Folketingets Ældreudvalg
Holbergsgade 6
1057 København K
Telefon 33 92 93 00
www.aeldremin.dk
Sagsnr.
2025 - 340
Doknr.
949495
Dato
10-03-2025
Folketingets Ældreudvalg har d. 10. februar 2025 stillet følgende
spørgsmål nr. 47 (alm. del) til ældreministeren, som hermed
besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Kjærsgaard (DF).
Spørgsmål nr. 47:
”Er
ministeren enig i, at synkevenlig mad, som er genkendelig og
afspejler danske madtraditioner, kan øge appetitten og fødeindtaget
hos småtspisende ældre, frem for tilfældig, uappetitlig
’klatmad’?”
Svar:
Det ligger mig meget på sinde, at vores ældre medborgere får tilbudt
velsmagende, indbydende og nærende mad, der understøtter
sundhed og livskvalitet.
Vores kost har afgørende betydning for vores sundhed
og livskvalitet
–
og det gælder naturligvis også hos småtspisende
ældre borgere.
Maden skal selvfølgelig være nærende, men for den enkeltes
livskvalitet er det ligeså vigtigt, at måltidet opleves som indbydende
og velsmagende, og at det er tilpasset den ældre borgers behov.
Men det gode måltid er mere end sund og nærende mad. Det er
igennem hele vores liv et centralt omdrejningspunkt og kilde til
livsglæde og sociale fællesskaber. Den tilgang til kosten og måltidet
skal selvfølgelig også gælde, når vi bliver ældre, og ikke mindst for
ældre, der modtager madservice.
I dag er det kommunernes ansvar at sikre, at ældre borgere, som
ikke selv kan stå for madlavningen, får tilbudt ernæringsrigtig mad til
en rimelig pris, som er tilpasset den enkelte ældre borgers behov.
Der kan eksempelvis være behov for at tage hensyn til flere typer af
særlige diæter og særlig næringsrig mad til småtspisende. Den
forpligtelse har vi videreført i ældreloven.
Jeg har af den grund en klar forventning om, at borgere, der
modtager madservice, får serveret god og varieret mad hver dag.
1