Tak for spørgsmålet, som jeg synes omhandler et meget vigtigt emne for livet i landdistrikterne. Jeg har været en del rundt at besøge mindre landsbysamfund, hvor det for mig står meget tydeligt, at i dem af dem, der er velfungerende, er der ofte en skole, og der er en købmand, og der er en eller anden form for idræts- eller fritidsanlæg.
Derfor har købmanden en vigtig funktion, også når man ønsker sig at holde liv i vores landdistrikter. Jeg ser derfor, at det er et stort tab for de små lokalsamfund, når købmanden må dreje nøglen om og lukke. For selv om der i dag er flere muligheder, end der nogen sinde har været, i forhold til måltidskasser, udbragte dagligvarer og takeaway, også i provinsen, så kan det aldrig erstatte det, man får med en lokalt forankret købmand.
I det spørgsmål, som fru Susie Jessen stiller, bliver der også refereret til en artikel, som viser, at indkøbsmuligheder er et afgørende kriterie for danskerne, når man skal vælge, hvor man vil bosætte sig. Så også i forhold til bosætning er det vigtigt, at der er en købmand. Derfor er udviklingen med købmænd, der må dreje nøglen om, noget, som vi skal tage mere alvorligt.
Artiklen viser jo så også en positiv ting, altså et sted, hvor man har formået at vende den negative udvikling, nemlig hos den lokale købmand i Mern på Sydsjælland. Det har de gjort via en aktiv indsats og involvering i byens sociale liv ved bl.a. at arrangere vinsmagninger og sankthansarrangementer, og man har også været tydelig om, at der også er et personligt ansvar hos dem i lokalområdet for at handle lokalt. Man kan ikke på den ene side ønske sig et rigt lokalt handelsliv og så på den anden side købe alle sine varer på internettet; det hænger ikke sammen.
Men det betyder jo ikke, at hele ansvaret ligger ude hos folk. Vi kan også gøre noget fra Christiansborgs side, og det er bl.a. derfor, at vi med forholdsvis stor succes, vil jeg kalde det, har haft den her pulje til borgerdrevne købmandsbutikker, som har modtaget mange ansøgninger, og som er med til at holde hånden under nogle købmænd de steder, hvor lokalsamfundet også selv er klar til at gøre indsats. Det synes jeg faktisk har været og er en succesfuld ordning, og vi er også klar til at tage yderligere initiativer.