Folketingets Lovsekretariat
Christiansborg
24. februar 2025
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 138 (alm. del) af
27. januar 2025
Spørgsmål
Vil ministeren redegøre for, hvorledes fødevarepriserne i Danmark reagerer på
stød og ændringer i henholdsvis energi og råvarepriser? Herunder bedes mini-
steren kommentere på, hvorvidt ministeren er enig i udsagnet fra Henning
Otte Hansen, seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
på Københavns Universitet, om, at priserne ”(…) reagerer hurtigt ved, at pri-
serne går op, men er langsommere til at falde igen”, jf. artiklen ”Fødevarefor-
sker kalder ustabile forsyningskæder for ”gift for priserne”” bragt på Fødeva-
rewatch den 16. september 2024. Ministeren bedes desuden redegøre for,
hvorfor det forholder sig således.
Svar
Forbrugerpriserne på fødevarer påvirkes af en række forhold, herunder af pri-
serne på uforarbejdede fødevarer på de globale råvaremarkeder, udgifterne til
transport, forarbejdning, distribution, markedsføring mv. Især priser på ufor-
arbejdede fødevarer kan være ret svingende. Blandt andet kan vejrforhold som
tørke og sygdomme i afgrøder bidrage til store prisudsving. Energipriserne på-
virker blandt andet udgifterne til gødning og transport. Lønninger har blandt
andet betydning for omkostninger ved forarbejdning.
Siden 2015 er forbrugerpriserne på fødevarer i Danmark og de globale priser
på uforarbejdede fødevarer steget omtrent lige meget,
jf. figur 1.
Udviklingen
dækker over, at priserne på uforarbejdede fødevarer steg forholdsvis meget
frem til midten af 2022 og herefter frem til starten af 2024 faldt forholdsvist
meget. Forbrugerpriserne i Danmark har ikke haft samme udsving, og samlet
set er der ikke tegn på, at udviklingen i forbrugerpriserne i de seneste år er
kommet ud af trit med udviklingen i priserne på uforarbejdede fødevarer.
Økonomiministeriet
Ved Stranden 8
1061 København K
Telefon 40 20 86 87