Tak for det. Jeg tænker, at en af grundene til, at Alternativet fremsætter netop dette forslag, er, at fru Franciska Rosenkilde havde en meget central rolle i udarbejdelsen af »mad- og måltidsstrategien« i København, da hun sad der som kulturborgmester. Og jeg kan egentlig godt forstå, at man fremsætter forslag om at bruge den som inspiration herinde for en national strategi, for Københavns »mad- og måltidsstrategi« er ret forbilledlig på mange punkter: Der er et vigtigt fokus på fejl- og underernæring, som er ekstremt vigtigt, særlig for vores ældre; der er et vigtigt fokus på sundhed og ulighed i sundhed; og så selvfølgelig omstillingen til et bæredygtigt fødevaresystem, som er helt centralt. En af de ting, man gerne har villet gøre i København, er at reducere udledningen fra maden, der serveres i de offentlige køkkener, med 25 pct. i 2025. Mig bekendt har man allerede nået den målsætning, og jeg tror faktisk, at man nåede den allerede i 2024. I Aarhus havde man en tilsvarende målsætning om faktisk at nå det allerede i 2024, så det er noget, der sker rundtomkring.
Vi har tidligere i SF foreslået, at man havde et lignende måltal i hele landet og også gerne en 50-procentsreduktion i 2030, men det har ikke været så nemt at overbevise et flertal herinde om, at vi skulle have en målsætning, og det undrer mig egentlig lidt, for det er jo ikke detailstyring, sådan som det bliver fremlagt i debatten her. Hvis man laver en klimamålsætning f.eks., som man har gjort i København, er der jo fuld valgfrihed ude lokalt til, hvordan man vil indrette sig efter det. Det kunne være, om man vil have en fiskedag, en kødfri dag, eller om man vil servere mere kylling og mindre oksekød eller meget mere plantebaseret. Der er en meget stor handlefrihed, men et krav om grøn omstilling midt i en klimakrise. Det synes jeg ikke burde være så forfærdelig kontroversielt. Jeg synes, det var lidt morsomt at høre fru Louise Elholms tale, hvor man helt stille læste en meget bombastisk tale fra hr. Erling Bonnesen op om, at nu ødelagde man det kommunale selvstyre. Jeg tror, at formuleringen var, at man satte det ud af kraft. Jeg ved ikke, om regeringen også mener, at man sætter det kommunale selvstyre ud af kraft, når man i den finanslov, man for nylig har lavet, har besluttet, at skolemaden skal følge kostrådene.
Jeg synes, at en måde, man kunne lave den her helt nødvendige omstilling på, var at sige, at den mad, der serveres i de offentlige køkkener, skal tage udgangspunkt i kostrådene og den klimabelastning, der er for dem. Det præsenterede vi i SF et forslag om, i forbindelse med at vi forhandlede den grønne trepart, men det lykkedes os ikke at få det igennem. Jeg håber, at det er noget, Folketingets partier vil tænke videre over, for vi skal altså have en grøn omstilling af vores madvaner, og de offentlige køkkener er en rigtig effektiv måde at sikre det på. Vi kan sørge for, at borgerne får positive madoplevelser med bælgfrugter, som danskerne spiser alt for lidt af i forhold til kostrådene, med gode plantebaserede proteinkilder som tofu, tempeh og madder og sådan nogle ting. Ved at inspirere de offentlige køkkener kan folk tage de her erfaringer og tage dem med hjem også og blive bedre til at lave grønne retter. Jeg synes, at de målsætninger, der ligger i Københavns »mad- og måltidsstrategi«, er rigtig fine, og det er nogle, man sagtens kunne implementere nationalt.
Jeg synes også, at ministeren pynter sig lidt med lånte spinatblade, hvis man kan sige det, når han fremhæver alt det, regeringen gør for at fremme plantebaserede fødevarer, f.eks. Plantefonden. Nu tilfører man 400 mio. kr., men i regeringens udspil skulle man tilføre 45 mio. kr., og det var jo, fordi SF ligesom kom og satte sig i den grønne trepart og fik det her igennem, at der faktisk skete noget. Man henviser også til kostrådene, som nu skal være udgangspunktet for skolemad. Det var faktisk heller ikke i regeringens forslag om en finanslov, det var noget, SF bar med ind til bordet og fik gennemført i finansloven.
Jeg synes, det ville være dejligt, hvis regeringen var dem, der kom med nogle forslag en gang imellem, som virkelig sikrede, at vi fik omstillet de offentlige køkkener. Så hvis man synes, at det er så positive toner, man hører i dag, selv om man ikke vil støtte forslaget, håber jeg da, at man vil komme med sine egne forslag til, hvordan man sikrer mere grøn mad i de offentlige køkkener, for det er der i allerhøjeste grad behov for. Derfor støtter SF også det forslag, der ligger her i dag. Tak.