Ældreudvalget 2024-25
ÆLU Alm.del Bilag 13
Offentligt
2932993_0001.png
Kost & ernæring for ældre med dysfagi
Annette Kjærsgaard
Ergoterapeutisk
specialist med
ph.d. indenfor
dysfagi og
rehabilitering
Ergoterapifagligt
Selskab for dysfagi
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932993_0002.png
Dansk definition på
dysfagi
”Dysfagi forstås bredt som
funktionsnedsættelser, der enten forhindrer
eller begrænser indtagelsen af føde og
væsker, og som gør synkning risikabel,
ineffektiv, ubehagelig eller som påvirker
livskvalitet”
Anne Højager Nielsen, Signe Janum Eskildsen, Janne Danielsen, Peter Haastrup, Anne Bek Jellinghof, Johannes Riis, Anne
Lund Krarup, Hanna Rahbek Mortensen, Bahareh Bakhshaie Philipsen, Nathalie Rommel & Dorte Melgaard (2022):
Defining dysphagia – a modified multi-professional Danish Delphi study, Scandinavian Journal of Gastroenterology, DOI:
10.1080/00365521.2022.2151850
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932993_0003.png
Et godt
måltid er en
multisensoris
k oplevelse
Mad skal være farverig, dufte og give en god mundfølelse, hvilket er med til at
vække minder og øge glæden ved mad
Mundfølelsen er afgørende for om vi kan lide maden!
Mad til mennesker med dysfagi er absolut den vanskeligste mad at fremstille!
Se indbydende ud – rigtig konsistens - energitæt - smage godt – vække minder
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932993_0004.png
Undersøgelse af dysfagi
ØVRE
DYSFAGI
Klinisk
undersøgelse
(udredning)
Instrumentel
undersøgelse
(udredning)
Screening
(opsporing)
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932993_0005.png
Behov for øget fokus på
Øge og styrke
tværfaglige kompetencer
til opsporing og håndtering af
dysfagi hos borgere i eget hjem og i plejebolig
Forbedring af
rammerne for måltiderne
hos ældre - i eget
hjem/plejebolig/plejehjem
De
ældre involveres
i forberedelse og indtagelse af måltiderne – ”udfør
forberedelser sammen med den ældre og ikke for den ældre!”
Betydningen af
madens konsistens og det sanselige
omkring mad, drikke
og måltider til småtspisende ældre/ældre med dysfagi
Betydningen af
mundhygiejne
hos ældre borgere med dysfagi
Standardiserede og
regelmæssige revurderinger
af ældre, der udskrives
fra sygehus med mad og drikke med modificeret konsistens og/eller sonde