havde ligget i Østdanmark, havde det været 70 øre, og det er jo, fordi der er flere solcelleanlæg i den vestlige del af Danmark. Der er altså også fordele ved, at vi får solceller op.
Så er der den anden halvdel af beslutningsforslaget, som vil pålægge regeringen at standse udbygningen af markanlæg, og det er vi i Enhedslisten fuldstændig imod. Vi er med i en aftale om en firdobling af vedvarende energi på land. Vi har præciseret, at det er kommunerne, som har planlægningsansvaret. Hvis ikke de kan håndtere det selv, er der en mulighed for at få assistance fra statsligt ansatte, og det er jo så op til byrådet at komme frem til, hvad det er for nogle anlæg, de vil sige ja til, og hvilke de vil sige nej til.
Jeg har fulgt vores byrådsmedlemmers samarbejde. Der er nogle af dem, der synes, at det er lidt svært, når der kommer de der meget store ansøgninger ind, men der er også nogle af dem, der har formået at balancere det og tage en dialog med lokalbefolkningen og er kommet frem til at sige ja til et anlæg, som så var noget mindre end det, som projektmagerne havde søgt om. Det er jo de processer, som jeg synes jeg kan observere sådan set kører okay. Man vil altid kunne finde en enkelt borger et sted, som er utilfreds med det, der sker. Sådan er det, men vi er nødt til at prioritere udbygningen af vedvarende energi, så vi i den her klimakamp, som vi står midt i, kommer frem til at være selvforsynende med elektricitet og varme. Der er det nødvendigt, at vi både har vind og sol i vores energisystem.
Så synes jeg, at man hele tiden skal revurdere, hvad der sker derude. I forhold til den her firdobling af vedvarende energi på land tror jeg, at det, der foregår, er lidt skævt, og det er en stor skam, at man ikke kan finde et flertal i Folketinget, som vil ophæve Ring 5 på Sjælland, altså den motorvej, der er planlagt uden om København. For der er faktisk en række borgmestre, der siger, at de gerne vil opsætte vedvarende energi-anlæg på den arealreservation, som ellers er tænkt til en motorvej. Der vil de gerne have solceller og vindmøller op, og det er der så et flertal i Folketinget der ikke har villet sige ja til indtil nu.
Så jeg synes, der er behov for at diskutere solceller og se på, hvordan der skal justeres lidt på tingene, hvis det er sådan, at vi skal komme i mål med en firdobling af vedvarende energi på land. For når vi kigger på forsyningssikkerheden, kigger vi ind i noget, hvor forsyningssikkerheden med el er langt bedre i Jylland og på Fyn, end den er på Sjælland. Det er vi jo nødt til at forholde os til, og det vil sige, at udbygningen af vedvarende energi på Sjælland bør have en særlig prioritet. Der kan jeg sagtens se, at en del af løsningen kan være at få flere solceller op på tagene i byerne. Det er så oplagt. Så jeg ser frem til, at vi får endnu en solcelledebat den 3. april.