Tak for ordet. Forslagsstillerne henviser til, at der er behov for at analysere, hvad den nye politiske situation efter præsidentvalget i USA, den fortsatte russiske angrebskrig mod Ukraine og de øvrige geopolitiske spændinger og forskydninger betyder for vores sikkerhed i Danmark, i Norden og i Europa. Jeg er sådan set helt enig i, og regeringen er enig i, at vi er nødt til at forholde os til den udenrigs- og sikkerhedspolitiske situation, som vi befinder os i. Det er næppe heller muligt at finde nogen, der ikke vil være enig i det. For vi står jo på alle måder midt i en brydningstid, hvor der til tider, nærmest dagligt, er behov for, at vi forholder os aktivt til den internationale udvikling.
Hvad der så omvendt ikke ændrer sig, er Danmarks centrale udenrigs- og sikkerhedspolitiske prioriteter. Vores udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi udgør fortsat, kan man sige, den overordnede strategiske retning. Det gælder i virkeligheden ikke mindst den ledetråd, vi så spandt ud, med pragmatisk idealisme, som jo indebærer, at vi forholder os til verden, som den faktisk er, og ikke, som vi ønsker den var. Det var en strategi, som blev til som et svar på, at vi i stigende grad lever i en usikker, en uforudsigelig og en kompliceret verden. Det var ret sandt, da vi udgav strategien i 2023, og det er i hvert fald ikke blevet mindre sandt siden.
Strategiens tre overordnede udenrigspolitiske prioriteter afspejler også fortsat vores klare kerneinteresser, nemlig for det første et større fokus på den nære sikkerhed i Danmark og Europa, for det andet et behov for at danne nye alliancer med lande uden for Europa og Vesten, og for det tredje et mere robust og modstandsdygtigt samfund. Det er de principper, vi etablerede, og det er dem, vi fortsat styrer efter, og jeg synes sådan set, at det i virkeligheden måske forekommer mere indlysende og rigtigt nu end dengang. Jeg synes også, det var rigtigt dengang, men jeg tror, at det for alle forekommer endnu mere klart nu end dengang. Så jeg synes sådan set, at fundamentet er på plads.
Så noterer jeg mig, at forslagsstillerne giver udtryk for en vis bekymring for manglende seriøsitet og grundighed i forhold til vores respons på den ændrede sikkerhedspolitiske situation, og det kan jeg sådan set ikke rigtig genkende. Tværtimod. Efter regeringens opfattelse kalder tidens udfordringer ikke på nedsættelse af ekspertgrupper, men på konkret udmøntning af relevant politik, der bidrager til at sikre vores interesser i en turbulent periode, altså at vi forholder os aktivt til udviklingen i verden.
Det er jo et arbejde, der pågår løbende. Det pågår i regeringen. Det sker med tæt inddragelse af Det Udenrigspolitiske Nævn. Det sker med inddragelse af forsvarsforligskredsen. Og det sker altså på det fundament, som vi formulerede for små 2 år siden, og som jeg sådan set synes står robust, også i forhold til den tid, vi lever i nu.
Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer jo, at når krigen i Ukraine stopper eller fryser til, så vil det betyde, at Rusland kan frigøre betydelige militære ressourcer og dermed øge sin militære evne til at udgøre en direkte trussel mod NATO. Alle kender efterretningstjenestens vurdering, som jo hviler på det grundlag, at hvis man lægger til grund, at vi sidder stille, at vi ikke gør noget, og at man ikke kan påregne et amerikansk engagement og den slags ting, vil det alt andet lige betyde, at Rusland efter ca. 6 måneder vil være i stand til at udkæmpe en lokal krig i et land, der grænser op til Rusland, at de efter ca. 2 år vil udgøre en troværdig trussel mod enkelte eller flere NATO-lande og dermed være klar til en regional krig mod flere lande i Østersøregionen, og at de efter 5 år vil være klar til en storskalakrig på det europæiske kontinent, hvis USA ikke involverer sig.
Når det er vurderingen fra vores efterretningstjeneste, som i øvrigt er en konsensusvurdering i Europa, så kræver det jo handling og ikke ekspertudvalg. Det kræver, at vi styrker vores forsvar, og med »vi« tænker jeg kongeriget Danmark. Det kræver, at der investeres i NATO's kollektive afskrækkelse og forsvar, og det kræver, at vi også tænker hastighed ind som en faktor.
Ud over opbygningen af dansk forsvar og sikkerhed gennem forsvarsforliget har regeringen og partierne bag forsvarsforliget etableret Accelerationsfonden på 50 mia. kr. Det betyder, at vi i indeværende år jo afsætter over 3 pct. af vores bruttonationalprodukt til forsvar og sikkerhed. Det bringer os i en situation, hvor jeg tror at der vel kun er 7 af de 32 NATO-allierede, der har et højere forsvarsbudget i indeværende år, end vi har, og derved sender det jo også et tydeligt signal til vores allierede om, at vi har forstået den sikkerhedspolitiske situation, og at vi er klar til at handle.
Her er hastighed et tungtvejende hensyn. Det er en forudsætning, som vi må acceptere. Det er et spørgsmål om rettidig omhu. Og så kommer vi jo rimeligvis, eller jeg kunne også sige med sikkerhed, til også at øge vores forsvarsudgifter sådan mere langsigtet og strukturelt, når vi kender NATO's nye styrkemål. Det er i Danmarks og Europas entydige sikkerhedspolitiske interesse at stå vagt om Ukraines suverænitet. Derfor vil vi jo også fortsat prioritere omfattende støtte til Ukraines forsvarskamp, arbejde for at bringe Ukraine i en styrkeposition og støtte op om en retfærdig og varig fred, der kan sikre Ukraine og Europa mod fremtidig russisk aggression.
Vores respons til den geopolitiske situation og udvikling må nødvendigvis også være europæisk, også som et troværdigt bidrag til den transatlantiske sikkerhed. For selv om den transatlantiske relation fremstår mindre forudsigelig end tidligere, og det medgiver jeg jo gerne, så har Danmark og Europa en interesse i at fastholde et tæt sikkerhedssamarbejde med USA, både i regi af NATO og også bilateralt. Det er den forsvarssamarbejdsaftale, som vi skal førstebehandle på fredag, og som vi selvfølgelig godt kan tage hul på her til aften, men som der jo ellers kommer en særskilt debat om på fredag, et eksempel på.
Det ændrer dog ikke på, at den aktuelle situation har gjort det klart, at Europa skal stå mere i egen ret og i højere grad kunne tage vare på egen sikkerhed. Derfor har vi også hilst det meget velkommen, at Kommissionen har høje ambitioner for udviklingen af den europæiske forsvarsindustri. Det ser vi med kommissionsformandens ReArm Europe-plan og med lanceringen af hvidbogen om fremtiden for det europæiske forsvar. Det betragter vi som rettidige og helt nødvendige reformer, som skal bane vejen for, at Europa senest i 2030 kan forsvare sig selv.
Der skal gøres mere, og nu skal der leveres. Derfor arbejder vi jo også fra dansk side på, at der opstilles årlige mål og milepæle på tværs af indsatsområderne, så 2030 ikke bliver sådan en løs forpligtigelse, men noget, man styrer hårdt efter. Det er afgørende at få skabt de rigtige rammevilkår for de europæiske forsvarsvirksomheder, så de kan opskalere deres produktion hurtigt og effektivt. Derfor ser vi også frem til, når Kommissionen til sommer forventes at fremlægge en såkaldt omnibuspakke, der skal fjerne byrder og barrierer på forsvarsområdet. Vi skal også købe mere, og det skal gøres i fællesskab. På den måde skal det bidrage til at give industrien forudsigelighed til at kunne opskalere produktionen, styrke interoperabiliteten mellem landenes forsvar og sikre stordriftsfordele. Så det er noget, vi kaster os helhjertet ind i, og også det her haster.
Vi står jo som bekendt i år over for at varetage en række centrale roller i internationale samarbejder. Det giver store muligheder for at præge de globale dagsordener. Vi skal både styrke eksisterende partnerskaber, og vi skal danne nye med lande uden for Europa og Vesten. Det gælder ikke mindst i forhold til at stå vagt om folkeretten og grundprincipperne i FN-pagten, sådan som vi faktisk også diskuterede det under den forespørgselsdebat, vi lige har sluppet. Det gælder i arbejdet i regi af FN's Sikkerhedsråd, hvor vi i tæt samarbejde med de fire andre europæiske medlemmer og lande fra andre regioner skal løfte den her dagsorden. Desuden udgør Danmarks indsatser for et styrket og reformeret multilateralt system et væsentligt grundlag for samfundsrobustheden og det civile beredskab i forhold til eksempelvis klimakatastrofer og pandemier.
Endelig arbejder vi jo så fortsat for en åben og mere strategisk europæisk handelspolitik. Det er kun blevet endnu mere relevant på det allerseneste og var noget, vi diskuterede i kredsen af handelsministre så sent som i går. For det er jo også sådan, at når døre lukkes, åbner der sig andre døre, og på en meget, meget trist baggrund, et amerikansk ønske om at kaste hele verden ud i en global handelskrig, så åbner det her jo også en mulighed for et Europa, der skaber flere frihandelsaftaler med lande ude i verden, der gerne vil os. Det rummer et positivt element, der også kan være med til at styrke vores modstandskraft og reducere vores sårbarhed ved at diversificere vores forsyningskæder.
Jeg siger alt det her, fordi jeg sådan set har en meget klar fornemmelse af, at vi med den verden, vi står i, og med det afsæt, vi har i den strategi, vi har formuleret, har et ret godt kompas for, hvordan vi skal bevæge os hen over terrænet.
Det fører mig så til, at jeg er meget, meget enig med forslagsstillerne i, at vi skal tage tingene seriøst og vi skal tage dem meget alvorligt, men jeg synes altså, vi er i en situation, hvor der er ret meget klarhed over vores strategiske interesser. Jeg er så helt med på, at den verden, vores interesser skal spille ind i, forandrer sig, også med en hastighed, jeg personligt ikke bryder mig om; ting, som vi opfattede som totalt forudsigelige og bredt anerkendte sandheder, er det pludselig ikke, og det skal vi selvfølgelig navigere efter. Men det tror jeg kalder på handling, på rettidig handling. Og vi har taget en stribe markante skridt og er parate til at gøre mere.
Så på en for så vidt positiv baggrund af, at jeg tror, vi sådan ret ensartet vurderer, at alt er oppe i luften og vi skal orientere os i et nyt landskab, så når jeg efter lang tids taletid her alligevel frem til den for forslagsstillerne nedslående, tror jeg, konklusion, at regeringen ikke kan støtte beslutningsforslaget.