Den gode nyhed i dag er jo, at vi alle sammen er enige i, at det ikke skal være lovligt at bedrive flerkoneri i Danmark. Den dårlige nyhed er, at vi spilder hinandens tid, og nu vil jeg gerne tage regeringen i forsvar, for vi spilder jo ikke bare hinandens tid i Folketinget, vi spilder jo faktisk også regeringens tid.
Jeg har været her længe nok til, at jeg er træt af at høre på os selv, skulle jeg til at sige, som Folketing klynke. Altså, hvad har ministeren brugt den her uge på? Ministeren har brugt rigtig mange timer i Folketingssalen sammen med os. Ministeren har måske også været kaldt i samråd eller skal det måske. Det plejer også at være sådan i en normal uge. Dengang jeg startede i Folketinget, var samråd stadig væk så specielt, at det ikke var sådan, at man nærmest havde en fast booking af en minister om ugen. Men det er jo efterhånden blevet sådan, at man altid ved, at det er i det her tidsrum, at der bliver samråd med udlændinge- og integrationsministeren, fordi der kommer så mange, at man lige så godt kan lave en fast praksis.
Desværre er realiteten jo bare, at der er gået inflation i alt fra det her Folketing, og det er selvfølgelig, fordi vi er blevet mange, men det er også, fordi vi er holdt op med at tage os selv alvorligt som lovgivere. Hvorfor er det, der rammer et beslutningsforslag her i salen? Det er da ikke, for at vi skal bruge en eftermiddag sammen. Det er da, fordi man bare gerne vil markere, at man er lidt mere aktiv på den her dagsorden eller vil det lidt mere end nogle andre, eller at man kom til at sige til et eller andet medie for et halvt år siden, at man ville fremsætte det her beslutningsforslag.
Hvis man nu skulle begynde at tage sig selv lidt mere alvorligt som lovgiver i et samarbejde med regeringen og man havde et område, der virkelig interesserede en – som det her, som vi er mange, der interesserer os for – så ville man jo spørge regeringen løbende, hvilket jeg har gjort. Det er så ikke dén minister, jeg har spurgt. Jeg har spurgt kirkeministeren, for meget af det her hører jo også under ham. Jeg har spurgt: Kommer der noget af det her på lovprogrammet, måske når vi skal kigge på en revision af trossamfundsloven osv. osv.?
Jeg må selvfølgelig ikke sige, hvad ministeren har sagt til mig, men det synes jeg jo er den måde, man tager sit arbejde alvorligt på. Det er, at man, hvis der er noget, der optager en, i stedet for straks at fare til tasterne og lave et beslutningsforslag, for at man kan sige i medierne, at man har fremsat det, og for at man kan stå her og spilde hinandens tid, jo så går til regeringen og spørger: Har vi en fælles dagsorden her? Det er jo jer, der har embedsværket; det er jer, der kan gå i dybden med det. Er I på bolden? Sker der noget?
Det tror jeg nok regeringen er, og det har ministeren understreget i dag. Man kunne også have spurgt regeringen og ministrene og fået det svar, at ja, man er på vej med noget, og så kunne vi jo så have sparet hinandens tid. Hvornår er det så, at vi begynder at arbejde seriøst på den måde i stedet for at spilde hinandens tid?
Desværre har jeg også Dansk Folkeparti mistænkt for jo ikke at være så optaget af de piger, det handler om. Det er jo også derfor, at nogle af os egentlig ikke synes, at det her er vidtgående nok. For hvis man virkelig skal sætte ind over for det her problem, er det jo ikke bare at sige, at så ændrer vi straffeloven. Der kan være masser, der går under radaren. Så det handler netop også om, om vi skal se på trossamfundsloven; om vi skal se på, hvad der skal til for at blive et anerkendt trossamfund; om vi skal se på reglerne for religiøse vielser; og om vi skal stille krav om, at når man foretager en religiøs vielse, skal det være på baggrund af en civil vielse, og dermed også, at hvis man bliver skilt og får en civil skilsmisse, så skal det pr. automatik også føre til en religiøs skilsmisse.
Det er alle sådan nogle krav, som går ind over andre ministerområder, og som jo derfor, synes jeg, også begrunder og motiverer, hvorfor man skal have et bredere blik på det her end lige ét ressortområde. Det er i hvert fald derfor, at vi, selv om vi egentlig er enige i teksten, hellere vil lægge vores æg i regeringens kurv i dag. Det er, fordi vi tror, der kommer et bedre svar på det problem, som vi ellers alle er enige om at ønske at løse og sætte fokus på, nemlig polygami og problemet med flerkoneri, især i muslimske kredse.
Den dagsorden er vi også meget optaget af. Vi har selv lavet seks forslag. Jeg tror ikke engang rigtig, vi har solgt dem til pressen, fordi vi sådan set ligger og venter på, hvornår der netop kommer en eller anden forhandling. Jeg har mest tænkt, at det ville ligge i forbindelse med revisionen af trossamfundsloven. Det kan også godt være, det er her. Det kan også være, det er noget med straffelov, og det er så hos justitsministeren.
Men det er sådan, vi arbejder, og det er rigtigt, at det ikke har skabt store overskrifter og det kunne vi måske have fået, hvis vi havde fremsat det her forslag i Folketinget, men det er faktisk ikke det, vi er mest optaget af. Det, vi er mest optaget af, er at få sat en stopper for den her kvindeundertrykkelse, hvilket det er. Det er ikke bare at kunne stå her og hejse et flag og i øvrigt spilde hinandens tid.