Tak for debatten indtil nu. Jeg håber, at den kommer til at køre videre i en forhandling med regeringen, når de engang besinder sig. Jeg vil da håbe, at det gør indtryk, hvor mange partier der faktisk har støttet Enhedslistens forslag om, at der skal være en forhandling omkring forbedrede muligheder for at opsætte solceller på offentlige bygninger. Jeg vil gerne takke Danmarksdemokraterne, SF, Liberal Alliance, Konservative, Radikale og Alternativet for at støtte det her forslag. Når så mange partier egentlig ønsker, at regeringen indkalder til en forhandling, ville det så ikke være rimeligt, at man gjorde det? Hvad har man at tabe?
Vi er i gang med den her kæmpe omstilling væk fra fossil gas, og den støtter vi fuldt ud. Man taber sådan set penge på det i statskassen. Der kommer ikke så mange afgifter ind fra den fossile gas. Har vi regnet nøje på det? Jeg er ikke sikker på det. Det er nogle gange, at vi har store projekter, hvor der indtræffer sådan en milliardblindhed. Når først et projekt er blevet megastort, er det nogle gange nemmere at få igennem. Så kan man godt bevilge milliarder til brintinfrastruktur og CO2-lagring, støtte til brint og støtte til pyrolyse. Så er det ligesom, at beløbet er ligegyldigt, for det er jo sådan en udvikling. Og hvis det er sådan, at vi kommer til, at det er et spørgsmål om at forholde sig til solceller på kommunale bygninger, så er det lige pludselig et stort problem, hvis det er sådan, at det medfører, at man så får færre indtægter ind.
Jeg synes ikke, det hænger sammen. Jeg synes, der er nogle nære muligheder, som ikke bliver udnyttet, og jeg synes, vi er endt et lidt for unuanceret sted. Når vi ser på udbygning af den vedvarende energi i Danmark, er det ligesom, at det er de store projekter, som man fremmer, men det nære på den lokale folkeskole og på det lokale plejehjem er så lige pludselig et stort problem, hvis det er sådan, at man er endt med, at kommunen havde en økonomisk drift, som var bare en anelse bedre. Og jeg har svært ved at forstå den her modstand. Ja, der er kommunalvalg i år, og selvfølgelig vil der være en interesse for, hvad det er for en økonomiaftale, regeringen lander med KL. Men der er jo også et øget fokus på, om der ikke er nogle ting ude i kommunerne, som kunne gøres bedre, hvis det var sådan, at man havde andre rammevilkår.
Og ja, vi stiller forslag fra Enhedslistens side. Så når vi rejser forslaget om, at kommunerne skal have bedre mulighed for at sige nej til udvidelse af store svinelandbrug, og når vi kommer med forslag om, at anlægsloftet bør lempes lidt, så man kan lave klimainvesteringer, er det jo, fordi vi har en dialog med vores byrådsmedlemmer. Vi har en politisk dialog med dem, og vi har også haft en dialog med dem omkring de her solcelleanlæg. Jeg kan jo næsten ikke gå til et møde i vores netværk for kommunalpolitikere, uden at jeg bliver spurgt: Har I gjort noget ved det? Det kan være, jeg får det nemmere næste gang. Så kan jeg sige: Nu har jeg fremsat det her forslag B 109; I kan læse om, hvad vi har gjort dér og læse debatten osv. Måske kunne jeg også komme til det, at jeg så kunne sige: Nu har ministeren indkaldt til et forhandlingsmøde.
Kan det her løses på anden vis? Jeg i tvivl om det. Vi har jo et lovforslag til behandling omkring leasingmuligheder for solceller på erhvervsbygninger. Og jeg har stillet det officielle spørgsmål om den der tekst, hvor der står »erhvervsbygninger m.v.«, altså om, hvad det der »m.v.« dækker. For hvis vi i det lovforslag kunne ende med, at det »m.v.« også var gældende for kommuner og regioner og stat, så er det måske en mulighed. Det er jo ikke, fordi det er et must for os, at de der solceller, der sættes op på kommunale bygninger, skal være ejet af kommunen. Så hvis det er løsningen, er vi åbne over for det. Vi har ikke i vores beslutningsforslag lagt os fast på noget. Vi har nævnt, at det er problematisk med den måde, det kører på i øjeblikket, hvor kommunerne skal oprette et selvstændigt selskab. Vi har også listet op, at de gældende regler om de samlede afregningsvilkår ikke er rentable nok for kommunerne.
Løber vi så fra et eller andet lovforslag, som vi engang har stemt for? Nej, det synes jeg ikke. Vi gør opmærksom på, at her er noget, der skulle gøres bedre. Og det kan jeg så se at der er en lang række partier der sådan set er enige med os i. Jeg synes, det er lidt spøjst at kunne læse, at når man ovre fra Malmø siger, at man gerne vil sætte flere solceller op på offentlige bygninger, så trækker man frem, at man ikke skal gøre det ligesom i Danmark. Men man vil gerne have mere vedvarende energi, og jeg ønsker Malmø alt muligt held til at lykkes med deres plan for at få solceller op på offentlige bygninger.
Den anden del af vores beslutningsforslag her vedrører sådan set at imødekomme de krav, der kommer fra EU omkring solenergi på offentlige bygninger, og der lagde jeg mærke til, at ministeren sagde, at der er tid endnu. Hvis det er tilgangen, at man ikke skal gennemføre noget før allersenest pålagt af EU, så synes jeg ikke, at det er en klimavenlig tilgang til det. Når nu EU kommer med de her krav om at sætte solceller op på eksisterende og nye bygninger, hvorfor så ikke skynde sig? Når ministeren ude i offentligheden har erkendt, at det er svært at nå i mål med fire gange vedvarende energi på land, så må man jo finde på nye tiltag. Og der kunne det være et godt tiltag at gennemføre noget, som EU kræver, tidligere end den allersidste dato.
Jeg synes, vi har så meget at vinde ved at lave om på de her rammevilkår og få kommunerne fuldt med i den klimakamp, som de sådan set laver. Der er mange kommuner, der har opstillet klimamål, og de kan jo nemmere nå dem, hvis det er sådan, at de må stille solceller op på egne bygninger og på egne udearealer. Det er den proces, jeg håber vi kan komme videre med, og jeg ser frem til, at ministeren må erkende, at han er nødt til at indkalde til forhandlinger. Tak.