Nyhedsbrev │ 2024-2025 │ 24. februar 2025
Fremtidens landbrugs- og fødevarepolitik skal gå på flere ben
Kommissionen nedtoner de grønne ambitioner i sin nye vision for EU’s landbrugs-
og fødevarepolitik.
Ursula von der Leyen præsenterede den 19. februar Kommissionens længe
ventede vision for fremtidens landbrugs- og fødevarepolitik i EU efter 2040.
Målet med udspillet er at gøre landbruget både mere attraktivt,
modstandsdygtigt og bæredygtigt. Planen skal sikre Europa den nødvendige
strategiske autonomi og fødevaresuverænitet, så vi bedre kan håndtere presset
fra de aktuelle geopolitiske spændinger og konsekvenserne af klimaforandringer,
mv. Kommissionen kalder selv planen for ambitiøs, men der blæser nye vinde i
forhold til vægtningen af den grønne dagsorden. I den nye vision for landbrugs-
og fødevaresektoren skal bæredygtighed i højere grad vejes op imod erhvervets
konkurrenceevne, fødevaresikkerhed og hensynet til landdistrikterne.
Visionen for landbrugs- og fødevaresektoren bygger på fire overordnede
prioriteter.
1. En attraktiv sektor
Det skal gøres mere attraktivt at være landmand. Ellers vil EU, ifølge
Kommissionen, mangle landmænd til at producere vores fødevarer efter 2040. En
del af forklaringen er, at en medarbejder i sektoren kun tjener omkring 60 pct. af
gennemsnitslønnen for medarbejdere i den øvrige økonomi i EU. Så for at
tiltrække unge medarbejdere til erhvervet, skal EU kunne garantere
landmændene en bedre indkomst. Kommissionen foreslår bl.a., at EU skal sikre