Beskæftigelsesudvalget 2024-25
BEU Alm.del Bilag 182
Offentligt
3001974_0001.png
Høring om elever og
lærlinges arbejdsmiljø i
hotel- og
restaurationsbranchen
Beskæftigelsesudvalget
2. april kl. 9.00-11.30 i Landstingssalen på Christiansborg
Folketinget
| 7. april 2025
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0002.png
Velkomst ved Thomas
Skriver Jensen (S)
Beskæftigelsesudvalget
2. april kl. 9.00-11.30 i Landstingssalen på Christiansborg
Folketinget
| 7. april 2025
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0003.png
Mathias Tesfaye (S),
børne- og
undervisningsminister
Folketinget
| 7. april 2025
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0004.png
Peter Hagedorn-Rasmussen,
seniorforsker i arbejdsliv, og
Liv Berit Starheim, lektor og
organisationspsykolog,
Syddansk Universitet
Folketinget
| 7. april 2025
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0005.png
”Vi
elsker en branche, der ikke elsker os”
Kilde: Politiken 5/9 2023
Høring
Elever og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen
2. april 2025
Seniorforsker i arbejdsliv Peter Hagedorn-Rasmussen, Teamarbejdsliv
Lektor og organisationspsykolog Liv Starheim, SDU
Professor Peter Hasle, SDU
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0006.png
Overblik over denne præsentation
→Dataindsamling
fra forskningsprojekt om gode erfaringer med trivsel i H&R
→6
tabeller fra NOA-L med tal fra branchen sammenlignet med nationale tal:
• Arbejdstempo, stress, diskrimination, mobning, seksuel chikane og fysisk vold
• Hver af udfordringerne er illustreret med elevers eksempler på deres oplevelser
→Hvad
kan de gøre ude på arbejdspladserne?
→Hvad
kan Arbejdstilsynet gøre?
→Hvad
kan der stilles af krav til uddannelse?
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0007.png
Projekt om APV-PSYK i små virksomheder - 2024
→Vellykkede
APV forløb til systematisk og participatorisk udvikling af det psykosociale arbejdsmiljø
→Hvordan
små virksomheder kan tilrette deres systematiske arbejdsmiljøarbejde for at skabe
forbedringer i det psykiske arbejdsmiljø til gavn for de ansattes mentale sundhed
→Indsamling
og analyse af data om gode erfaringer:
• Interviews med autoriserede arbejdsmiljørådgivere
• Interviews med branche- og interesseorganisationer
• Interviews med fagskoler og efteruddannelser
• Undersøgelse af 12-15 udvalgte arbejdspladser gode eksempler på APV forløb
(Historieværksted, interview mv)
→Analyseprojekt,
støttet af VELLIV Foreningen 2024
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0008.png
Kendetegn ved restaurationsbranchens ift.
Psykisk Arbejdsmiljø
Mangfoldighed af typer af og størrelse på restauranter:
→Fine
hotelkæder, fine restauranter, familierestauranter, kantiner, kroer, cafeer, pizzariaer
Mangfoldighed af ansatte:
→Faglærte
kokke, tjenere, konditorer, økonomaer, diætister, bagere og mange flere…
→Ufaglærte:
Studerende, internationale medarbejdere, korttidsansatte sæsonarbejdere
Nogle kendetegn
→Restauranter
med eksterne gæster serverer typisk eftermiddag, aften og weekender
→Ledere
udpeges internt blandt gode fagfolk og lederuddannelse er ikke almindelige
→Stram
økonomi, smalt vindue til service og indtjening
→Lille
tradition for organisering i fagforeninger og interesseorganisationer
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0009.png
Ressourcer og generelle udfordringer
I vores projekt har vi mødt en branche, hvor der er MANGE velfungerende arbejdspladser, som
lykkes med at understøtte arbejdsmiljøet på gode måder.
I det følgende har vi fokus på de udfordringer, der også er udbredte.
”Vi
elsker en branche, der ikke elsker os” *
*Kronik. Politiken 5. sept 2023. Caroline Pyndt Jensen Cecilie Severinsen Trine Bech Sørensen Barbara Juul Hansen Dicte Tusvik Filippa Sylvest Andersen Maiken
Jensen Sandra Tronholm Simone Most, Caroline Pyndt Jensen er faglært receptionist. Cecilie Severinsen er kokkeelev. Trine Bech Sørensen er kokkeelev. Barbara
Juul Hansen er kokkeelev. Dicte Tusvik er cater/smørrebrødselev. Filippa Sylvest Andersen er kokkeelev. Maiken Jensen er faglært cater. Sandra Tronholm er
receptionistelev. Simone Most er tidligere kokkeelev
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0010.png
Der er medtaget tal fra branchegruppen ‘Restauranter og barer’.
(ikke Hotel og camping)
Citater kommer fra Historieværksted med otte elever inden for
branchen.
Sammenlagt erfaringer fra over ca 20 arbejdspladser
Tallene fra 2021 er under indflydelse af Covid
https://at.dk/media/7570/noa-l-2021-2.pdf
NOA-L 2021 National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere, herunder Psykisk arbejdsmiljø
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0011.png
Arbejdstempo
Andel af lønmodtagere, der svarer, at det altid eller ofte
er nødvendigt at arbejde meget hurtigt, fordelt på
branchegrupper (pct.)
66,0%
Elever fortæller:
Minus forskel på elev og de udlærte.
Men når man har 35 gæster,
så er man uden forudsætninger ift mange ting.
Jeg skal ikke bare drifte. Bliver presset hårdt til at kunne drifte.
Men det gør, at man ikke har lært noget til at få et arbejde
bagefter.
https://at.dk/media/7570/noa-l-2021-2.pdf
NOA-L 2021 National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere, herunder Psykisk arbejdsmiljø
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0012.png
Stress
Andel af lønmodtagere, der svarer, at de hele tiden eller
ofte har følt sig stresset inden for de seneste to uger,
fordelt på branchegrupper (pct.)
16,4%
Elever beskriver:
Man har aldrig fri, de ringer om arbejde kalder ind selvom man har fri
Bliver ringet op selvom man er syg om at komme på arbejde
Ansvar for egen læring. Men man skal ikke spørge for mange gange
Bange for at lave fejl. Bange for skæld ud over fejl og ingen læring
https://at.dk/media/7570/noa-l-2021-2.pdf
NOA-L 2021 National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere, herunder Psykisk arbejdsmiljø
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0013.png
Der er medtaget tal fra branchegruppen ‘Restauranter og barer’.
(ikke Hotel og camping)
Udover tallene fra branchegruppen ‘Restaurant og barer’ fra 2021-rapporten vil
der også få steder optræde tal fra 2023 undersøgelsen, på
jobgruppen
Kokke
og tjenere.
De er trukket herfra
Link: https://at.dk/arbejdsmiljoe-i-tal/national-overvaagning-af-arbejdsmiljoeet-blandt-
loenmodtagere/datavisning/
Citater kommer fra Historieværksted med otte elever inden for
branchen. Sammenlagt erfaringer fra over 20 arbejdspladser
https://at.dk/media/7321/national-
overvaagning-arbejdsmiljoe-
loenmodtagere.pdf
Tallene fra 2021 er under indflydelse af Covid
NOA-L 2021 National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere, herunder Krænkende handlinger, vold og trusler
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0014.png
Oplevet diskrimination eller dårlig behandling
Andel af lønmodtagere, der svarer at de har oplevet at
blive diskrimineret eller dårligt behandlet inden for de
seneste 12 måneder, fordelt på branchegrupper
19,9%
I jobgruppen
Kokke og tjenere
er tallet fra 2023
32,8%
Trukket fra: https://at.dk/arbejdsmiljoe-i-tal/national-overvaagning-af-
arbejdsmiljoeet-blandt-loenmodtagere/datavisning/
Elever beskriver:
• Racistiske kommentarer
• Forskelsbehandling på mænd og kvinder
• Bliver truet til at tage ekstra vagter
• Får at vide at de bare er billig arbejdskraft
• Ingen tid til oplæring, elevansvarlig drukner i drift
s54
https://at.dk/media/7321/national-overvaagning-arbejdsmiljoe-loenmodtagere.pdf
NOA-L 2021 National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere, herunder Psykisk arbejdsmiljø: Krænkende handlinger, vold og trusler
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0015.png
Udsat for fysisk vold
Andel af lønmodtagere, der svarer at de har været udsat
for fysisk vold inden for de seneste 12 måneder, fordelt
på branchegrupper
1,6%
Elever beskriver eksempler på:
Blev ramt i nakken af en tunfisk, kastet af en
køkkenchef
Køkkenchef, der dasker, giver lammere og slår i testikler
https://at.dk/media/7321/national-overvaagning-arbejdsmiljoe-loenmodtagere.pdf
NOA-L 2021 National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere, herunder Psykisk arbejdsmiljø: Krænkende handlinger, vold og trusler
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0016.png
Udsat for seksuel chikane
Andel af lønmodtagere, der svarer at de har været udsat
for seksuel chikane inden for de sidste 12 måneder,
fordelt på branchegrupper
5,8%
I jobgruppen
Kokke og tjenere
er tallet fra 2023
8,9%
Trukket fra: https://at.dk/arbejdsmiljoe-i-tal/national-overvaagning-af-
arbejdsmiljoeet-blandt-loenmodtagere/datavisning/
Elever beskriver at…
• … seksuel chikane er almindelige hændelser
• Både fra gæster og kolleger/ledere.
https://at.dk/media/7321/national-overvaagning-arbejdsmiljoe-loenmodtagere.pdf
NOA-L 2021 National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere, herunder Psykisk arbejdsmiljø: Krænkende handlinger, vold og trusler
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0017.png
Udsat for mobning
Andel af lønmodtagere, der svarer at de har været udsat for
mobning inden for de seneste 12 måneder, fordelt på
branchegrupper
8,2%
I jobgruppen
Kokke og tjenere
er tallet fra 2023
11,2%
Trukket fra: https://at.dk/arbejdsmiljoe-i-tal/national-overvaagning-af-arbejdsmiljoeet-blandt-
loenmodtagere/datavisning/
Elever beskriver:
• Første dag på arbejde:
Du kommer til at græde her, - så skal du gå ned i grønt
boxen.
Elevansvarlig:
I skal brydes ned, så vi kan bygge jer op igen som vi vil have jer
Hånlige, sarkastiske kommentarer og skældud foran gæster
Køkkenchef skældte ud. Var en stor mand og gik rundt for at finde ting han kunne
skrige folk ind i ansigtet over. Fik ondt i kroppen, når man kunne høre hans tunge
trin
https://at.dk/media/7321/national-overvaagning-arbejdsmiljoe-loenmodtagere.pdf
NOA-L 2021 National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere, herunder Psykisk arbejdsmiljø: Krænkende handlinger, vold og trusler
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0018.png
Konsekvenser af mobning og krænkende handlinger
Klart dokumenterede psykiske belastningssymptomer:
Psykisk udmattelse, stress, psykosomatiske symptomer.
Tilstanden kan udvikle sig til PTSD, Post Traumatisk Stress Syndrom
Mobning fører til 6 gange større risiko for at udvikle en depression
Mobning fører til sygefravær, lavere jobtilfredshed, mindre effektivitet, og til at man
forlader arbejdspladsen
Forskning tyder på at der er en overrepræsentation af selvmordsforsøg og fuldbyrdede
selvmord efter eksponering for mobning
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0019.png
Mulige næste skridt
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0020.png
Arenaer og aktører der kan skubbe på?
→Brancheorganisationer
og fagforeninger
→Fagskolerne
→Arbejdstilsynet
→Arbejdsmiljøpris
→Udvikle
dialogredskaber og sende ud fx via BFA
→Gratis
rådgivning til ledelse og arbejdsmiljøorganisation
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0021.png
Indsatsmuligheder på arbejdspladsen
Overholdelse af elevoverenskomsten
Ledelse
Arbejdspladskultur og psykologisk
tryghed
Planlægning og forudsigelighed
Det kollegiale samspil
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0022.png
Hvad kan Arbejdstilsynet gøre?
• Særlige tilsynsindsatser
- evt i samspil med Fødevarestyrelsen (inklusive uddannelse af tilsynsførende)
• Fokus på kompetenceudvikling
- særlig indsats ift grunduddannelse i arbejdsmiljø
• APV – hvordan understøttes anvendelsen af APV
- Afprøvning af forskellige APV metoder, herunder fokus på dialogbaserede
metoder
- Understøtte kobling mellem daglige opgaveløsning og APVmetoderne
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0023.png
Hvordan kan kompetenceudvikling understøtte arbejdsmiljøet?
→AMU
kursus for elevansvarlige
→Lederuddannelse
(forstået som en del af instruktion og oplæring)
→Gentænke
arbejdsmiljøundervisningen på grundskolerne og knytte dem an til
praktikperioder
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0024.png
Tak for at lytte
Peter Hagedorn Rasmussen
[email protected]
Liv Starheim
[email protected]
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0025.png
Case v. Tanja Fynbo, 3F
Folketinget
| 7. april 2025
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0026.png
Henrik Nielsen og Thais
Brask Simonsen
Hhv. adm. direktør, Restaurant Sølyst og People & Culture
Partner, Compass Group
Folketinget
| 7. april 2025
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0027.png
Introduktion
• Thais Brask-Simonsen
• People & Culture Partner
• Uddannet kok
• Compass Group Danmark
• Servicevirksomhed
• Leverer FM løsninger,
kantineløsninger og rengøring
• Elever
• 45 elever
• 7 ud af vores 13 kokkeelever fra
restauranter, hvor de har ikke har
kunne gøre deres uddannelse
færdig!
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0028.png
Det oplever de!
• 3F kontakter os om en ung mand på 22 år
• Mangler kun 6 måneder af sin uddannelse
• Overvejer at springe fra på grund af arbejdsmiljøet
• Chokerende arbejdsmiljø
• Eddike shot der gav ham en allergisk reaktion
• Drikke æggehvider
• Vold
• Han arbejder som kok i dag!
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0029.png
Hvordan gør vi det?
• Fysisk Arbejdsmiljø
• Sikre medarbejdernes sikkerhed og helbred
• Fokus på at komme hele og sikre hjem
• Psykisk Arbejdsmiljø
• Højt fokus på det fysiske arbejdsmiljø påvirker det psykiske
arbejdsmiljø
• Omsorg for kollegaer og medarbejderne
• Sidemandsoplæring
• Personlig ansvar for nye medarbejdere
• Støtte til nye medarbejdere og elever
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0030.png
Hvordan håndterer vi f.eks. elever?
Jeg spurgte vores køkkenchefer
Respekt og integration
i teamet
• Behandle elever med
samme respekt som andre
• Elever skal føle sig som en
del af teamet
Oplæringsansvar
• Elever skal undervises, ikke
kun udføre rutinearbejde
• Anerkendelse af elevernes
udvikling
Fejl og ansvar
• Fejl skal tilskrives den
ansvarlige, ikke eleven
• Fejl bruges som
udviklingsmulighed
Motivation og mening
• Vigtigt at sikre meningen
med arbejdet
• Elever skal være med hele
vejen til slutbrugeren
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0031.png
Lotte Manniche
Groth-Andersen
Vicedirektør i Arbejdstilsynet
Folketinget
| 7. april 2025
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0032.png
Arbejdstilsynets indsats
Åben høring i Folketingets Beskæftigelsesudvalget om lærlinge
og elevers arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen
v/ Lotte Groth-Andersen, vicedirektør i Arbejdstilsynet
2. April 2025
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0033.png
Tal fra NOA-L 2023 om psykisk arbejdsmiljø
Chikane fra eksterne
18%
30%
4%
12%
16%
28%
Seksuel chikane fra interne og eksterne
Gennemsnit
Restauranter
og barer
Diskrimination fra interne og eksterne
Nødvendigt at arbejde meget hurtigt
0%
20%
38%
68%
40%
60%
80%
33
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0034.png
Tal fra NOA-L 2023 om fysisk arbejdsmiljø
35%
75%
27%
67%
12%
34%
Gennemsnit
Restauranter
og barer
Bærer eller løfter ca. 1/4 af arbejdstiden eller mere
Gentagne armbevægelser ca. 1/4 af arbejdstiden eller mere
Hudkontakt med kemikalier ca. 1/4 af arbejdstiden eller mere
Våde og fugtige hænder ca. 1/4 af arbejdstiden eller mere
0%
29%
63%
50%
100%
34
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0035.png
Tal fra NOA-L 2023 om positive faktorer i arbejdet
Nærmeste leder er god til at motivere medarbejderne
47%
56%
63%
70%
66%
77%
68%
70%
0%
50%
100%
Kan få råd og vejledning fra nærmeste leder
Gennemsnit
Restauranter
og barer
Hjælper kollegaer, der har for meget at lave
Følelse af sammenhold og samhørighed
35
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0036.png
Erfaringer fra tilsynet:
Hvordan oplever vi branchen?
• Mange unge ansatte
• Stor personaleudskiftning
• Meget udenlandsk arbejdskraft
• Arbejdsmiljø og trivsel fylder mere end tidligere
• Restaurantejere har ikke altid kendskab til de
pligter, de har – fx halter AMR og intro til
nyansatte ofte
36
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0037.png
Initiativer i restaurationsbranchen
Indsats om forebyggelse af seksuel chikane og andre
krænkende handlinger bl.a. målrettet unge (2021-2023)
Brancherettet indsats på erhvervsskoler med fokus på
seksuel chikane og andre krænkende handlinger (2024-
2025)
Brancherettet indsats med fokus på udenlandsk
arbejdskraft (2024)
Kommunikationskampagne: Sæt det gode arbejdsmiljø
på menuen (dec. 2024)
37
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0038.png
Hvordan sikrer Arbejdstilsynet, at
elever og lærlinge bliver hørt?
På tilsyn:
• Vi kommer både på tilsyn i dag- og aftentimer
• Vi spørger altid, om der er elever og lærlinge på
arbejdspladsen
• Hvis der er, beder vi altid om at tale med dem alene
• Vi taler også med de ansatte, der står for oplæring af
elever og/eller lærlinge
38
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0039.png
Hvordan sikrer Arbejdstilsynet, at
elever og lærlinge bliver hørt?
Arbejdstilsynets Call Center:
• Alle kan ringe anonymt
• Hjælp til akutte problemer, klager og sparring ift.
handlemuligheder
• Alle agenter har stort fokus på at hjælpe de unge, der
ringer
39
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0040.png
Nyt ungeunivers på AT.dk
Målgrupper
Unge (13-25-årige), ledere, forældre
Formål
• Klæde unge på til at få et sundt og sikkert arbejdsliv
• Forebygge at unge kommer til skade
• Lyse på nye regler og muligheder
40
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0041.png
Tak for ordet.
41
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0042.png
Pause
Folketinget
| 7. april 2025
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0043.png
Sandra Trasborg
Hansen
Direktør, Uddannelsessekretariatet
Folketinget
| 7. april 2025
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0044.png
DE FAGLIGE UDVALGS ARBEJDE
I FORHOLD TIL ELEVERS ARBEJDSMILJØ I
HOTEL- OG RESTAURATIONSBRANCHEN
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0045.png
DE FAGLIGE UDVALGS KENDSKAB TIL PROBLEMATIKKER OM
ELEVERS ARBEJDSFORHOLD
De faglige udvalg behandler sager om tvistighed mellem elev og
oplæringsvirksomhed efter erhvervsuddannelseslovens
§
63 og
forsøger at tilvejebringe forlig.
Tvisterne vedrører typisk løn- og arbejdsforhold (løn og
vagtplaner), og kun i meget få tilfælde krænkelse eller chikane.
De tre faglige udvalg har de seneste tre år behandlet 16-19
forligssager årligt, hvoraf der i 8-10 af sagerne er opnået forlig.
Sager der ikke forliges indbringes typisk for Tvistighedsnævnet
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0046.png
IKKE TILFREDSSTILLENDE OPLÆRINGSVILKÅR?
De faglige udvalg og Uddannelsessekretariatet præsenteres for et mindre antal
henvendelser om ikke-tilfredsstillende oplæringsvilkår om året.
I 2023 modtog vi klager over forholdene i én enkelt virksomhed fra to elever. I 2024
har vi modtaget én henvendelse.
Desuden har vi modtaget efterretninger om ikke-tilfredsstillende oplæringsvilkår i 10-
14 navngivne virksomheder fra 3F-lokalafdelinger og erhvervsskoler. pr. år
Blandt disse sager er meget alvorlige anklager om vold, chikane og elever der er
presset til at tage stoffer m.v. Der er tale om sager, der ikke er behandlet i det
fagretlige eller strafferetlige system, og der er således ikke afsagte domme eller
afgørelser, der kan danne grundlag for faglige udvalgs behandling af eventuel
tilbagekaldelse af godkendelse som oplæringsvirksomhed. Sagerne indgår i de faglige
udvalgs kvalitetsarbejde.
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0047.png
DE FAGLIGE UDVALGS VIRKE
for de bedst mulige uddannelsesmæssige forhold i
oplæringsvirksomhederne gennem følgende indsatser:
1.
Godkendelsesprocedure
2.
3.
4.
Behandling af forligssager
Enkeltsagstilsyn
Kvalitetsarbejde
virksomhedsbesøg, dialogmøder og kurser for
oplæringsansvarlige
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0048.png
Dialogmøde med FU
Kvalitetsbesøg
Vejledning ikke
tilstrækkelig
Aftaler om tiltag og
forbedringer
Tilbagekaldelse af
godkendelse ved
misligholdelse
Vejledning
A
N
K
E
N
Æ
V
N
E
T
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0049.png
”JA TAK TIL ELEVER”
Kampagne: Virksomheder, der har mindst én oplæringsansvarlig, der gennemfører en ny-udviklet
arbejdsmarkedsuddannelse af 4 dages varighed - for oplæringsansvarlige
kan markedsføre sig inden for
kampagnen. Knap 180 har gennemført. På uddannelsen lærer man om:
oplæring af elever
mødet mellem forskellige generationer
on-boarding af elever
https://www.uddannelsessekretariatet.dk/ja-tak-til-elever
forskellige måder at lære på
samarbejdet med skoler
og meget andet.
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0050.png
Pia Svane
Uddannelses- og projektchef, HORESTA
Folketinget
| 7. april 2025
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0051.png
Marianne Kragh
Chefkonsulent, Dansk Erhverv
Folketinget
| 7. april 2025
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0052.png
2. April 2025
Beskæftigelsesudvalgets høring
om lærlinges arbejdsmiljø i
hotel- og restaurationsbranchen
v. Marianne Kragh
Seniorchefkonsulent i Dansk Erhverv
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0053.png
Hoteller i Dansk Erhverv
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0054.png
Ingen arbejdsmiljøsager i Dansk Erhverv
Udgangspunktet
er at elever og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og
restaurationsbranchen reguleres af arbejdsmiljøloven, hvor der både kigges på
alder og manglende erfaring hos den pågældende elev/lærling.
Elever befinder sig i en uddannelsesstilling, hvorfor opmærksomheden på deres
arbejdsmiljø også af den grund er skærpet.
Vi sætter
på den ene side
fokus på sikkerheden ved øget opmærksomhed i
forhold til oplæring, instruktion og tilsyn, idet de er uerfarne og skal lære at
begå sig på arbejdspladsen, samt dygtiggøre sig ift. fagspecifikke opgaver.
På den anden side
er de underlagt
”elevkontrakt”,
som udvider deres felt
af de opgaver, som de, f.eks. ud fra deres alder (hvis de er under 18 år) må
og ikke må.
Vores medlemmer i branchen arbejder målrettet for at sikre et godt og trygt
arbejdsmiljø for elever og lærlinge. Der er forskellige tiltag, som allerede
anvendes, og disse videreudvikles kontinuerligt og forbedres, i skoleregi, i
dialogen mellem skole og praktiksted og ikke mindst i BFA regi, hvor branchen
selv har udviklet forskellige værktøjer.
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0055.png
Psykisk arbejdsmiljø og trivsel
Arbejdsmiljømæssige indsatser på hotel- og
restaurantområdet udarbejdes i et samarbejde
mellem parterne i regi af Branchefællesskab for
Arbejdsmiljø for Service, Turisme (BFA) -
opgaverne er fastsat i arbejdsmiljølovens
bekendtgørelse om arbejdsmiljøfællesskaber.
Dansk Erhverv samarbejder med 3F og HORESTA
om samtlige indsatser.
https://bfa-service.dk/emner/eud/uddannelser/gastronomuddannelser
BFAs
hjemmeside har man et helt univers rettet
mod erhvervsuddannelser:
- Specialmaterialer rettet mod unge
- Undervisningsmaterialer vedr. arbejdsmiljø
- Branchevejledning rettet mod elevtrivsel
- Kampagnematerialer bl.a. om forebyggelse af
krænkelser
Arbejdstilsynet
kører desuden lige nu en kampagne
målrettet restaurationsbranchen og deres
arbejdsmiljø udarbejdet i samarbejde med parterne
på området: ‘Sådan
sætter I godt arbejdsmiljø på
menuen’
https://at.dk/arbejdsmiljoe-paa-menuen
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0056.png
BFA indsatser i branchen
hoteller
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0057.png
BFA-Indsatser
Restauranter, caféer
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0058.png
Branchens fokus….et eksempel
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0059.png
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0060.png
Har I procedurer for, hvis noget ikke er, som det skal
være (ift. løn, arbejdstid, læreplaner, arbejdsmiljø,
trivsel)?
Citater:
Vi har generelle procedurer for håndtering af arbejdsmiljø, arbejdstid, sygdom mv jf ovenstående i
vores Leadership Handbook, herunder også elever. Policy vedr. arbejdsmiljø er udviklet.
Vi har håndbøger og generelle politikker, samt et tydelig ”support-system” i form af supervisors,
afdelingsledere, tillidsrepræsentanter og HR.
Eleven henvender sig til sin leder, TR eller direkte til HR. Nogle går direkte til 3F, som kontakter os i en
uformel opringning, og så løser vi det.
Vi lægger stor vægt på at alle elever føler sig trygge og godt tilpas i deres elevtid her hos os. Derfor har
vi også etableret vores egen elevskole som både tilgodeser elevens personlige såvel som faglige
udvikling.
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0061.png
Har I en systematisk opfølgning ift. jeres elever?
Citater:
Opfølgning enten et par gange årligt eller før/efter skoleophold. Fokus på læreplanen/tilrettelægge
kommende periode + generel trivsel + performance.
Det er lidt situationsbaseret og afhænger af elevens behov, udviklingsplan mv. Der er generelt en ret
tæt dialog mellem elev og mentor især - alle elever får tildelt en mentor. Vi bruger HR-systemet
”Workday” til at følge elektronisk op på mål mv.
MUS-samtale hvert år med halvårlig opfølgning, statusmøder op til og efter skoleperioder, fx i forhold
til hvordan eleven bedst kan forberedes til skoleopholdet, hvad mangler de at arbejde med. Når de
kommer retur, så gennemgår vi, hvad de har lært. Ofte hjælper vi også ved forberedelse til svendeprøve
praktisk træning og teori. Derudover har vi vores elevskole for alle elever med forskellige emner hver
gang, 6
8 gange pr. år samt Årets Elev 1 gang pr. år.
Uddannelsesplanerne bliver der fulgt op på hvert halve år, på den måde forsøger vi at sikre, at vi holder
hvad vi lover - elev ERFA, elevture, leverandørbesøg mv. og samtidig sikrer vi os, at eleven opnår de
faglige mål som er sat for eleven.
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0062.png
Har I haft sager indenfor det sidste år, som der har
været behov for at følge op på enten ift. lovgivning
eller af mindre karakter og løst lokalt?
Citater:
Enkelte ‘sager’ er løst lokalt eller i dialog med 3F
Jeg vil ikke kalde det en ”sag” som sådan, men vi havde et møde med 3F i Aarhus sidste år ifm. en
meget ung kokkeelev som havde udfordringer med at forholde sig til vagtplaner (og at forstå at man
ikke selv kan vælge hvornår ens vagter skal placeres og/eller automatisk få fri, hvis man ønsker at
deltage i venners fødselsdage mv). ”Sagen” endte godt efter at 3F tog en snak med hende.
Vi har haft små ‘sager’, fx i forhold til overtid, kost på skoleophold, som vi har løst.
Ja, det har vi. ‘Sagerne’ bliver oftest forligt med hjælp fra 3F og Dansk Erhverv . En enkelt sag er på vej
til det faglige udvalg. Der er tale om ophævelse af udd.aftale i forbindelse med manglende beståelse og
meget fravær. Vi har også set nogle løntjek på elever.
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0063.png
Tak for
opmærksomhe
den
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0064.png
Mette Jensen
Forhandlingssekretær, 3F
Folketinget
| 7. april 2025
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0065.png
Søren Poul Nielsen
Vicedirektør, Hotel- og Restaurantskolen
Folketinget
| 7. april 2025
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0066.png
Spørgsmål
Folketinget
| 7. april 2025
BEU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 182: Præsentation fra høring om elevers og lærlinges arbejdsmiljø i hotel- og restaurationsbranchen den 2/4-2025
3001974_0067.png
Afrunding v. Victoria
Velásquez (EL)
Folketinget
| 7. april 2025