NYHEDSBREV │ 2024-2025 │
24. FEBRUAR 2025
Fremtidens landbrugs- og
fødevarepolitik skal gå på flere ben
Kommissionen nedtoner de grønne ambitioner i sin
nye vision for
EU’s
landbrugs- og fødevarepolitik.
Ursula von der Leyen præsenterede den 19. februar Kommissionens længe
ventede vision for fremtidens landbrugs- og fødevarepolitik i EU efter 2040.
Målet med udspillet er at gøre landbruget både mere attraktivt,
modstandsdygtigt og bæredygtigt. Planen skal sikre Europa den nødvendige
strategiske autonomi og fødevaresuverænitet, så vi bedre kan håndtere
presset fra de aktuelle geopolitiske spændinger og konsekvenserne af
klimaforandringer, mv. Kommissionen kalder selv planen for ambitiøs, men
der blæser nye vinde i forhold til vægtningen af den grønne dagsorden. I den
nye vision for landbrugs- og fødevaresektoren skal bæredygtighed i højere
grad vejes op imod erhvervets konkurrenceevne, fødevaresikkerhed og
hensynet til landdistrikterne.
Visionen for landbrugs- og fødevaresektoren bygger på fire overordnede
prioriteter.
1. En attraktiv sektor
Det skal gøres mere attraktivt at være landmand. Ellers vil EU, ifølge Kom-
missionen, mangle landmænd til at producere vores fødevarer efter 2040.
En del af forklaringen er, at en medarbejder i sektoren kun tjener omkring 60
pct. af gennemsnitslønnen for medarbejdere i den øvrige økonomi i EU. Så
for at tiltrække unge medarbejdere til erhvervet, skal EU kunne garantere
landmændene en bedre indkomst. Kommissionen foreslår bl.a., at EU skal
sikre landmændene adgang til nye indtægtskilder såsom carbon-farming (se