Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2024-1255
Den 16. december 2024
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 155 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for grøn trepart den 22. november 2024. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra a
Kristian Bøgsted (DD).
Spørgsmål nr. 155 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”
Ministeren bedes redegøre for, om regeringen forventer, at priserne på fødevarer vil stige som følge af
reduceret fødevareproduktion i Danmark og øget import, samt hvor meget priserne forventes at stige
som følge af Aftale om et Grønt Danmark af 24. juni 2024 og Aftale om Implementering af et Grønt
Danmark af 18. november 2024?”
Svar
Prisændringer på fødevarer i butikkerne afhænger af en række faktorer, som gør, at prisændringerne
kan være forskellige på tværs af produkter. Det kan f.eks. være konkurrencen i markedet og forbrugernes
præferencer mellem danske og udenlandske produkter.
I forbindelse med
Aftale om Et Grønt Danmark
blev det opgjort, at aftalens klimavirkemidler skønnes
at medføre gennemsnitlige prisændringer for danske kvægslagterier, griseslagterier og mejerier estime-
ret på hhv. 4,2 pct., 0,6 pct. og 2,0 pct. i 2035, hvor regulering er fuldt implementeret. Hvis der tages
udgangspunkt i, at 500 gram dansk hakket oksekød, 500 gram dansk hakket grisekød og 1 liter dansk
mælk koster hhv. 45 kr., 35 kr. og 13 kr. inkl. moms, så svarer det til en gennemsnitlig prisstigning for
500 gram hakket oksekød på 1,9 kr. Prisstigningen for 500 gram hakket grisekød vurderes gennemsnit-
ligt at være 0,2 kr., mens en liter mælk vurderes at stige med 0,3 kr. i 2035.
Estimaterne for priseffekterne er baseret på faktaark om
Effektvurdering af klimaregulering af land-
bruget mv.
offentliggjort i forbindelse med
Aftale om et Grøn Danmark.
Ministeriet for Grøn Trepart
•
Vester Voldgade 123
• 1552
København V
•
www.mgtp.dk