Miljø- og Fødevareudvalget 2024-25
MOF Alm.del Bilag 240
Offentligt
2969194_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 23. januar 2025
Sagsnummer: 2025-187
./.
Til udvalgets orientering fremsendes hermed orienterende notat om afstemninger i 2024 i Den Stående
Komite for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder om godkendelse af fødevaretilsætningsstoffer (komitésag).
Jacob Jensen
/
Jesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og
Fiskeri • Holbergsgade 6 • 1057
København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR 41956011 • EAN 5798000880016 • [email protected] • www.fvm.dk
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 240: Orienterende notat om afstemninger i 2024 om godkendelse af fødevaretilsætningsstoffer (komitésag), fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2969194_0002.png
Den 23. januar 2025
FVM 415
ORIENTERENDE NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om afstemninger i 2024 i Den Stående Komite for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder
om godkendelse af fødevaretilsætningsstoffer (komitésag)
KOM dokument foreligger ikke
Der blev i november 2018 indført et standardmandat for behandling af ukomplicerede forslag om godkendelse af
fødevaretilsætningsstoffer.
Kriterier, som regeringen har til hensigt at lægge til grund for afstemninger i disse sager, fremgår af grundnotat,
som blev oversendt til Folketingets Europaudvalget den 24. oktober 2018.
Folketingets Europaudvalg vil en gang årligt modtage en oversigt over afholdte afstemninger og regeringens hold-
ning.
Oversigt
I 2024 fremsatte Kommissionen seks forslag om godkendelse eller ændring af godkendelser af fødevaretilsæt-
ningsstoffer, hvor standardmandatet blev brugt.
Det vedlagte bilag giver en oversigt over afholdte afstemninger i 2024 om fødevaretilsætningsstoffer.
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 240: Orienterende notat om afstemninger i 2024 om godkendelse af fødevaretilsætningsstoffer (komitésag), fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2969194_0003.png
Bilag
AFSTEMNINGER I 2024 I DEN STÅENDE KOMITE FOR DYR, PLANTER, FØDEVARER OG FODER, AFDELINGEN FØDEVARE-
TILSÆTNINGSSTOFFER
Afstemning
måned
Februar
Tilsætningsstof
Forslag om vinsyre (L(+)-) (E
334), natriumtartrater (E
335), kaliumtartrater (E 336),
kaliumnatriumtartrat (E 337)
og calciumtartrat (E 354).
Forslag om cellulosepulver
(E460(ii)) og glucono-delta-
lacton (E 575)
Ændring af anvendelsesbetin-
gelserne for sorbinsyre og kali-
umsorbat (E 200 og E 202) til
anvendelse i frugtbaserede ge-
latine-desserter samt gelatine-
desserter med frugtsmag.
Ændring af specifikationerne
for sorbinsyre (E 200), kali-
umsorbat (E 202) og propyl-
gallat (E310) efter EFSA's re-
vurdering af disse godkendte
fødevaretilsætningsstoffer.
Inkludering af granulat som
fysisk form for kaliumsorbat
(E 202).
Forslag om brugen af natrium-
carboxymethylcellulose, cellu-
losegummi (E 466) og æn-
dring af specifikationer for cel-
lulose (E 460), methylcellulose
(E 461), ethylcellulose (E 462),
hydroxypropylcellulose (E
Kate-
gori/gruppe
Emulgator
Fødevarekategori
Alle kategorier, hvortil
stoffet er godkendt.
Forslaget drejer sig
om ændringer af stof-
fet tilladelser på bag-
grund af risikovurde-
ring fra EFSA.
Umodne bløde smør-
bare osteprodukter
(fødevarekategori
1.7.6).
Frugtbaserede gela-
tine-desserter samt
gelatine-desserter
med frugtsmag
Dansk
holdning
For
Resultat
Vedtaget
April
Stabilisator
For
Vedtaget
Juni
Konserverings-
stof
For
Vedtaget
November
Stabilisatorer
E466 fjernes fra føde-
varekategorierne
13.1.5.1 (Diætpræpa-
rater til særlige medi-
cinske formål til
spædbørn og special-
modermælkserstat-
For
Vedtaget
2
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 240: Orienterende notat om afstemninger i 2024 om godkendelse af fødevaretilsætningsstoffer (komitésag), fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2969194_0004.png
Afstemning
måned
Tilsætningsstof
463), hydroxypropylmethyl-
cellulose (E 464), ethylmethyl-
cellulose (E 465), natriumcar-
boxymethylcellulose, cellulo-
segummi (E 466), tværbundet
natriumcarboxyethylcellulose,
tværbundet cellulosegummi (E
468) og enzymatisk hydrolyse-
ret carboxymethylcellulose (E
469).
Forslag om anvendelsen af
mono- og diglycerider af fedt-
syrer (E 471) og carnaubavoks
(E 903) på visse friske frugter
og kassavaer og bærestoffer i
overfladebehandlingsmidler til
kassava.
Forslag om anvendelse af ste-
violglycosider fremstillet ved
fermentering med Yarrowia
lipolytica som sødemiddel
Kate-
gori/gruppe
Fødevarekategori
ninger og -tilskuds-
blandinger) og
13.1.5.2 (Diætpræpa-
rater til særlige medi-
cinske formål til ba-
byer og småbørn)
Dansk
holdning
Resultat
November
Emulgator og
overfladebe-
handlingsmidler
4.1.1 Hele friske frug-
ter og grøntsager
For
Vedtaget
November
Sødemiddel
I alle fødevarekatego-
rier, hvor steviolglyco-
cider er tilladt
For
Vedtaget
3