Ældreudvalget 2024-25
ÆLU Alm.del Bilag 13
Offentligt
2932988_0001.png
Madservice i ældreplejen
Jakob Scharff, branchedirektør
Søren Stoltenberg Vilmand, CEO i Det Danske
Madhus
Ældreudvalget 6. november 2024
1
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932988_0002.png
Madservice
- livsvigtig hjælp til ældre
Søren Vilmand
Administrerende direktør
1
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932988_0003.png
VI HAR
AFTALER MED
93 UD AF 98
KOMMUNER…
VI TILBEREDER
120.000 MÅLTIDER
HVER UGE
HERAF 40%
SÆRLIGE DIÆTER,
…OG DET HAR
VI GJORT I 21
ÅR
2
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932988_0004.png
Hvem modtager
madservice og
hvorfor?
Borgerne er i gennemsnit
over 80 år
Vi oplever et stigende
antal demente og et øget
behov for, at vi kan
håndtere dette i
forbindelse med
madservicen
40% af måltiderne er
særligt udviklet til borgere
med særlige kostbehov –
gennem de senere år er
denne andel steget
3
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932988_0005.png
Hvad betyder korrekt
og tidlig opsporing?
Andelen af særlig kost og
diæter svinger fra 5% i
kommuner uden fokus på
området til helt op over
50% af borgerne i
kommuner med fokus på
sundhedsfremmende
tiltag!
4
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932988_0006.png
UNDERERNÆRING DRÆBER
Inden da isolerer den borgeren i
hjemmet, ødelægger
livskvaliteten og sender
borgeren ind og ud af
hospitalet
UNDERERNÆRING KOSTER det
Norske samfund 22 milliarder
danske kroner årligt
5
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932988_0007.png
400.000 ældre over 65 år har årligt
kontakt til akutmodtagelsen på
danske hospitaler
50% sendes hjem igen uden
indlæggelse
20% genindlægges inden for 1 uge
45% er dehydrerede og en endnu
højere andel er i ernæringsmæssige
risiko
Kilde: Marianne Margaard Lange, Enhedschef Ernæringsenheden
Herlev Gentofte Hospital
UNDERERNÆRING KRÆVER POLITISK HANDLING NU!
6
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932988_0008.png
MADEN SKAL NED I MAVEN
FOR AT BLIVE TIL GOD ERNÆRING
MADEN SKAL
1. Være æstetisk,
appetitvækkende og
velsmagende
2. Være tryg for borgeren
at spise
3. Være målrettet
borgerens
næringsbehov
4. Bidrage til borgerens
livskvalitet ved at være
genkendelig og bringe
minder frem
7
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932988_0009.png
Maden er en del af et samlet
forebyggelses- og sundhedssystem
Uden de ernærings-
professionelle vil vi i
fremtiden se flere ramt
af underernæring og
andre krævende
sygdomsforløb
Det kan spare
kommuner, regioner
og staten for meget,
hvis man ser mad som
en del af forebyggelse
Ernæringsassistenter
har fagligheden til at
tilberede alle typer af
diæter og kostformer
Der er behov for
kliniske diætister til
opsporing
8
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932988_0010.png
Politiske anbefalinger
1
Krav til at følge
Sundhedsstyrels
ens Anbefalinger
for den danske
Institutionskost
2
Lad ernærings-
professionelle
skabe lighed i
sundhed på tværs
af hele Danmark
3
Opret en National
auditerings- og
godkendelses-
ordning for
leverandører af
madservices
9
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932988_0011.png
02
Jakob Scharff
Branchedirektør i Dansk Industri
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932988_0012.png
Madservice kræver
ekspertviden
Slagtere
Bagere
Ernærings-
assistenter
Behov for mange fagligheder, når
man laver ernærende kost for
ældre
Særligt ældre med dysfagi
Kokke
Madservice
Økonomaer
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932988_0013.png
Madservice understøtter
helhedsplejen
Praktisk hjælp
Sygepleje
Helhedsplej
e
Rehabilitering
Personlig pleje
Ernæringspleje
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932988_0014.png
Er det bæredygtigt med en lokal madproduktion?
Det handler om prioriteringer
Flere ældre
med behov for hjælp,
pleje og omsorg
I 2050 er hver tiende
dansker mindst 80 år
Stigende
rekrutteringsudfordrin
g
Problemerne er store
blandt sygeplejersker,
SOSU’er og
ernæringsassistenter
Tårnhøjt
sygefravær
Ekstra offentligt
sygefravær svarer til tab
af flere end 9.000
fuldtidsansatte
14
ÆLU, Alm.del - 2024-25 - Bilag 13: Power point-præsentationer fra udvalgets åbne høring den 6/11-2024 om "Kost, ernæring og madservice"
2932988_0015.png
DI anbefaler, at samarbejde med private om
madservice
I fremtiden får vi brug for
Kapacitet
Over 40.000 var i 2022 visiteret til
madservice i eget hjem – og antallet
af ældre stiger kraftigt frem mod
2050
Kompetencer
Madservice kræver mange
fagligheder
Bæredygtighed
Hvordan minimerer vi bedst
madspild, CO2-udledning mv.
fra madservice?
Økonomi
Private kan aflaste kommuner fra
millionbeløb til investeringer i
kommunale køkkener
15