Miljø- og Fødevareudvalget 2024-25
MOF Alm.del Bilag 179
Offentligt
2954183_0001.png
Årsberetning
2023
Årsberetning for Fonden for
Plantebaserede Fødevarer 2023
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 1
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0002.png
DEL 1
Forord
Bestyrelsens fokus i 2023
Plantefondens Indsatsområder
Indledning
SIDE 5
SIDE 7
SIDE 8
DEL 2
Plantefonden i tal
Projekter i 2023
Målsætninger
Afrapportering
Fakta om Plantefonden I 2023
SIDE 10
SIDE 14
SIDE 26
SIDE 27
DEL 3
Bestyrelsen
Sekretariatet
Dialog, information og kontakt
SIDE 29
SIDE 30
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 2
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0003.png
Indledning
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 3
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0004.png
Å R S B E R E T N I N G 2 02 3
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
onden for Plantebaserede Fødevarer (Plante-
fonden) er en statslig tilskudsordning under
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og fiskeri.
Fødevaresektoren spiller en vigtig rolle i løsnin-
gen af de voksende klima- og miljøudfordringer. Derfor blev
Plantefonden etableret som led i den grønne omstilling af
dansk landbrug og madforbrug.
Fødevareproduktionen udgør en stor andel af Danmarks
klimaaftryk, og ud over at en større andel af plantebaserede
fødevarer i produktionen og på vores tallerkener vil bidrage
til at reducere danskernes klima- og miljøaftryk, så vil det
også være godt for folkesundheden.
Plantefonden giver tilskud til projekter, der understøtter om-
stilling af fødevareerhvervet til det mere plantebaserede på
tværs af værdikæden – fra primærproduktionen i landbrug
og akvakultur og til afsætningsledet og forbrugerne.
Plantefondens ministerudpegede bestyrelse udvælger de
projekter, som modtager tilskud. Bestyrelsen betjenes af Plan-
tefondens sekretariat i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.
Plantefonden har i sin første ansøgningsrunde i 2023 haft
særligt fokus på efterspørgslen på plantebaserede fødevarer
bl.a. gennem indsatser i storkøkkener såsom uddannelse af
køkkenprofessionelle. I 2023 har Plantefonden givet tilsagn til
projekter for over 57,7 mio. kr. med tilsagn til i alt 36 projekter,
som alle blev påbegyndt i løbet af 2024.
F
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 4
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0005.png
En grønnere
fødevaresektor
FORORD VED
MARIE-LOUISE BOISEN LENDAL,
FORPERSON FOR FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
2023 blev et historisk år for fødevaresektoren i Danmark.
Med vedtagelsen af Lov om Fonden for Plantebaserede Fø-
devarer den 23. februar besluttede et helt enigt Folketing, at
langt flere plantebaserede fødevarer fremover skal finde vej
til danskernes tallerkener og landmandens marker.
en målsætning kræver nytænkning, innovative
løsninger og ikke mindst den helt rigtige hånds-
rækning til de virksomheder, organisationer og
universiteter, der gør en kæmpe indsats for at
udbrede plantebaserede fødevarer. Det er dét Plantefonden
er sat i verden for,.
Jeg håber på, at vi om 10 år ser tilbage på plantefonden, som
en katalysator, der blev startskuddet til en bred national om-
stilling af vores fødevareforbrug og produktion. Derudover, at
det var startskuddet på en global forandring. Måske så vi de
første tegn på det med den store politiske og mediemæssige
bevågenhed, som Plantefonden har fået i sit første år både
fra ind- og udland, f.eks. fra medier som Forbes og BBC. Vi
oplever en stigende interesse.
D
Marie-Louise Boisen Lendal
Udpeget som forperson i 2023
Direktør i Tænketanken Frej
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 5
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0006.png
97
Ansøgninger modtog
Plantefonden i årets
ansøgningsrunde
Bestyrelsen er gået stolt til opgaven med at uddele offentlige
midler med det formål at bidrage til udviklingen af den plan-
tebasere fødevaresektor. I 2023 gav vi tilsagn for 57,7 mio. kr.
til 36 projekter. Herudover blev 25 mio. kr. af fondens midler
udmøntet gennem Fonden for Økologisk Landbrug, imens
de sidste byggesten til Plantefonden blev lagt.
Således fik bestyrelsen i 2023 en relativt lille pulje til udmønt-
ning. I forventning om, at mange ville søge fonden om midler,
prioriterede vi tilsagn til mindre projekter, så flest mulige
aktører kunne komme i gang og blive en del af forandringen.
En stor udfordring for udviklingen af den plantebaserede
fødevaresektor er, at efterspørgslen blandt danske forbrugere
halter. En større produktion af plantebaserede fødevarer er
ikke rentabel, hvis efterspørgslen mangler. Vi har travlt, hvis vi
skal nå målsætningerne for den grønne omstilling, og selvom
der lanceres stadig flere nye planteprodukter, så er efter-
spørgslen kun svagt stigende. Hvis vi skal rykke procenter
og ikke promiller af befolkningen, kræver det en justering af
vores madkultur mod mere plantebaseret mad. Derfor valgte
vi i 2023 at fokusere på efterspørgselsfremme.
Allerede i første runde modtog vi 97 ansøgninger. I gennem-
gang af de mange ansøgninger blev vi som bestyrelses-
medlemmer imponerede over den idérigdom, der prægede
ansøgningerne.
På hele dette positive bagtæppe har Plantefondens besty-
relse et godt udgangspunkt for at fortsætte vores mission
om at udvikle den danske plantefødevaresektor. Jeg glæder
mig rigtig meget til at fortsætte arbejdet, og ikke mindst til
at se, hvad plantefondsprojekterne byder ind med for en
mere plantebaseret og bæredygtig fødevareproduktion i de
kommende år.
Marie-Louise Boisen Lendal
Forperson for Fonden for Plantebaserede Fødevarer
November 2024
36
Projekter fik tilsagn i
ansøgningsrunde
Plantefondens første
57,7
Mio. kr. blev uddelt i
ansøgningsrunde
Plantefondens første
25
uddelt viaFonden for
Økologisk Landbrug
Mio. kr. blev derudover
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 6
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0007.png
Bestyrelsens
fokus i 2023
Hvert år signalerer bestyrelsen med handlingsplanen,
hvilke områder af strategien der prioriteres i det pågæl-
dende år, fordi de vurderes særligt relevante, eller i særlig
grad kan drage nytte af fondens udviklingsstøtte.
d af fondens tre strategiske udviklingsområder
(efterspørgselsfremme, udbudsfremme og sek-
torbrobygning), blev det besluttet at efterspørg-
selsfremme var af særlig relevans for Plantefon-
dens første runde.
Derfor blev det indskrevet i handlingsplanen for 2023, at
efterspørgselsrelaterede projekter skulle prioriteres højest.
Det vil sige projekter, der bidrager til at understøtte en mere
plantebaseret madkultur, og til at gøre danske plantefødeva-
rer til et attraktivt valg i Danmark og udlandet.
De tre konkrete indsatsområder, der i særlig grad var i fokus
for 2023 var derfor:
U
01
02
03
Bestyrelsen valgte denne prioritering dels ud fra en forvent-
ning om, at der til Plantefondens første ansøgningsrunde ville
være en stor søgning om de relativt få midler, dels ud fra en
vurdering af, at en indsats for at fremme efterspørgsel ville
give den største effekt på kort sigt.
Bestyrelsen ønskede specifikt for denne runde at imødekom-
me flest mulige projektansøgninger og projekter med kortere
tidshorisonter, for at sikre sammenhæng mellem mål og
midler i årets projekter.
Særligt gode eller relevante projekter, der faldt ind under
fondens øvrige indsatsområder, kunne også opnå støtte
under denne handlingsplan, men i det store hele forventede
bestyrelsen i 2023 i særlig grad at prioritere efterspørgsels-
fremmeprojekter.
På næste side ses de samlede strategiske udviklingsområder,
som de fremgår i Plantefondens strategi 2023-2026.
Øge andelen af plantebaseret mad i offentlige
og private storkøkkener og foodservices
Øge danskernes private forbrug
af plantefødevarer
Øge efterspørgslen på danske plante-
fødevarer på eksportmarkederne
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 7
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0008.png
Plantefondens
Indsatsområder
Under hvert af de tre overordnede strategiske udviklings-
områder i Plantefondens strategi, har bestyrelsen udpeget
nogle konkrete indsatsområder, hvor fonden ønsker at støt-
te projektaktiviteter. De seks indsatsområder ses herunder.
EFTERSPØRGSELSFREMME
Plantefonden vil bidrage til at understøtte en større efterspørgsel efter plantebaserede fødevarer, og til at
gøre danske plantefødevarer til et attraktivt valg i Danmark og udlandet. De tre konkrete indsatsområder er:
1
Øge andelen af plantebaseret mad i offentlige
og private storkøkkener og foodservices
2
Øge danskernes private
forbrug af plantefødevarer
3
Øge efterspørgslen på danske plante-
fødevarer på eksportmarkederne
UDBUDSFREMME
Med fokus på udbudsfremme vil Plantefonden bidrage til, at der i Danmark produceres plantefødevarer,
der er attraktive for både forbrugere og industri såvel herhjemme som i udlandet og under hensyntagen til
miljø- og klima. De konkrete indsatsområder er:
4
Øge mængden og kvaliteten af de plante.-
produkter, der kommer på markedet
5
Øge volumen i dansk plantefødeva-
reproduktion til lands og til vands
SEKTORBROBYGNING
Med fokus på sektorbrobygning vil Plantefonden bidrage til at udvikle en sammenhængende planteføde-
varesektor med et stadig større kendskab, vidensdeling og samarbejde på tværs af de mange forskellige
aktører i værdikæden. Indsatsområdet beskrives her:
6
Styrkelse af hele værdikæden
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 8
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0009.png
Fakta om
Plantefonden
I 2023
Plantefonden indkalder én gang årligt til en ansøgningsrunde,
hvor alle Plantefondens tilskudsmidler uddeles. I 2023 mod-
tog Plantefonden 97 ansøgninger, der ansøgte om projekttil-
skud for et samlet beløb på over 204 mio. kr. I alt valgte besty-
relsen for Plantefonden at give tilsagn om projekttilskud til 36
nye projekter for et samlet beløb på 57,7 mio. kr.
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 9
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0010.png
Plantefonden i tal
Afsnittet her opridser, hvem der har fået støtte i 2023, hvilke fokus-
områder har fået støtte, og hvor i landet projekterne foregår.
Fordeling af
projekter
ift. strategisk udviklingsområde
EFTERSPØRGSELSFREMME
14%
86%
UDBUDSFREMME
SEKTORBROBYGNING
Fordeling af
puljen
i procent ift. konkret indsatsområde
50 %
40 %
30 %
20 %
10 %
2%
30%
17%
5%
46%
1
1
2
3
4
5
6
2
3
4
5
6
ordelingen af årets pulje i Plantefonden
afspejler bestyrelsens ønske om at prio-
ritere udviklingsområdet ”Efterspørgsels-
fremme”. Således arbejder 86% af årets
nye projekter med at fremme efterspørgslen, mens 14%
af de nye projekter arbejder med at fremme udbuddet
af plantebaserede fødevarer.
Under de respektive udviklingsområder arbejder
Plantefonden med konkrete indsatsområder. Det
indsatsområde, der i 2023 er tildelt flest midler, og som
samtidig tæller flest projekter, er indsatsområdet ”Øge
andelen af plantebaseret mad i offentlige og private
storkøkkener og foodservices”.
F
Øge andelen af plantebaseret mad i offentlige og private storkøkkener og foodservices
Øge danskernes private forbrug af plantefødevarer
Øge efterspørgslen på danske plantefødevarer på eksportmarkederne
Øge mængden og kvaliteten af de planteprodukter, der kommer på markedet
Øge volumen i dansk plantefødevareproduktion til lands og til vands
Styrkelse af hele værdikæden
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 10
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0011.png
Fordeling af 2023-runden ift.
økologi
58%
42%
Konventionel
Økologi
Minimum halvdelen af de midler, som Plantefonden
uddeler, skal gives i tilsagn til økologiske projekter. I
2023 udgjorde andelen af økologi 58% af de uddelte
midler, hvormed Plantefonden har indfriet den økologi-
ske målsætning. Af de 58% til økologi er hovedparten
gået til projekter, som ligeligt adresserer økologiske og
konventionelle fødevarer, det vil sige projekter, som
aktivt fremmer økologi i et omfang, der vurderes at
udgøre cirka halvdelen af projektets effekt.
Ved projekter, der ligeligt adresserer økologiske og
konventionelle fødevarer, er 50% af projektets samlede
tilsagn talt med i den økologiske opgørelse.
Organisationstyper
med tilsagn i 2023
40 %
35 %
35%
LILLE VIRKSOMHED
30 %
25 %
OFFENTLIG INSTITUTION
20 %
15 %
12%
9%
11%
32%
MELLEMSTOR VIRKSOMHED
FORSKNINGS- OG
VIDENSFORMIDLINGS-
INSTITUTIONER
10 %
5%
STOR VIRKSOMHED
35
Små virksomheder var den organisationstype, der flest
gange indgik i et projekt i 2023 – enten som hovedan-
søger eller som projektpartner.
Procent af de organisationer,
som modtog tilsagn i 2023
var små virksomheder.
Samlet set udgør private virksomheder (små, mellem-
store og store virksomheder) samtidig den største
gruppe af tilsagnsmodtagere, der i alt modtog tilsagn
for over 50% af den udbudte pulje i 2023.
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 11
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0012.png
HJØRRING
Hjemkommune
for hoved-
ansøgere og projektpartnere
2 projekter arbejder
med efterspørgsels-
fremme i Hjørring
Kommune
BORNHOLM
1 projekt arbejder
med efterspørgsels-
fremme i Bornholms
Kommune
KØBENHAVN
15 projekter arbejder
med efterspørgsels-
fremme mens 1 projekt
arbejder med udbuds-
fremme i Københavns
Kommune
AARHUS
5 projekter arbejder
med efterspørgsels-
fremme og 4 projekter
arbejder med udbuds-
fremme i Aarhus
Kommune
SLAGELSE
2 projekter arbejder
med efterspørgsels-
fremme i Slagelse
Kommune
Plantefondens hovedansøgere og projektpartnere har hoved-
sageligt hjemme-kommune i eller omkring landets største
byer, med en tyngde i København og Aarhus. Projekterne har
dog typisk flere aktiviteter placeret forskellige steder i landet,
eller som landsdækkende aktiviteter. Ovenstående kort
angiver altså kun hjemme-kommune for hovedansøgere og
projektpartnere, mens de samlede Plantefondsaktiviteter har
en bredere geografisk spredning end det fremgår af kortet.
Generelt ses en tendens til, at hovedansøgerne bag årets
udbudsfremme-projekter er placeret vest for Storebælt. Såle-
des har 80% af udbudsfremme-projekterne hovedaktivitet i
Aarhus, mens kun 20% er placeret øst for Storebælt,
Til gengæld er ca. 75% af hovedansøgerne bag årets nye
efterspørgselsfremme-projekter placeret øst for Storebælt,
mens ca. 25% er placeret vest for Storebælt.
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 12
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0013.png
Sammenhæng mellem
tilsagn og projektperiode
2024
2025
2026
2027
Lær af de bedste! – plantebaseret benchmarking og rådgivning af detailhandel og (...)
Spirende PLANTE-madvaner
Elsk grønne proteiner
Byg – fra fodertrug til middagsbord. En revitalisering af Danmarks nationalkorn
Plantebaseret mad på farten
Fokus Fødevarer – Kravspecifikationer og fakta fremmer efterspørgsel på (...)
Den Nationale Grøntsagsuge – (DNG)
Udvikling af markedet for økologiske planteprodukter i Storbritannien
Markedsudvikling og øget eksport af økologiske planteprodukter til den tyske (...)
Økologisk plantefokus hos kokkene – grønne menuer i HoReCa
De helt store skridt: Økologiske afgrøder til landets hospitaler og sygehuse
Strategiforløb for grøn mad på uddannelsessteder
Plantekorpset: Unge guider unge i det økologiske plantekøkken
Udbredelse af plantebaserede retter på festivaler og attraktioner
Ambassadørkorps for udbredelse af sortsdiversitet
Mere økologisk frugt og grønt i dagligvarehandlen
Grøn vidensbank og bælgfrugtskole til køkkenprofessionelle på metodikogsmag.dk
Økologisk PlanteUdvikling
GoCook Smagekassen
Nudging til grønne valg: Plantebaserede madoplevelser til konferencer og møder
Nedbryd barriererne for mere øko grønt på tallerkenen
PlanteKundskab – med smag
Øget brug af bælgfrugter og andre proteinrige plantebaserede råvarer i forplejningen (...)
TANGO - Tang på tallerkenen i offentlige køkkener
Fungi Taste; Mad til mange med svampe (FungiTaste)
Kompetenceudvikling og uddannelsesbehov ved plantebaseret fødevareproduktion (...)
Transforming plant-based protein with protein-rich microorganisms
FUTUREDAIRY: Non-animal Dairy Favorites – Danbo cheese and Natural Yogurt
Nødder med danske Rødder
Planteløftet til professionelle køkkener 2024
The potential of different Oat varieties for Oat drink – (POATential)
VEGETARISK KOK – fremtidens plantekyndige madhåndværker
Lær dine bælgfrugter at kende
Kampagne: Gør det let at spise bælgfrugter (Gør det let)
NORMPLANT: Development of tools to food service providers so they can increase sales (...)
Forbrugerdreven innovation til den grønne omstilling (FIGO)
Projektperiode
Tilsagn
1 mio. kr.
2 mio. kr.
3 mio. kr.
4 mio. kr.
Bestyrelsen ønskede for 2023, at der var en vis sammen-
hæng mellem et tilsagns størrelse og et projekts løbetid.
At der med andre ord var en overensstemmelse med, hvor
mange penge Plantefonden støttede med, og ”hvor meget
projekt” Plantefonden fik for pengene over tid.
Sammenlignes de to faktorer i ovenstående illustration, ses
en vis sammenhæng mellem tilsagn og projektperiode.
Særligt hvad angår de økonomisk største projekter, er der en
tendens til, at projekterne rækker væsentligt længere ind i
fremtiden, end for de mindre projekters vedkommende.
Samlet set er bestyrelsen tilfreds med den rækkevidde, som
tilsagnene i 2023 har. Endvidere noterer bestyrelsen sig, at
projekternes starttidspunkt afspejler stor virketrang, idet over
90% af projekterne havde angivet opstartstidspunkt til januar
måned 2024 – ca. 1 måned efter tilsagnene blev givet.
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 13
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0014.png
Projekter i 2023
EFTERSPØRGSELSFREMME
Øge andelen af plantebaseret mad i offentlige
og private storkøkkener og foodservices
26.863.224 kroner
45.071.678 kroner
Øge danskernes private forbrug af plantefødevarer
16.938.504 kroner
Øge efterspørgslen på danske plante-
fødevarer på eksportmarkederne
1.269.950 kroner
Lær af de bedste!
– plantebaseret benchmarking og rådgivning
af detailhandel og producenter
rojektet vil udføre en forbrugeranalyse og
benchmark-undersøgelse for plantebaserede
produkter, for at skabe viden og indsigt i
forbrugsmønstre for fødevarevirksomheder.
Dermed vil projektet give producenter af plantebaserede
fødevarer klarhed om, hvem der gør det bedst, og hvor-
dan man selv kan blive bedre.
Dansk Vegetarisk Forening
P
261.775 kroner
København
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 14
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0015.png
Spirende PLANTE-madvaner
Projektet vil gøre valget af plantebaserede fødevarer
til en selvfølge for den kommende forbrugergenerati-
on. Det vil projektet gøre ved at øge børns kendskab
og tilberedningsviden om plantebaserede fødevarer,
gennem vedkommende, sanselig og fagligt funderet
formidling i Kornets Hus.
Elsk grønne proteiner
Projektet vil udbrede kendskabet til mad baseret på
plantebaserede fødevarer med fokus på brug af pro-
teinholdige plantefødevarer, der produceres lokalt på
Bornholm. Projektet favner undervisning og kursustil-
bud for private samt for skoletjenesten på Bornholm,
der skal inspirere og gøre det nemt at bruge planteba-
serede fødevarer.
Det Levende Køkken i Østermarie
Driftsfonden Kornets Hus
311.122 kroner
Hjørring
316.000 kroner
Bornholm
Byg
– fra fodertrug til middagsbord. En
revitalisering af Danmarks nationalkorn
rojektet vil styrke byggens
rolle som en naturlig del af
hverdagskosten hos den
almindelige forbruger såvel
som i storkøkkener. Det vil projektet gøre
ved at anskueliggøre nemme og lettil-
gængelige måder at benytte byggen på,
formidlet gennem en informationskam-
pagne rettet mod madprofessionelle
samt den almindelige forbruger.
P
Driftsfonden Kornets Hus
353.332 kroner
Hjørring
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 15
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0016.png
Plantebaseret mad på farten
rojektet sigter mod, at øge udbud og salg
af plantebaserede fødevarer i take-away
og conveniencesektoren. Det vil projektet
indledningsvis gøre ved at gennemføre en
bred forbrugerundersøgelse, der skal danne grundlag for
rådgivningsmøder med grossister, leverandører, og større
aktører inden for take-away og conveniencesektoren.
Rådgivningen skal udmønte i den fælles kampagne ”Grøn
Januar 2025”.
P
Dansk Vegetarisk Forening
379.323 kroner
København
Fokus Fødevarer – Krav-
specifikationer og fakta
fremmer efterspørgsel på
plantebaserede produkter
Projektets formål er at fremme
efterspørgslen på plantebase-
rede produkter via offentlige
indkøb, ved at udvikle nye
Fokus Fødevarer-kravspecifi-
kationer for plantebaserede
produkter. Det skal hjælpe
indkøbere til en bedre forstå-
else af kvalitets- såvel som
ernæringsmæssige værdier i
plantebaserede fødevarer.
MLDK Mærkevare-
leverandørerne
Den
Nationale
Grøntsagsuge
– (DNG)
Projektet vil samle aktører på
tværs af værdikæden til en fæl-
les indsats for at øge dansker-
nes forbrug af grøntsager ved
at etablere dét, projektet kalder
Den Nationale Grøntsagsuge.
Landbrug & Fødevarer
Rådet for sund mad
Udvikling af markedet for
økologiske planteproduk-
ter i Storbritannien
Projektet fokuserer på at ud-
vikle markedet i Storbritannien
for økologiske, uforarbejdede
planteprodukter med den
danske model for økologisk
grøntsagsproduktion som
inspirationskilde og rollemodel.
Projektet vil forpligte britiske
myndigheder og detailsektor
til, at den økologiske omlæg-
ning sker med succes mhp. at
øge dansk, økologisk eksport.
Landbrug & Fødevarer
490.500 kroner
538.499 kroner
596.950 kroner
København
København
København
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 16
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0017.png
Markedsudvikling og øget eksport af økologiske
planteprodukter til den tyske foodservice sektor
P
rojektet vil lægge en markedsfremmeindsats
for økologiske, uforarbejdede planteproduk-
ter på det tyske foodservicemarked med
den danske model for økologisk grøntsags-
produktion som inspirationskilde og rollemodel. Det
vil projektet gøre ved at formidle viden om økologiske
planteprodukter og værktøjer omlægning af foodservice-
sektoren i Tyskland, samt skabe kontakt og videnudveks-
ling til aktører i Danmark, der kan levere løsninger eller
økologiske grøntsager.
Landbrug & Fødevarer F.m.b.A.
673.000 kroner
København
Økologisk plantefokus
hos kokkene – grønne
menuer i HoReCa
Projektet vil aktivere foodservicebranchen til både
kortsigtede og langsigtede fremskridt for udbredelsen
af lokalproducerede grøntsager på menukortet.
Dette vil ske gennem en plante-inspirationstur for
HoReCa-beslutningstagere (hoteller, restauranter og
caféer), udviklere køkkenchefer mv, et plantekokke-
træf samt opfølgende ”gå-hjem”-møder.
Aktiviteterne udfoldes i samarbejde med lokale plan-
teproducenter.
Landbrug & Fødevarer F.m.b.A.
De helt store skridt:
Økologiske afgrøder til
landets hospitaler
og sygehuse
Projektet vil styrke efterspørgslen på økologiske korn,
kerner og bælgfrugter i landets regioner, der hvert år
serverer 11 mio. måltider.
Det vil projektet gøre gennem dialog, workshops og
stormøder med regionernes måltidsansvarlige, kli-
makonsulenter samt fødevareproducenter og øvrige
interessenter.
Landbrug & Fødevarer F.m.b.A.
732.500 kroner
København
775.942 kroner
København
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 17
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0018.png
Strategi-
forløb
for
grøn
mad
uddannelses-
steder
rojektet vil sikre
en klar retning på
mindst 100 ud-
dannelsesinstituti-
oners omstilling til bæredygtig
kantinemad gennem skræd-
dersyede handlingsplaner.
Det vil projektet gøre gennem
fem regionale workshops og
opfølgende forløb, hvor det
konkretiseres, hvordan ledelse
og køkkenledere kan integre-
re bærdygtighedsindsatser i
kantinerne.
Dansk Vegetarisk Forening
Undfang
Plantekorpset:
Unge guider unge i det økologiske plantekøkken
Projektet vil bidrage til en mere plantebaseret madkultur blandt unge i alde-
ren 18-28 år ved at rekruttere og uddanne 30 unge madguider til et plante-
korps. Plantekorpset skal b.la. stå sin prøve under den veletablerede ung-til-
ung madaktivitet ”Foodjam”, der afvikles over seks dage på Roskilde Festival
2024. Et koncept der senere udfoldes til fire andre madaktiviteter for unge,
inkluderende det allerede etablerede ”Det rullende madværksted”.
Madkulturen
844.550 kroner
Roskilde
P
Udbredelse af plantebaserede retter på
festivaler og attraktioner
Projektet vil bidrage til at øge omfanget og tilgængeligheden af plantebase-
rede måltider på festivaler og andre attraktioner. Det vil projektet gøre i et
strategisk- og praksisnært spor, hvor det strategiske spor skal generere viden
og inspiration til beslutningstagere, mens det praksisnære spor skal afprøve
plantebaserede måltider.
786.052 kroner
København
Dansk Vegetarisk Forening
913.310 kroner
København
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 18
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0019.png
Ambassadørkorps
for udbredelse af
sortsdiversitet
Projektet vil styrke udviklingen i det planterige, lokale
køkken ved at skabe interesse i foodservice-sektoren
for brugen af hjemmehørende sorter og deres gastro-
nomiske muligheder.
Det vil projektet gøre ved at etablere et ambassadør-
korps, der skal bidrage til at beskrive gamle, lokale
sorters anvendelsesmuligheder og kvaliteter for
fagprofessionelle og forbrugere.
Foreningen for ORIGENALER
Mere
økologisk
frugt og
grønt i daglig-
varehandlen
Projektet vil styrke salget af økologisk frugt og grønt i
dagligvarehandelen gennem vidensdeling og møder
mellem producenter og dagligvarehandelens beslut-
ningstagere.
Økologisk Landsforening
944.500 kroner
Syddjurs
973.310 kroner
Aarhus
Grøn vidensbank og bælg-
frugtskole til køkkenprofessi-
onelle på metodikogsmag.dk
Projektet har fokus på at klæde køkkenprofessionelle,
både dem i arbejde og dem under uddannelse, på til
at lave mere mad på bælgfrugter for herigennem at
stimulere salget af disse råvarer.
Hertil vil projektet gøre vidensbanken www.metodi-
kogsmag.dk til den foretrukne og centrale videns- og
inspirationsbank blandt køkkenprofessionelle.
Odense Kommune
Vejle Kommune, Culinary Institute by VejleErhverv
Økologisk
PlanteUdvikling
Projektet vil styrke udbuddet af velsmagende ingredi-
enser og plantebaserede produkter ved at integrere
forbrugerforståelse direkte i udviklingsfasen til brug
for fremtidens produktudviklere. Det vil projektet
gøre i et samarbejde mellem private madudviklere,
studerende og forskere. En central del af projektet
er at integrere et kandidatkursus fra Københavns
Universitet i udviklingsarbejdet, så man allerede på
kandidatniveau deltager i eksperimentel udvikling af
nye plantebaserede fødevarer.
Kost Aps (Kost Studio)
Københavns Universitet
1.184.086 kroner
Odense
1.276.080 kroner
Frederiksberg
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 19
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0020.png
GoCook
Smagekassen
(projektet er lukket medio 2024)
Projektet vil genindføre GoCook Smagekassen i
COOP, der hvert år har givet inspiration til over 6.500
skoleklasser i madkundskab.
Smagekassen genindføres nu i en ny model med fo-
kus på uforarbejdede, danske og økologiske grøntsa-
ger fra små og mellemstore producenter.
Nudging til grønne valg:
Plantebaserede madoplevel-
ser til konferencer og møder
Projektet vil udvikle og teste nudging-tiltag, der skal
få flere gæster ved konferencer og møder til at vælge
det plantebaserede tilbud.
Samtidig vil projektet gøre tiltag til at opkvalificere
køkkener i branchen for at styrke den grønne madop-
levelse.
MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme
Dansk Vegetarisk Forening
Coop Danmark A/S
1.327.500 kroner
Albertslund
1.527.469 kroner
København
Nedbryd barriererne
for mere øko grønt
på tallerkenen
rojektet vil vække en større interesse i den
brede befolkning for den plantebaserede
kost gennem efterspørgselsfremmende
aktiviteter, der skal sætte fokus på lokalt,
økologisk frugt og grønt i detailhandelen.
Dette vil ske gennem udvikling af et opskriftsunivers,
informationsmateriale samt smagsdemonstrationer i
udvalgte butikker.
P
Økologisk Landsforening
1.593.464 kroner
Aarhus
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 20
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0021.png
PlanteKundskab – med smag
rojektet har fokus på at øge den grønne
viden og lyst til at eksperimentere og
dygtiggøre sig i tilberedning af
plantebaserede måltider blandt
skoleelever, lærere og lærerstuderende.
Det vil projektet gøre gennem tilrettelæg-
gelse af undervisningsmateriale til brug i
folkeskolen, samt uddannelse af undervisere
i brug af materialet.
Foreningen Smagens Dag
Kost Studio
P
1.751.275 kroner
København
Øget brug af bælgfrugter og andre
proteinrige plantebaserede råvarer i
forplejningen til ældre og patienter
Projektet vil vise, at traditionel mad kan laves mere
økologisk og plantebaseret, på måder der fungerer i
praksis, smager godt, er økonomisk muligt og – hvad
der særligt er i fokus – er ernæringsmæssigt forsvar-
ligt i forhold til det anbefalede til ældre borgere samt
patienter på hospitaler. Det vil projektet gøre ved at
udvikle, afprøve, evaluere og udbrede proteinrige
opskrifter og principper for grøn ugeplanlægning.
TANGO
- Tang på tallerkenen i offentlige køkkener
Projektet vil undersøge, hvordan man kan indfase
mere tang på menuen i offentlige køkkener. Projektet
undersøger bl.a. muligheder, barrierer og potentialer,
og dykker ned i, hvad der skal til for, at man ændrer
adfærd i køkkenerne. Det gør projektet gennem en
bred indsats, hvor man fokuserer på værktøjer lige fra
ernæringsmæssig viden, over opskrifter og inspiration
til det helt lavpraktiske i, hvordan råvaren tilbederes
og rent logistisk anskaffes.
Dansk Vegetarisk Forening
DTU, Øko++, Herlev-Gentofte Hospital
Bispebjerg Hospitals køkken
Københavns Kommunes EAT køkken, Dansk Tang
1.987.426 kroner
København
2.082.780 kroner
København
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 21
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0022.png
Fungi Taste;
Mad til mange med svampe
rojektet vil fremme brugen af svampe i
plantebaserede retter i storkøkkener. Det
vil projektet gøre ved at generere ny viden
om madprofessionelles kompetencebehov
og produktefterspørgsel, samt ved at afdække svampes
kulinariske potentiale. Projektet vil implementere den-
ne viden i udvikling af nye plantebaserede retter med
svampe.
P
Professionshøjskolen Absalon
Københavns Universitet, Jespers Torvekøkken ApS
2.129.164 kroner
Slagelse
Planteløftet til professi-
onelle køkkener 2024
Projektet vil øge forbruget, samt skabe en større lokal-
produktion af økologiske planter ved at gennemføre
en omfattende indsats for uddannelse og kompeten-
celøft via det ”Veganske Rejsehold”, der skal opsøge
de travle køkkener.
Samtidig vil projektet synliggøre og formidle viden fra
en række offentlige og private køkkener, der er foran
på den plantebaserede dagsorden. Endelig vil projek-
tet samle interessenter i et ambitiøst plantetopmøde.
VEGETARISK KOK
– fremtidens plantekyn-
dige madhåndværker
Projektet vil bidrage til at uddanne flere madhåndvær-
kere, der mestrer den grønne omstilling i fødevarefor-
bruget.
Det vil projektet konkret gøre ved at tilrettelægge en
individuel erhvervsuddannelse for at skabe mulighe-
den for en vegetarisk kokkeuddannelse på Hotel- og
Restaurantskolen.
Food Organisation of Denmark (FOOD)
Hotel- og Restaurantskolen, Kost- og Ernæringsforbundet
Hotel- og Restaurantskolen
2.759.369 kroner
København
3.041.826 kroner
København
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 22
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0023.png
Lær dine
bælgfrugter
at kende
NORMPLANT
Projektet fokuserer direkte på at udvik-
le cateringvirksomheders potentiale i
at bidrage til udbredelse af planterig
kost på offentlige og private arbejds-
pladser. Det vil projektet gøre ved at
indsamle viden om arbejdspladsers
parathed til at spise mere plantebase-
ret, og bruge den viden til at bygge en
værktøjskasse med initiativer, der kan
bruges af cateringvirksomheder til
implementering af planterig kost.
P
Projektet vil øge køkkenprofessionelle og beslutningsta-
geres viden om bælgfrugters klimamæssige og ernæ-
ringsmæssige kvaliteter. Det vil projektet gøre gennem
et inspirationsakademi, uddannelsesforløb, styrkelse af
værdikædesamarbejdet, generelle informationsindsatser samt via
videreudvikling af videnplatformen ”Klimauniverset”.
Økologisk Landsforening
3.331.941 kroner
Aarhus
Københavns Universitet
Jespers Torvekøkken ApS
3.797.036 kroner
Frederiksberg
Forbrugerdreven innovation
til den grønne omstilling
Projektet vil tilgængeliggøre dybdegå-
ende viden og forståelse af forbrugere
og stakeholders præferencer og
barrierer i relation til plantebaserede
fødevarer. Dette med henblik på at
styrke smv´ers produktudvikling. En
viden der i dag primært er forbeholdt
globale fødevarekoncerner. Målet er,
at det vil bidrage til en generel mad-
kulturændring.
Teknologisk Institut
Tempty Foods, Food Solutions,
Professionshøjskolen Absalon,
Dansk Vegetarisk Forening
3.801.222 kroner
Kampagne: Gør det let at spise
bælgfrugter
(Gør det let)
Projektet vil, med fokus på børnefamilier, inspirere danskerne til at
tage de første skridt på vejen mod flere bælgfrugter på tallerkenen
gennem en omfattende kampagne, der udrulles i samarbejde med
Salling Group, Coop, Nemlig.com, MENU og REMA 1000.
Forbrugerrådet Tænk
3.590.375 kroner
København
Aarhus
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 23
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0024.png
Projekter i 2023
UDBUDSFREMME
Øge mængden og kvaliteten af de plante-
produkter, der kommer på markedet
9.823.170 kroner
12.657.163 kroner
Øge volumen i dansk plantefødevareproduktion til lands og til vands
2.833.993 kroner
PLANTEKOMPETENT
Kompetenceudvikling og uddannelsesbehov
ved plantebaseret fødevareproduktion
rojektet vil forbedre mulighederne for udbud
af plantebaserede fødevarer af høj kvalitet
ved at styrke virksomheders kompetencer
indenfor plantebaseret fødevareproduktion.
Det vil projektet gøre gennem analyse af eksisterende
virksomheders strategier med henblik på udvikling af en
typologi for kompetencestrategier og kompetencebehov
hos forskellige typer af virksomheder.
Aalborg Universitet
Plantebranchen, Mejerifagets Fællesudvalg
P
2.264.125 kroner
København
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 24
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0025.png
Transforming plant-based
protein with protein-rich
microorganisms
Projektet vil udvikle og anvende en fermenterings-
teknik til at forbedre smag, tekstur og funktionalitet i
bælgfrugter. Det indebærer først og fremmest at finde
de helt rigtige mikroorganismer til fermentering og
derpå testning i laboratorie.
Projektets resultater vil blive brugt til at forstå, hvilke
kritiske faktorer der skal opfyldes for at producere
økonomisk rentable, plantebaserede proteinprodukter.
Aarhus Universitet
FUTUREDAIRY
Non-animal Dairy Favorites
– Danbo cheese and Natural Yogurt
Projektet vil udvikle en plantebaseret Danbo-ost og
naturelyoghurt.
Det vil projektet gøre gennem præcisionsfermente-
ring til at fremstille ”mælke”proteiner baseret på ærter
og hestebønner sammen med novel-alternative prote-
inkilder såvel som andre upcyclede sidestrømme.
PlanetDairy ApS
Aarhus Universitet, Chr. Hansen
2.279.121 kroner
Aarhus
2.623.418 kroner
Aarhus
Nødder
med
danske
Rødder
Projektet vil fremme dansk nøddeproduktion, samt
udvikle værdikæden og styrke efterspørgslen på dan-
ske nødder. Det vil projektet gøre gennem inddragel-
se og samarbejde med fødevarevirksomheder, mens
avlerne inddrages i videnindsamling, formidling og
workshops. Hertil oprettes en demonstrationsplanta-
ge til afprøvning hasselnøddesorter.
SEGES Innovation P/S
Københavns Universitet, HortiAdvice, Innovationscenter
for Økologisk Landbrug, Meyers Madhus, Bælg ApS
2.656.507 kroner
Aarhus
The potential of diffe-
rent Oat varieties for Oat
drink – (POATential)
Projektet vil styrke primærproduktionens havredyrk-
ning, og herigennem forbedre råvarekvaliteten, ved
at identificere de mest kvalitetsrige havresorter til
fødevareindustrien samt undersøge, hvordan dyrk-
ningsbetingelser påvirker ønskede kvalitetsparametre.
Dette med henblik på at finde de rigtige sorter, med
de rigtige egenskaber, til at indgå i forskellige hav-
redrikke. Projektets resultater vil forsyne landbrugere
med viden til at forbedre kvaliteten i havreafgrøderne.
SEGES Innovation P/S
Innovationscenter for Økologisk Landbrug (ICOEL), Valse-
møllen af 1899 A/S, Dragsbæk AS, Döhler Denmark A/S
2.833.993 kroner
Aarhus
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 25
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0026.png
Målsætninger
Alle projekter er registreret efter hvilke/t af
strategiens indsatsområder, de bidrager til.
ette gør det muligt at føre statistik over anven-
delsen af fondens midler til brug ved evaluering
af fondens virke samt ved videreudvikling af
strategien og udarbejdelse af de årlige hand-
lingsplaner. Desuden danner erfaringer fra fondens første
ansøgningsrunder baggrund for implementeringen af en mo-
del for effektmåling af fondens virke. Dette udarbejdes i 2024.
På den baggrund ventes indkaldelsen i ansøgningsrunden
2025 at indeholde konkrete krav til projekterne vedr. effekt.
Effektmålingen skal danne grundlag for fremtidige evaluerin-
ger, ligesom Plantefondens bestyrelse og sekretariat løbende
skal kunne følge op på resultater og effekter på såvel projekt-
som ordningsniveau.
Modellen skal dermed bidrage til at synliggøre de opnåede
samfundsmæssige effekter for udvikling af plantefødevare-
sektoren, som sker gennem de projekter, som fonden giver
tilsagn til. Ansøgere vil skulle udarbejde forslag til effektmål,
som er konkrete og målbare nok til at understøtte både
punktvise evalueringer og løbende monitorering af såvel
resultatmål som effektmål. Effektmålene vil blive beskrevet i
strategien i kommende år.
Allerede fra 2023 har Plantefonden dog opereret med tre
overordnede mål, som beskrives her:
D
PROJEKTMÅL
Plantefonden har desuden som målsætning, at mindst 70
pct. af projekterne når deres konkrete projektmål. Målet om
70 pct. skal muliggøre en balance mellem det resultatorien-
terede og viljen til at tage risici i stræben efter innovation.
Fonden imødekommer altså både den type projekter, hvor
sikkerheden for leverancer og dermed resultater er relativt
høj, såvel som de projekter, hvor der er større risiko forbun-
det med projektets leverancer, men hvor innovationsambitio-
nerne til gengæld er højere.
PARTNERSKABSPROJEKTER
Mindst 60 pct. af fondens midler skal gå til partnerskabspro-
jekter. Det vil sige, at der i det enkelte projekt deltager mindst
to selvstændige aktører fra forskellige led i værdikæden.
Dette mål dækker alle projekter på tværs af fondens tre
strategiske udviklingsområder, og dermed ikke kun projekter,
der konkret har til formål at styrke sektorbrobygning eller
værdikædeprojekter i anden forstand.
ØKOLOGI
Idet mindst halvdelen af fondens midler ifølge fondens
lovgrundlag skal søges målrettet projekter, der vedrører
økologiske plantebaserede fødevarer, tilstræbtes det med
handlingsplan 2023 at mindst 50 pct. af fondens midler
anvendes til økologiprojekter. Ekstraordinært for Plantefon-
dens første år er 25 mio. kr. af fondens pulje blevet udmøntet
inden første ansøgningsrunde. Dette er sket gennem Fonden
for Økologisk Landbrug, og betyder, at der allerede ved an-
søgningsrundens start er blevet uddelt 25 mio. kr. til projekter
vedrørende økologiske plantefødevarer. De 25 mio. kr. indgik i
bestyrelsens målsætning om økologiandel.
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 26
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0027.png
Afrapportering
Følgende afsnit afrapporterer på, hvordan Plantefonden har efter-
levet de opstillede målsætninger for ansøgningsrunden i 2023.
70%
60%
SKAL INDFRI MÅLSÆTNINGER
AFRAPPORTERING PÅ MÅLET
Da størstedelen af projekterne, der fik tilsagn i 2023, ikke
er afsluttet, kan Plantefonden endnu ikke afrapportere på
målsætningen.
PARTNERSKABSPROJEKTER
AFRAPPORTERING PÅ MÅLET
8 procent af Plantefondens projekter i 2023 var partnerskabs-
projekter. Dermed kan bestyrelsen konstatere, at målsætnin-
gen ikke tilnærmelsesvis er indfriet. En medvirkende årsag til
den lave målopfyldelse skal dog ses i relation til ansøgnings-
porteføljen, der generelt manglede partnerskabsprojekter.
Det skal understreges, at en betydelig andel af projekterne,
som har fået tilsagn i 2023, består af flere projektpartnere,
dog ikke i form af ”to selvstændige aktører fra forskellige led i
værdikæden,” som er den definition af Partnerskabsprojekter,
ordningen måler på.
92%
Ikke partnerskabsprojekter
8%
Partnerskabsprojekter
50%
ØKOLOGI
AFRAPPORTERING PÅ MÅLET
I 2023 udgjorde andelen af økologi 58% af de uddelte midler,
hvormed bestyrelsen med tilfredshed kan konstatere, at Plan-
tefonden har indfriet den økologiske målsætning.
42%
Konventionel
Økologi
58%
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 27
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0028.png
Dialog,
information
& kontakt
Plantefonden afholder årlige webinarer om den
aktuelle ansøgningsrunde, hvor man som ansøger
kan få vigtige informationer om årets runde og
stille spørgsmål til sagsbehandlere. Desuden
kan man løbende kontakte sekretariatet.
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 28
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0029.png
Bestyrelsen
Fonden for Plantebaserede Fødevarer ledes af en bestyrel-
se, der udpeges af ministeren for fødevarer, landbrug og
fiskeri på baggrund af indstillinger fra en række foreninger
og organisationer. Bestyrelsen betjenes af et sekretariat, der
er beliggende i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.
Forperson
Marie-Louise Boisen Lendal
Indstillet af
Landbrug & Fødevarer
Jakob Lave
Indstillet af
Økologisk Landsforening
Trine Krebs
Indstillet af Plantebranchen
Lasse Vinderslev
Indstillet af Dansk Industri
Hanne Thorsøe
Indstillet af Fødevareforbundet NNF,
udtrådt i 2024 og afløst af Susie Kristensen
Søren Sand Kirk
Indstillet af Dansk
Vegetarisk Forening
Indstillet af CONCITO,
indtrådt i 2024
Rune-Christoffer Dragsdahl
Indstillet af Klimabevægelsen
Marin Lysák
Charlotte Louise Jensen
Indstillet af Forbrugerrådet Tænk,
udtrådt i 2024. Pladsen er pt. ubesat
Vagn Jelsøe
Indstillet af Dansk Erhverv
Rasmus Pape
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 29
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0030.png
Sekretariatet
Sekretariatet for Fonden for Plantebaserede Fødevare varetager
den daglige administration af programmet, udbetalinger, dia-
log med ansøgere og projekter mv. Faglige sagsbehandlere og
udbetalingsteamet sidder i Augustenborg, mens den del af sekre-
tariatet, der har med bestyrelsesbetjening, kommunikation samt
regel- og politikudvikling at gøre, sidder i København.
KONTAKT
Alle henvendelser til Plantefonden fra ansøgere, presse mm.
stiles til nedenstående mail og telefonnummer.
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Nyropsgade 30
1780 København V
Tlf. 72 54 40 00
E-mail: [email protected]
Hjemmeside: www.plantefonden.lbst.dk
KØBENHAVN
Bestyrelsesbetjening,
kommunikation samt
regel- og politikudvikling
AUGUSTENBORG
Faglig sagsbehandling
og udbetaling
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 30
MOF, Alm.del - 2024-25 - Bilag 179: orientering om årsberetning for Fonden for Plantebaserede Fødevarer 2023, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2954183_0031.png
Fonden for Plantebaserede Fødevarer
Årsberetning 2023
Plantefonden
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Nyropsgade 30
1780 København V
[email protected]
www.plantefonden.dk
FONDEN FOR PLANTEBASEREDE FØDEVARER
I
ÅRSBERETNING 2023
I
SIDE 31