Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2024 - 6588
Den 11. december 2024
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 102 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 13. november 2024. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Hans Kristian Skibby (DD).
Spørgsmål nr. 102 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil ministeren kommentere henvendelse af 11/11-24
fra Gråsten Fjerkræ A/S om manglende
information om biprodukterne fra foie gras produktion, jf. MOF alm. del
–
bilag 107.”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet er der indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har
oplyst følgende:
”Dyrevelfærdsloven
i Danmark forbyder at tvangsfodre dyr, medmindre det er påkrævet for at behandle
dyret mod sygdom. Derfor arbejder man fra dansk side på EU-niveau for at få fjernet kravet om
minimumsvægte i handelsnormerne for fjerkrækød for levere fra and og gås til produktion af foie gras.
Gråsten Fjerkræ angiver, at der i de nugældende EU-handelsnormer for fjerkrækød alene er krav om
mærkning af kød fra fjerkræ med oplysningen ”til fremstilling af foie gras” for fjerkrækød fra
produktionsformerne ”fritgående” eller ”frilands”.
EU-handelsnormerne for fjerkrækød omfatter ikke
forarbejdet, herunder konserveret,
fjerkræ som f.eks. ”confit de canard”.
Sådanne produkter er dækket
af den generelle lovgivning for fødevareinformation til forbrugerne. Det indebærer, at et obligatorisk
krav om mærkning med, at produkterne stammer fra foie gras-produktion, i givet fald vil kræve en
ændring af fødevareinformationsforordningen.
EU-handelsnormerne for fjerkrækød har været under revision i 2022-23, men revisionen er sat i bero,
bl.a. på grund af uenighed mellem landene om bestemmelserne om foie gras
–
såvel definitioner som
mærkningskrav. På nuværende tidspunkt er der ikke nogen tidshorisont for, hvornår Kommissionen
genoptager dette arbejde.
Producenter kan frivilligt mærke deres produkter med, at kødet
ikke
stammer fra foie gras-produktion.
Sådanne oplysninger skal være dokumenterbare og må ikke vildlede forbrugerne.”
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Holbergsgade 6
•
1057 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
•
•
www.fvm.dk