1) Besvarelse af oversendte spørgsmål til ministrene (spørgetid).
(Se dagsordenens næste sider).
SPØRGSMÅL:
1) Til udenrigsministeren af:
Morten Messerschmidt
(DF):
Hvad er ministerens holdning til den seneste rapport fra Europa-Parlamentets forfatningsudvalg, som foreslår 267 traktatændringer, herunder at kræve euromedlemskab af alle medlemslande, afskaffe vetoretten og overføre mere magt fra medlemslandene til EU?
(Spm. nr. S 180, skr. begr.).
2) Til udenrigsministeren af:
Morten Messerschmidt
(DF):
Vil regeringen tage kontakt til Albanien med henblik på at oprette et migrantcenter, ligesom Italien er i gang med – og i benægtende fald, hvorfor ikke?
(Spm. nr. S 181, skr. begr.).
3) Til finansministeren af:
Mette Thiesen
(DF):
Er ministeren enig med statsministerens tidligere udtalelse om, at det er »gakgak«, at EU lægger op til større medlemsbidrag og til at skrotte den danske EU-rabat, og kan han i givet fald forklare, om han så er enig med de socialdemokratiske medlemmer af Europa-Parlamentet, der afviser at stemme nej til Kommissionens budgetforslag?
(Spm. nr. S 123, skr. begr. (omtrykt)).
4) Til finansministeren af:
Ole Birk Olesen
(LA):
Synes ministeren, at et finanspolitisk forsigtighedsprincip, som det blev formuleret i Socialdemokratiets 2025-plan fra 2019, er fornuftigt, og mener ministeren, at princippet er udmøntet i en mere forsigtig tilgang i regeringens finanspolitik?
(Spm. nr. S 193).
5) Til indenrigs- og sundhedsministeren af:
Nick Zimmermann
(DF):
Hvad agter ministeren at gøre for at begrænse gruppen af kommunalt ansatte, der modtager mere end 1 mio. kr. i årlig gage, og mener ministeren, at de fratrædelsesordninger, hvor kommunale chefer får udbetalt millionbeløb, er rimelige, henset til at lønnen til en ansat i social- og sundhedssektoren i kommunerne er steget med 1,11 pct. i 2023?
(Spm. nr. S 192).
6) Til justitsministeren af:
Steffen Larsen
(LA):
Er ministeren enig i Højesterets konklusion om, at Forsvarets Efterretningstjenestes kabelsamarbejde med NSA ikke er en hemmelighed?
(Spm. nr. S 189).
7) Til justitsministeren af:
Peter Kofod
(DF):
Hvad vil ministeren gøre, for at det hurtigst muligt bliver muligt at anvende genetisk slægtsforskning til opklaring af drab og grov personfarlig kriminalitet?
(Spm. nr. S 195).
8) Til justitsministeren af:
Peter Kofod
(DF):
Hvad er ministerens holdning til den svenske biometriudredning, og hvilke dele af udredningen er det, der er årsagen til, at regeringen stadig ikke har fulgt op på vedtagelsen af borgerforslaget om anvendelse af genetisk slægtsforskning til opklaring af drab og grov personfarlig kriminalitet?
(Spm. nr. S 196).
9) Til justitsministeren af:
Alex Vanopslagh
(LA):
Mener ministeren, at man bør ændre straffeloven, så det fremgår tydeligt, at justitsministeren ikke kan påbyde tiltale for forbrydelser efter straffelovens kapitel 12, så straffeloven reflekterer den retstilstand, som både ministeren og tidligere justitsminister Nick Hækkerup har givet udtryk for, hvor ministeren alene er et »gummistempel«?
(Spm. nr. S 199).
10) Til miljøministeren af:
Hans Kristian Skibby
(DD):
Mener ministeren, at det er acceptabelt, at Rønne Havns udvidelsesplaner bremses af, at Miljøministeriet endnu ikke har udarbejdet en vejledning om kriterierne, der skal anvendes ved vurdering af mulighederne for bl.a. klaptilladelse?
(Spm. nr. S 179).
11) Til social- og boligministeren af:
Pia Kjærsgaard
(DF):
Hvad vil ministeren gøre ved, at på trods af at antallet af ældre stiger, så får færre plads på et plejehjem, fordi kriterierne for at få en plads er blevet for stramme?
(Spm. nr. S 186, skr. begr. (omtrykt)).
12) Til social- og boligministeren af:
Helene Liliendahl Brydensholt
(ALT):
Mener ministeren, at det er en hensigtsmæssig konsekvens af ghettoloven, at man i Helsingør Kommune har indført fleksible udlejningsregler, der bevirker, at ældre mennesker og mennesker med handicap rykkes ned på ventelisterne og dermed stilles dårligere end andre boligsøgende til almene boliger i kommunen?
(Spm. nr. S 190, skr. begr.).
13) Til beskæftigelsesministeren af:
Victoria Velasquez
(EL):
Vil ministeren redegøre for, hvorvidt og hvordan ministeren vil løse de akutte børnefattigdomsproblemer, som 22 børnefaglige organisationer netop i et fælles brev har gjort opmærksom på, set i lyset af at kontanthjælpsaftalen kun løfter 4.000 ud af 50-60.000 børn ud af fattigdom og først om 22 år?
(Spm. nr. S 177).
14) Til beskæftigelsesministeren af:
Helene Liliendahl Brydensholt
(ALT):
Hvordan kan ministeren forsvare at indføre en arbejdspligt målrettet etniske minoriteter, der forskelsbehandler borgere i Danmark, og som dermed ifølge Institut for Menneskerettigheder kan være ulovlig diskrimination i strid med menneskerettighederne?
(Spm. nr. S 191, skr. begr.).
15) Til børne- og undervisningsministeren af:
Kim Edberg Andersen
(NB):
Med henvisning til Arbejdstilsynets afdækning af forholdene på Munkevængets Skole i Kolding mener ministeren så ikke, at tiden er kommet til at undervise i Muhammedtegningerne, og at tiden er kommet til at sikre beskyttelse af elever og lærere?
(Spm. nr. S 132 (omtrykt)).
16) Til børne- og undervisningsministeren af:
Kim Edberg Andersen
(NB):
Er det ministerens opfattelse, at tiden er kommet til at give effektive regler, der tillader skoler at smide elever, der bruger religion som styringsredskab, ud af skolen?
(Spm. nr. S 133 (omtrykt)).
17) Til børne- og undervisningsministeren af:
Helena Artmann Andresen
(LA):
Mener ministeren, at det er tilfredsstillende for kommende gymnasieelever, deres forældre og gymnasierne selv, at der endnu ikke er fundet en permanent elevfordelingsmodel på gymnasieområdet?
(Spm. nr. S 126 (omtrykt)).
18) Til børne- og undervisningsministeren af:
Lotte Rod
(RV):
Hvad er regeringens holdning til at afsætte de nye penge til SFO og klub, som det koster at åbne tidligere, når skoledagen bliver kortere?
(Spm. nr. S 194).
19) Til børne- og undervisningsministeren af:
Lotte Rod
(RV):
Hvad mener ministeren om, at regeringens 2030-plan ifølge lærernes formand, Gordon Ørskov Madsen, slet ikke forholder sig til folkeskolens helt store udfordring, nemlig at markant flere børn mistrives, får psykiatriske diagnoser og har behov for støtte og specialundervisning?
(Spm. nr. S 198, skr. begr.).
20) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Andreas Karlsen
(KF):
Hvad mener ministeren der skal gælde af principper, førend udvisning af Danmark kan fraviges med argument om at være velintegreret i Danmark?
(Spm. nr. S 176).
21) Til skatteministeren af:
Sigurd Agersnap
(SF):
Hvordan kan det være, at ministeren mener, at det ikke kan betale sig at særbeskatte energihandlere i Danmark, når Skatteministeriets analyse – med stor sikkerhed – er kommet frem til, at beskatningen vil medføre ca. 10 mia. kr. mere i statskassen?
(Spm. nr. S 159, skr. begr.).
22) Til transportministeren af:
Jette Gottlieb
(EL):
Kunne ministeren overveje at gennemføre en ekstraordinær økonomiforhandling med regioner og kommuner med et beløb øremærket til opretholdelse at truede busruter i landdistrikterne som et alternativ til at øge befordringsfradraget i 4 år i de samme kommuner?
(Spm. nr. S 185).
23) Til transportministeren af:
Jette Gottlieb
(EL):
Anerkender ministeren behovet for at investere massivt i den kollektive transport?
(Spm. nr. S 188, skr. begr.).
24) Til transportministeren af:
Mette Thiesen
(DF):
Hvad agter ministeren at gøre primært for at skabe tryghed for de kvinder, som i den kommende julefrokostsæson ikke er trygge ved at hyre en taxi nu, hvor rigtig mange af taxichaufførerne er indvandrere?
(Spm. nr. S 197).
25) Til uddannelses- og forskningsministeren af:
Sandra Elisabeth Skalvig
(LA):
Har ministeren iværksat eller påtænkt at iværksætte konkrete tiltag, der skal gøre op med antisemitisme på landets universiteter, så jødiske studerende oplever et trygt studie- og undervisningsmiljø?
(Spm. nr. S 187, skr. begr.).