Ældreudvalget 2024-25
ÆLU Alm.del Bilag 34
Offentligt
2995732_0001.png
Invitation til møde om ældres mad, dysfagi og spisefælleskaber
Tønder Kommune, Ergoterapeutforeningen og
Ergoterapifagligt Selskab for dysfagi inviterer til
arrangement om mad, dysfagi og spisefællesskaber.
Den 26. juni 2025 fra kl. 11-14 på Plejecenter
Toftegården, Solvej 2, 6520 Toftlund.
Arrangementet er sat i stand på baggrund af høringen
i Ældreudvalget om kost, ernæring og madservice den.
6.11.2024 på Christiansborg.
Som inspiration til dialog, præsenteres oplæg fra en
lokal kontekst i Tønder Kommune, praksiseksempler
med borgere og forskellige madanretninger fra
kommunal og privat madleverandør. Mødet afsluttes
med tid til en fælles dialog om mad og måltider for
ældre, dysfagi og spisefællesskaber.
Vi ser frem til at tage imod jer. Tilmelding pr. mail
senest 1. juni 2025 til
[email protected]
Venlig hilsen
Torben Lindbæk-
Larsen
Fagchef for Pleje &
Omsorg i Tønder
Kommune
Annette Kjærsgaard
Ergoterapifagligt Selskab for
dysfagi (EFS-dysfagi)
Tina Nør Langager
Formand for
Ergoterapeutforeningen
Program:
Kl. 11.00-11.15: Velkomst
Velkomst ved Annette Kjærsgaard, Privatpraktiserende ergoterapeut med Ph.d. indenfor dysfagi/EFS-
dysfagi og Tina Nør Langager, Formand for Ergoterapeutforeningen, som præsenterer rammen for dagen
på baggrund af Høring i Ældreudvalget om kost, ernæring og madservice på Christiansborg d. 6. november
2024.
Kl. 11.15-11.45: Del 1: Oplæg
Oplæg om Tønder Kommunes visioner på ældreområdet af Torben Lindbæk-Larsen, fagchef for Pleje &
Omsorg, Tønder Kommune.
Oplæg med borger, der fortæller om den personlige oplevelse med at deltage i kommunale udrednings-
og behandlingsforløb omkring dysfagi ved Diana Jensen, Ergoterapeut, Træning & Rehabilitering, Tønder
Kommune.
Oplæg om erfaringer med at arbejde med spisefælleskab for demensramte, som kan overføres til
personer med dysfagi ved Marie Madvig Evald, Udviklingskonsulent, Pleje & Omsorg, Tønder Kommune.
Kl. 11.45-12.15: Del 2: Inspiration
Mød deltagere i Det Demensvenlige Spisefællesskab på plejecenter, Toftegården. Spisefællesskabet
består af en gruppe beboere på plejecenteret og borgere, der bor ude, som mødes en gang ugentligt og
spiser sammen.
Præsentation og smagsprøver af mad tilberedt til personer med dysfagi. Maden er anrettet og serveres,
så der er mulighed for at se og smage maden og mærke konsistensen. Maden leveres af henholdsvis det
lokale fælleskøkken i Tønder Kommune og Det Danske Madhus.
Kl. 12.15-13: Frokost
Frokost leveres af en lokal privat madleverandør, som leverer Det Demensvenlige Spisefællesskab.
Kl. 13-14: Del 3: Dialog
Dialog om blandt andet; Maden: æstetikken, næringsindholdet, konsistensen, synet, duften og mundfølelsen.
Måltidet: som social praksis, fx i spisefællesskaber. Forebyggelse, opsporing og organisering: blandt andet i
tværfaglige teams, og/eller med ergoterapeuter, diætister og civilsamfund.
Tak for i dag!