Ældreudvalget 2024-25
ÆLU Alm.del Bilag 13
Offentligt
2932992_0001.png
Mad og måltider får værdi gennem mennesker.
(citat: Mette Kierkegaard)
v/Lektor og ergoterapeut Gry Segoli
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932992_0002.png
Mad og måltidet
er mere end bare
at blive mæt
Mad, kost og måltidet er en
vigtig del af den samlede
rehabiliteringsproces, da vi
med at arbejde med maden og
måltidet kan understøtte den
fysiske funktionsevne,
forebygge ensomhed og
understøtte personens
identitet og livshistorie.
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932992_0003.png
Kost, ernæring og madservice
Personer, der er i risiko for at tabe
funktionsevne, skal ikke kun have
kalorier.
Mad er også at planlægge ind
køb, finde en opskrift, vælge en
ret, dække bord og varme maden.
Mad er sanseoplevelser, social
stimuli og en høj grad af identitet
og livshistorie
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932992_0004.png
Samvær om måltidet skaber
menneskelig energi
”Når
nu vi sidder og spiser en steg og der er en
god sovs.
Og så bliver der sovs tilbage på tallerkenen.
Hvad gør man så?
Så tager man gaflen og moser en kartoffel og
rører lidt rundt. Det er ikke så pænt, men det er
yderst hjemligt”
(Kastanjehaven, Justesen)
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932992_0005.png
Måltidet er
sundheds-
fremmende
Justesen, L., Mikkelsen, B. E., & Gyimóthy, S. (2014). Understanding hospital meal experiences by means of participant-driven-
photo-elicitation. Appetite, 75, 30-39.
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932992_0006.png
Mange løsninger og muligheder
•Rehabilitering
og genoptræning, så personen bliver i stand til at fortsætte det
levede liv
•Indtænke
rehabilitering både på individuelt og på gruppeniveau
•Spisevenner
•Spisning
på tværs af generationer
•Spisefællesskaber
gerne forankret i civilsamfundet
•Madservice
blik for valgmuligheder og inddragelse
•Velfærdsteknologi
skærmbesøg og andre løsninger
•Understøttelse
af familien
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932992_0007.png
Eksempel på rehabilitering v.
mad og måltider
En ældre kvinde, der boede alene, var begyndt at tabe sig og
havde svært ved at tage initiativ til at spise. Man visiterede
derfor, at hun kunne få selskab fra hjemmeplejen, når hun
spiste.
Men ret hurtigt gav hun udtryk for, at det ikke var en optimal
løsning for hende. Hun blev stresset af, at der sad en fra
hjemmeplejen: ”for de har jo altid så travlt”.
Kommunen var i gang med at implementere skærmbesøg.
Man blev enig med kvinden om at afprøve skærmbesøg ved
spisning. For kvinden havde det en god effekt: hun fik selskab
via skærmen, samtidig med, at hun havde ro til at spise
(Fremfærdsprojekt, 2024)
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932992_0008.png