Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med
vandforsyningsanlæg
1)
I medfør af § 5, § 8, § 8 a, § 9 a, § 52 c, stk. 2 og 4, § 56, § 56 e, § 57, stk. 2, § 58, stk. 3 og 4, § 59,
stk. 1 og 3, § 59 b, stk. 2-34, § 60, stk. 2, § 62 a, § 69 a, § 71 a og § 84, stk. 2, i lov om
vandforsyning m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 602 af 10. maj 2022, som ændret ved lov nr. 412 af
23. april 2024, fastsættes:
Kapitel 1
Anvendelsesområde, definitioner og undtagelser
Anvendelsesområde
§ 1.
Bekendtgørelsen fastsætter regler om følgende:
1) De krav til vandkvaliteten, som skal være opfyldt for drikkevand.
2) Hvilke kontrolmålinger der skal foretages af drikkevand.
3) Hvordan der skal føres kontrol med indvundne vandmængder.
4) Hvilken underretning der skal gives til forbrugerne.
5) Hvilket tilsyn der skal føres med drikkevandet i vandforsyningssystemerne, hvorved
forstås vandforsyningsanlægget med tillæg af vandinstallationer frem til forbrugerens
taphane.
Stk. 2.
Det skal i hvert enkelt tilfælde tilstræbes, at vandkvaliteten er bedst mulig uanset
kravene til drikkevandskvaliteten i denne bekendtgørelse.
§ 2.
Denne bekendtgørelse finder ikke anvendelse på:
1) Naturligt mineralvand, der anerkendes som sådan af den ansvarlige myndighed, som
omhandlet i direktiv 2009/54/EF.
2) Vand der betragtes som lægemiddel i henhold til direktiv 2001/83/EF.
Definitioner
§ 3.
I denne bekendtgørelse forstås ved
følgende:
1) Behandlingskemikalier og filtermedier, der kommer i kontakt med drikkevand: Kemikalier
og filtrer, der anvendes til vandbehandling.
2) Drikkevand:
a) Alle former for vand, der enten ubehandlet eller efter behandling er beregnet til
drikkebrug, madlavning, fødevaretilberedning eller andre husholdningsformål i både
offentlige og private ejendomme, uanset vandets oprindelse, og uanset om det leveres
gennem distributionsnet eller leveres fra tankvogn eller tankskib.
b) Alle former for vand, der anvendes i fødevarevirksomheder til fremstilling, behandling,
konservering eller markedsføring af produkter eller stoffer bestemt til konsum.
c) Alle former for vand, der anvendes til fremstilling af lægemidler eller andre produkter,
hvortil der stilles særlige sundhedsmæssige krav til vandet.
3) Fare: En biologisk, kemisk, fysisk eller radiologisk agens i vand eller et andet aspekt af
vandtilstanden, som potentielt kan skade menneskers sundhed.