Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2024 - 7315
Den 27. januar 2025
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 269 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 19. december 2024. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Søren Egge Rasmussen (EL).
Spørgsmål nr. 269 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil
ministeren oversende en udtømmende oversigt over, hvilke forhold der ifølge Fødevarestyrelsens
retningslinjer og principper udløser hvilken type sanktion ved et kontrolbesøg, fordelt på indskærpelse,
påbud, forbud og politianmeldelse? Oversigten bør også indeholde en oversigt over, hvilke forhold der
ifølge Fødevarestyrelsens alene skal håndteres ved vejledning eller drøftelse i stedet foren sanktion.”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har
oplyst følgende:
”Fødevarestyrelsens
generelle sanktioneringsprincipper er beskrevet i Fødevarestyrelsens generelle
kontrolvejledning.
Når Fødevarestyrelsen konstaterer overtrædelse af reglerne, foretager styrelsen altid en konkret vurde-
ring af de samlede omstændigheder i den enkelte sag med henblik på at vurdere, hvilken sanktion der
er egnet og tilstrækkelig til at få virksomheden til at rette op.
Som udgangspunkt vil Fødevarestyrelsen reagere med en sanktion, som f.eks. indskærpelse, påbud eller
politianmeldelse, når der konstateres overtrædelse af reglerne. Valget af sanktion vil afhænge af bl.a.
overtrædelsens alvor, omfang og karakter. Nogle overtrædelser vil ud fra en konkret vurdering betragtes
som så bagatelagtige, at sanktionering bør undlades, da dette bl.a. kan være i strid med proportionali-
tetsprincippet. I stedet vejledes virksomheden om gældende regler på området.
Kontrolvejledningen indeholder ikke en udtømmende oversigt over, hvilke forhold der udløser hen-
holdsvis vejledning og en bestemt type sanktion, da Fødevarestyrelsen som offentlig myndighed er for-
pligtet til at foretage en konkret vurdering i den enkelte sag.
Kontrolvejledningen er offentligt tilgængelig her:
https://foedevarestyrelsen.dk/dyr/kontrol/saadan-
foregaar-kontrollen/foedevarestyrelsens-generelle-kontrolvejledning
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Holbergsgade 6
•
1057 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
•
•
www.fvm.dk