Det glæder mig meget, at Folketingets formand vil lytte, for han har selv siddet med som formand for det udvalg, hvor vi nu har besluttet at gå fra 30 udvalg ned til 20. Det er faktisk så enkelt, man kan sige det om det forslag. Det er ikke svært. Hvis der er nogen, der ikke har deres gang på Christiansborg, der tænker, at det her er nemt, og at det kunne man hurtigt gøre, så vil jeg sige, at så kender man ikke Christiansborg. For det har altså taget nogle år, og det har ikke været nemt. Vi har også taget en beslutning om, hvad det så er for nogle udvalg, der er for vigtige til, at de kan slås sammen. Alle de beslutninger har vi været igennem. Men jeg kan også sige, at vi på tværs af alle partier er blevet enige, og det er jeg super glad for.
Man kan spørge sig selv: Hvad var problemet egentlig? Problemet var jo, at hvert eneste medlem her i Folketinget i Danmark faktisk sidder i 5-6 udvalg i gennemsnit. Nogle af dem, der er i den socialdemokratiske gruppe, har over 10 udvalg, nogle har 12, og til sammenligning har man i de andre nordiske lande 1-2 udvalg pr. medlem. Så man kan sige sig selv, at man kan ikke nå alle de udvalgsmøder, selv om man egentlig gerne ville – også fordi mange af udvalgsmøderne er på samme tidspunkt. Når deputationer har foretræde for et af de 29 udvalg – det, der hedder besøg af gæster – så er der nogle gæster, der undrer sig over, at der kun sidder fem udvalgsmedlemmer. Og hvem forstår det? Det kan jeg godt forstå at der ikke er nogen der gør. Men det er jo klart, at når man har så mange udvalg, at man ikke kan nå det, så er man også nødt til at prioritere.
Det, der også er problemet, er, at der faktisk er flere medlemmer, der er kommet til os, fordi de følte sig lidt stresset over det. De ville virkelig gerne nå alle deres udvalgsmøder. Det gælder nok især de nye, for os, der har været her i mange år, tænker jo nok bare, at det ved vi godt vi ikke kan nå. Folk, der ved, at der er 29 udvalgsmedlemmer, ser, at der kun er 5 til stede ved foretrædet, og de tror måske, at det er, fordi vi er en smule dovne herinde. Det er sådan set et problem.
Folketinget har med formanden i spidsen gjort et fremragende arbejde. Jeg var formand for udvalget før, og der lykkedes det så ikke, men det lykkedes for Folketingets formand – tillykke med det. Man har valgt at have fokus på det gode arbejdsmiljø, som jo også bør gælde for os herinde, selv om vores arbejde jo ikke kan betegnes som et job. Men det er jo også vigtigt, at vi går glade til og fra arbejde. Derfor har man lavet mere struktur på tingene, bedre mulighed for planlægning og større mulighed for at nå tingene med god samvittighed, og det synes jeg er vigtigt i alle jobs.
Vi har jo også lavet færre afstemninger, så vi kun stemmer om torsdagen. Det er der i hvert fald en enkelt i Folketinget, der har gjort oprør imod, men det med, at vi kun stemmer én gang, som vi blev enige om på tværs, er netop for, hvis man kigger på udvalgsstrukturen, at man bedre kan planlægge udvalgsmøderne; når kun få udvalgsmøder ligger på samme tidspunkt, kan det enkelte medlem nå sine udvalgsmøder.
Nu har vi så udvalgsstrukturen på plads fra efter næste valg. Det, vi så selvfølgelig skal kigge på, er, hvordan vi så får bedre udvalgsmøder, hvor flere møder op. Det er så det arbejde, vi faktisk er gået i gang med at kigge på i går, herunder hvordan vi kan gøre på udvalgsmøderne mere interessante. Vi kan bruge flere værktøjer. Vi kan lave en vejledning om, hvordan man kan bruge et udvalg, og hvordan man kan gøre det velfungerende. Det gør vi jo netop, fordi vi skal sørge for, at folketingsmedlemmerne har en mulighed for at holde øje med regeringen – det er jo ret vigtigt i forhold til vores demokrati – udvikle politik, sætte dagsordener og dermed styrke og holde fast i vores demokrati. Det kan man netop bruge udvalgene til, og det er jo så det arbejde, vi skal i gang med nu, og det ser jeg frem til.
Jeg vil godt sige tak til Folketingets formand, som også var formand for udvalget for det her arbejde. Det er godt arbejde. Også tak til alle jer andre. Jeg har været med i arbejdet i mange år efterhånden; nu lykkedes det. Jeg synes, at vi alle sammen kan være tilfredse med, at vi skærer ned på antallet af udvalg. Vi har gjort det sammen, og nu skal vi bare se, om vi ikke kan gøre udvalgsarbejdet mere interessant, og det arbejde går vi ind i. Jeg følger det, og jeg synes, at det er virkelig godt. Jeg har set frem til det og har glædet mig til i dag. Jeg takker alle, der har været med til at få det her i hus. Tak for ordet.