Tak. Man får sådan et deja-vu, hver gang man diskuterer grænsekontrol. Jeg kunne ikke lade være med til at gå ind og søge i mine egne arkiver. Sidst, jeg var retsordfører – det var på det tidspunkt, man indførte grænsekontrollen, der havde vi så haft det nogle år, det var stadig væk interessant at diskutere det i medierne, og de bragte løbende sådan nogle historier om, at nu havde man brugt 300.000 timer på grænsekontrol og nu havde man brugt 1 mio. timer på grænsekontrol – lavede jeg den sjove øvelse, at jeg satte mig ned og regnede ud, hvad man så fik ud af de der mange timers grænsekontrol. Det var baseret på kilder, altså ministeriet. Jeg spurgte, hvor mange våben man havde beslaglagt, hvor mange personer der var blevet afvist osv. osv. Det viste, at en fuldtidsmedarbejder, altså et årsværk, ved grænsen årligt afviste seks personer, men det var ikke personer, der søgte asyl. For som alle her forhåbentlig er bekendt med, er grænsekontrol jo ikke et middel til at afvise folk i at søge asyl. Tværtimod er det sådan, at hvis man kommer til grænsen og siger, at jeg er asylansøger, bliver man straks fragtet til et asylcenter, hvor man så får gennemgået sin sag. Det er klart, at hvis man så har søgt asyl i et andet land først, bliver man qua Dublinsamarbejdet, som jo også er en del af den her diskussion, returneret til det land, men ellers får man altså ophold i asylcenteret, mens ens asylsag bliver behandlet. Så det er ikke afviste personer. Dem, der bliver afvist, er typisk folk, der har glemt deres pas.
Det her regnestykke viste også, at på 1 års fuldtidsarbejde, altså for en medarbejder, blev det til seks sigtelser, rigtig ofte sigtelser for trafikforseelser – et eller andet, der er galt med bilen – og beslaglæggelse af ét våben. I den periode blev der beslaglagt, jeg tror, det var omkring 800 våben, og man så det jo for sig – det var samtidig med, at der var bandekonflikt: 800 skydevåben kørt ind over grænsen, uha uha. Men nej, de der 801 våben dækkede over 282 knive, 193 pebersprays, som Dansk Folkeparti vist gerne vil have gjort lovlige, 38 strømpistoler, 90 slagvåben, 50 slangebøsser, 106 gaspatroner, 3 økser, 2 gassignalpistoler og 1 gasampul.
Så var der en diskussion omkring skydevåben, fordi jeg jo på baggrund af de tal konkluderede, at der ikke var beslaglagt et eneste skydevåben. Så fik jeg nogle på nakken, for der var jo beslaglagt nogen. Problemet var bare, at det var attrapper. De kunne ikke bruges som skydevåben, og der var så en diskussion i politiet om, om det var et skydevåben. De havde ikke kategoriseret dem som skydevåben, fordi de jo ikke kunne skyde, men der var så nogle af dem, som rigtig godt kan lide grænsekontrol, og som syntes, det var et dejligt tal at sige, at man nu havde beslaglagt de her våben, der insisterede på, at det jo var et skydevåben, fordi man kunne reparere den her attrap, og at så kunne den principielt godt bruges som skydevåben. Men politiet kategoriserede det altså ikke som skydevåben.
Det er jo bare eksempler. Det var måske det eneste, jeg var uenig i – ej, ikke helt det eneste – da hr. Peter Skaarup fra Danmarksdemokraterne var oppe at holde sin ordførertale. Jeg var lige ved at rejse mig op og rose for ordførertalen, men jeg tænkte, at det næsten ville være et dødskys. Der var selvfølgelig meget uenighed, men så grundlæggende alligevel enighed om, at man må ændre reglerne indefra, og det har jeg respekt for. I en tid som nu, hvor der er rigtig mange, der vil undergrave det hele og smide alt ud med badevandet, har jeg respekt for folk, som kan mene noget helt andet end mig, men trods alt vil ændre det indefra.
Men det, jeg så studsede over, var at kalde grænsekontrollen for det bedste middel mod terrorisme. Der må jeg bare sige, at i forhold til at være et middel mod terrorisme, bandekrig eller for den sags skyld store migrationsstrømme af asylansøgere, har grænsekontrol aldrig nogen sinde været et effektivt middel. Man ville kunne fange mange flere illegale migranter, konfiskere mange flere våben, rigtige våben, også skydevåben, og rejse mange flere sigtelser, hvis man stillede sig på Åboulevarden en dag. Det er jo det, der er realiteten, og det er jo derfor, vi også godt ved, at politiet ikke bryder sig om det her. De ved godt, at det er politikerne, der gerne vil have grænsekontrol, fordi det er symbolsk. I perioder synes de måske også, det kan være fornuftigt, hvis der er en eller anden helt skærpet aktuel situation, men vi ved jo godt, når det kommer til stykket, og jeg tror endda også, Søren Pind har været ude at sige det ærligt, efter han var trådt af som justitsminister, at politiet ikke ønsker det her, fordi politiet godt ved, at det her ikke er en effektiv måde at beskytte vores land på, hverken mod illegal indvandring, bandekonflikter eller terrorisme. Der er det altså spild af penge. Der kunne man gøre ting meget, meget mere effektivt.
Så har jeg ikke været inde på alt det med Schengen, Dublin osv., men det var vi jo inde på i forbindelse med spørgsmål og ministerens tale. Nu havde jeg bare lyst til at lægge det her til.
Derfor støtter vi ikke forslaget. Det glemte jeg at sige, men det lå nok mellem linjerne.