L 127 Forslag til lov om ændring af lov om apoteksvirksomhed, lov om lægemidler og sundhedsloven.

(Justeringer af den økonomiske styringsmodel for apotekssektoren, flere muligheder for apotekernes og sygehusapotekernes aflastning af det øvrige sundhedsvæsen og nedlæggelse af voldgiftsnævnet for apoteksovertagelse m.v.).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Lovforslag som vedtaget

Vedtaget: 04-06-2024

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 4. juni 2024

20231_l127_som_vedtaget.pdf
Html-version

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 4. juni 2024

Forslag

til

Lov om ændring af lov om apoteksvirksomhed, lov om lægemidler og sundhedsloven1)

(Justeringer af den økonomiske styringsmodel for apotekssektoren, flere muligheder for apotekernes og sygehusapotekernes aflastning af det øvrige sundhedsvæsen og nedlæggelse af voldgiftsnævnet for apoteksovertagelse m.v.)

§ 1

I lov om apoteksvirksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 703 af 26. maj 2023, som ændret ved § 4 i lov nr. 1778 af 28. december 2023, foretages følgende ændringer:

1. § 2, stk. 2, affattes således:

»Stk. 2. Betegnelsen apotek eller betegnelser, hvori ordet apotek indgår, er forbeholdt de enheder, der er omfattet af § 1, stk. 2, jf. dog stk. 3. Det samme gælder for betegnelser eller stavemåder, som på dansk eller andre sprog giver forbrugeren anledning til at tro, at denne handler på eller med en enhed omfattet af § 1, stk. 2, jf. dog stk. 3.«

2. I § 2 indsættes efter stk. 2 som nye stykker:

»Stk. 3. Andre juridiske og fysiske personer kan benytte betegnelsen apotek, betegnelser, hvori ordet apotek indgår, og betegnelser eller stavemåder, som på dansk eller andre sprog giver anledning til at tro, at der handles på eller med en enhed omfattet af § 1, stk. 2, hvis dette ikke strider mod lovens sundhedsmæssige beskyttelsesformål.

Stk. 4. Retten til at skilte med ord som apoteksvarer, apoteksprodukter og lign. er forbeholdt de enheder, som er omfattet af § 1, stk. 2.«

Stk. 3 bliver herefter stk. 5.

3. I § 3 indsættes efter »dyrlæge«: », jf. dog stk. 2 og 3«.

4. I § 3 indsættes som stk. 2-5:

»Stk. 2. En autoriseret sundhedsperson, som må foretage vaccination, kan tilbyde vaccination på en apotekers apoteksenheder uafhængigt af apotekeren.

Stk. 3. En apoteker kan alene eller i forening med andre apotekere tilbyde vaccinationer, der er omfattet af et offentligt vaccinationsprogram, jf. regler udstedt i medfør af sundhedslovens § 158, stk. 2, ved at indgå aftale med en autoriseret sundhedsperson, som må foretage vaccination, eller med en virksomhed, der har en autoriseret sundhedsperson ansat, jf. dog stk. 4.

Stk. 4. Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmere regler om, hvilke vaccinationer et apotek kan tilbyde, jf. stk. 3.

Stk. 5. Lægemiddelstyrelsen kan fastsætte nærmere regler om apotekeres indretning af lokaler og apotekers udstyr på en apoteksenhed, der tilbyder vaccination, jf. stk. 3.«

5. § 5, stk. 4, affattes således:

»Stk. 4. Filialer og veterinærafdelinger, som oprettes af apoteker, der alene driver apoteksvirksomhed online, må ikke have publikumsadgang.«

6. I § 7, stk. 1, ændres »§ 53, stk. 1« til: »§ 49, stk. 3«.

7. I § 7, stk. 3, ændres »§ 49« til: »§ 49, stk. 3,«.

8. I § 11, stk. 1, nr. 15, indsættes efter »medicinsamtale«: »ved farmaceuter eller farmakonomer«.

9. I § 12, stk. 1, indsættes som nr. 7 og 8:

»7) At apoteker, som har meddelt Lægemiddelstyrelsen, at de ønsker at fremstille magistrelle lægemidler, jf. nr. 1, 2. pkt., kan forhandle aktive stoffer og hjælpestoffer til et sygehusapotek og andre apoteker omfattet af nr. 1, 2. pkt.

8) At apoteker, som har meddelt Lægemiddelstyrelsen, at de ønsker at fremstille magistrelle lægemidler, jf. nr. 1, 2. pkt., kan fremstille magistrelle lægemidler på vegne af et sygehusapotek, jf. dog § 13, stk. 2, 1. pkt., og stk. 3 og 5.«

10. I § 12 indsættes som stk. 7 og 8:

»Stk. 7. Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om apotekernes mulighed for at udøve øvrige sundhedsydelser, jf. stk. 1, nr. 2, herunder om ydelse af tilskud til udøvelsen af sådanne sundhedsydelser, jf. regler fastsat i medfør af § 49, stk. 3.

Stk. 8. Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmere regler om aktiviteter omfattet af stk. 1, nr. 8.«

11. I § 18 indsættes som stk. 4-8:

»Stk. 4. Den afgående apoteker skal senest på dagen for opslaget af den ledige apoteksbevilling indsende følgende oplysninger, jf. dog stk. 8, til Lægemiddelstyrelsen:

1) Regnskabsoplysninger vedrørende det indeværende regnskabsår.

2) Regnskabsoplysninger vedrørende de seneste 3 forudgående regnskabsår.

3) Oplysninger om antal medarbejdere fordelt på faggrupper.

4) Leje- eller ejendomsforhold vedrørende apoteket og tilknyttede enheders lokaler.

5) En beskrivelse af apoteket med relevante oplysninger om apoteket og tilknyttede enheder.

Stk. 5. Har den afgående apoteker i det indeværende regnskabsår frasolgt en filial eller en veterinærafdeling oprettet i henhold til § 5, stk. 1, eller et apoteksudsalg oprettet i henhold til § 6, stk. 1, skal den afgående apoteker indsende regnskabsdata om den frasolgte filial eller veterinærafdeling eller det frasolgte apoteksudsalg.

Stk. 6. Den afgående apoteker skal indsende de oplysninger, der er nævnt i stk. 4 og 5, og oplysninger, som fremgår af regler fastsat i medfør af stk. 8, elektronisk til Lægemiddelstyrelsen.

Stk. 7. Lægemiddelstyrelsen kan i perioden, hvor apoteksbevillingen er opslået, jf. stk. 1, efter anmodning udlevere de oplysninger, der er nævnt i stk. 4 og 5, og oplysninger, som fremgår af regler fastsat i medfør af stk. 8, til en person, der opfylder en af betingelserne i § 15, stk. 5, nr. 3.

Stk. 8. Lægemiddelstyrelsen kan fastsætte regler om, at den afgående apoteker skal indsende yderligere oplysninger end de oplysninger, der er nævnt i stk. 4 og 5, såfremt oplysningerne er nødvendige for at give et retvisende billede af bevillingens økonomiske forhold.«

12. I § 26 ændres »§ 28, stk. 1« til: »§ 28«.

13. § 28, stk. 2 og 3, ophæves.

14. I § 40 indsættes efter »vagttjeneste«: », herunder om, at de almindelige vagttjenester kan fraviges«.

15. I § 45, stk. 1, indsættes som 2. pkt.:

»En aftale om apotekernes bruttoavance kan indebære, at lægemiddelavancen og frihandelsavancen opgøres adskilt.«

16. I § 45 indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:

»Stk. 2. I aftalen om apotekernes bruttoavance efter stk. 1 kan der lægges forhold og forudsætninger til grund for den samlede bruttoavanceramme, der, såfremt disse ændres i løbet af aftaleårene, medfører, at den samlede bruttoavanceramme op- eller nedreguleres.«

Stk. 2 bliver herefter stk. 3.

17. I § 46, stk. 2, ændres »§ 45, stk. 1« til: »§ 45, stk. 1, 1. pkt.«

18. Overskriften til kapitel 10 affattes således:

»Kapitel 10

Sektorafgift, tillægssektorafgift, frihandelsafgift, supplerende frihandelsafgift og tilskud«.

19. § 49 ophæves, og i stedet indsættes:

»§ 49. Apotekerne betaler sektorafgift, tillægssektorafgift, frihandelsafgift og supplerende frihandelsafgift til staten i overensstemmelse med reglerne i dette kapitel.

Stk. 2. Afgifter, der ikke betales rettidigt, tillægges rente på 1,3 pct. månedligt for hver påbegyndt måned udregnet fra forfaldsdagen.

Stk. 3. Indenrigs- og Sundhedsministeren fastsætter nærmere regler for apotekernes indbetaling af afgifter til staten og regler for statens udbetaling af tilskud og godtgørelser til apotekerne.

§ 50. Apotekerne betaler en sektorafgift på 1,215 pct. af omsætningen. Det enkelte apotek indbetaler hver måned til Lægemiddelstyrelsen 1,215 pct. af den omsætning, apoteket har haft i den forgangne måned.

Stk. 2. Omsætningen i stk. 1 opgøres efter § 50 b.

Stk. 3. Lægemiddelstyrelsen meddeler snarest muligt efter årets udgang apotekerne en foreløbig opgørelse af afgiften for det forgangne år. Afgiften fastsættes således, at den dækker det forgangne års udbetalinger af tilskud og godtgørelser m.v. Overstiger de samlede indbetalte afgifter de samlede udbetalte tilskud og godtgørelser m.v., tilbagebetales differencen til de enkelte apoteker i forhold til det, de har indbetalt.

Stk. 4. Lægemiddelstyrelsen foretager snarest muligt efter modtagelsen af apotekernes endelige årsregnskaber en endelig opgørelse af afgiften for det forgangne år. Afgiften fastsættes således, at den dækker det forgangne års udbetalinger af tilskud og godtgørelser m.v. Har et apotek betalt for meget i forhold til det pågældende apoteks endelige omsætning for året, tilbagebetales differencen til det pågældende apotek. Har et apotek betalt for lidt i forhold til det pågældende apoteks endelige omsætning for året, opkræves differencen hos det pågældende apotek. Overstiger de samlede indbetalte afgifter de samlede udbetalte tilskud og godtgørelser m.v., tilbagebetales differencen til de enkelte apoteker i forhold til det, de har indbetalt.

Stk. 5. Indenrigs- og sundhedsministeren kan beslutte, at udbetalingerne af tilskud og godtgørelser nedsættes eller bortfalder. Beslutning herom meddeles Danmarks Apotekerforening.

Stk. 6. Skifter et apotek ejer i årets løb, afregnes afgiften endeligt med den afgående apoteker med 1,215 pct. af omsætningen for den del af året, hvor denne har drevet apoteket. Den tiltrædende apoteker betaler hver måned til Lægemiddelstyrelsen 1,215 pct. af den forgangne måneds omsætning for den del af året, hvor denne driver apoteket. Lægemiddelstyrelsen meddeler snarest muligt efter årets udgang den tiltrædende apoteker en foreløbig opgørelse af afgiften for det forgangne år, jf. stk. 3. Lægemiddelstyrelsen foretager snarest muligt efter modtagelsen af det endelige regnskab en endelig opgørelse af afgiften, jf. stk. 4. Skifter et apotek ejer ved udgangen af året, foretager Lægemiddelstyrelsen en foreløbig og en endelig opgørelse af afgiften i forhold til den afgående apoteker, jf. stk. 3 og 4.

§ 50 a. Apotekerne betaler en tillægssektorafgift på 0,062 pct. af omsætningen. Det enkelte apotek indbetaler hver måned til Lægemiddelstyrelsen 0,062 pct. af den omsætning, apoteket har haft i den forgangne måned.

Stk. 2. Omsætningen i stk. 1 opgøres efter § 50 b.

Stk. 3. Lægemiddelstyrelsen meddeler snarest muligt efter årets udgang apotekerne en foreløbig opgørelse af afgiften for det forgangne år. Afgiften fastsættes således, at den dækker det forgangne års udbetalinger af tilskud. Overstiger de samlede indbetalte afgifter de samlede udbetalte tilskud, tilbagebetales differencen til de enkelte apoteker i forhold til det, de har indbetalt.

Stk. 4. Lægemiddelstyrelsen foretager snarest muligt efter modtagelsen af apotekernes endelige årsregnskaber en endelig opgørelse af afgiften for det forgangne år. Afgiften fastsættes således, at den dækker det forgangne års udbetalinger af tilskud. Har et apotek betalt for meget i forhold til det pågældende apoteks endelige omsætning for året, tilbagebetales differencen til det pågældende apotek. Har et apotek betalt for lidt i forhold til det pågældende apoteks endelige omsætning for året, opkræves differencen hos det pågældende apotek. Overstiger de samlede indbetalte afgifter de samlede udbetalte tilskud, tilbagebetales differencen til de enkelte apoteker i forhold til det, de har indbetalt.

Stk. 5. Indenrigs- og sundhedsministeren kan beslutte, at udbetalingerne af tilskud nedsættes eller bortfalder. Beslutning herom meddeles Danmarks Apotekerforening.

Stk. 6. Apoteker, som i løbet af året har modtaget et tilskud for at varetage et særligt forsyningsmæssigt behov (tilgængelighedstilskud), får ved den endelige opgørelse, jf. stk. 4, tilbagebetalt den indbetalte afgift.

Stk. 7. Skifter et apotek ejer i årets løb, afregnes afgiften endeligt med den afgående apoteker med 0,062 pct. af omsætningen for den del af året, hvor denne har drevet apoteket. Den tiltrædende apoteker betaler hver måned til Lægemiddelstyrelsen 0,062 pct. af den forgangne måneds omsætning for den del af året, hvor denne driver apoteket. Lægemiddelstyrelsen meddeler snarest muligt efter årets udgang den tiltrædende apoteker en foreløbig opgørelse af afgiften for det forgangne år, jf. stk. 3. Lægemiddelstyrelsen foretager snarest muligt efter modtagelsen af det endelige regnskab en endelig opgørelse af afgiften, jf. stk. 4. Skifter et apotek ejer ved udgangen af året, foretager Lægemiddelstyrelsen en foreløbig og endelig opgørelse af afgiften i forhold til den afgående apoteker, jf. stk. 3 og 4.

§ 50 b. Den omsætning, der danner grundlag for beregningen af sektorafgift og tillægssektorafgift, jf. §§ 50 og 50 a, opgøres som apotekets omsætning eksklusive apotekets omsætning af lægemidler beregnet til produktionsdyr, rabatudgifter, herunder betalinger til bestyrere af håndkøbsudsalg og medicinudleveringssteder, og tab på udestående fordringer opgjort eksklusive moms.

Stk. 2. For apoteker, der i medfør af § 12, stk. 3, er godkendt til etablering af pakkefunktion med henblik på samhandel med dosisdispenserede lægemidler til andre apoteker, medregnes omsætningen af lægemidler ved en sådan samhandel ikke ved opgørelsen af omsætningen efter stk. 1. Dog medregnes det gebyr (dosispakningsgebyr), som apotekere med pakkefunktion modtager herfor i opgørelsen af omsætningen efter stk. 1.

Stk. 3. For apoteker, der forhandler dosisdispenserede lægemidler til forbrugerne, jf. § 11, stk. 1, nr. 11, medregnes omsætningen af dosisdispenserede lægemidler og det gebyr (dosisekspeditionsgebyr), som apoteker modtager ved udlevering af dosisdispenserede lægemidler, i opgørelsen af omsætningen efter stk. 1.

Stk. 4. For apotekere, der er meddelt bevilling til at drive flere apoteker, beregnes afgifterne på grundlag af den samlede omsætning efter stk. 1-3 for alle apoteker, som apotekeren har bevilling til.

§ 50 c. Apotekerne betaler en frihandelsafgift på følgende procentsats af omsætningen på andre varer end lægemidler (frihandelsvarer):

1) I 2025: 5,010 pct.

2) I 2026: 5,159 pct.

3) I 2027: 5,308 pct.

4) I 2028: 5,458 pct.

5) Fra 2029: 5,607 pct.

Stk. 2. Det enkelte apotek indbetaler hver måned til Lægemiddelstyrelsen en afgift svarende til den procentsats, der er nævnt i stk. 1, af den omsætning, apoteket har haft i den forgangne måned.

Stk. 3. Omsætningen i stk. 1 og 2 opgøres efter § 50 e.

Stk. 4. Lægemiddelstyrelsen meddeler snarest muligt efter årets udgang apotekerne en foreløbig opgørelse af afgiften for det forgangne år. Afgiften fastsættes således, at den dækker det forgangne års udbetalinger af godtgørelser. Overstiger de samlede indbetalte afgifter de samlede udbetalte godtgørelser, tilbagebetales differencen til de enkelte apoteker i forhold til det, de har indbetalt.

Stk. 5. Lægemiddelstyrelsen foretager snarest muligt efter modtagelsen af apotekernes endelige årsregnskaber en endelig opgørelse af afgiften for det forgangne år. Afgiften fastsættes således, at den dækker det forgangne års udbetaling af godtgørelser. Har et apotek betalt for lidt i forhold til det pågældende apoteks endelige omsætning for året, opkræves differencen hos det pågældende apotek. Har et apotek betalt for meget i forhold til det pågældende apoteks endelige omsætning, tilbagebetales differencen til det enkelte apotek. Overstiger de samlede indbetalte afgifter de samlede udbetalte godtgørelser, tilbagebetales differencen til de enkelte apoteker i forhold til det, de har indbetalt.

Stk. 6. Indenrigs- og sundhedsministeren kan beslutte, at udbetalingerne af godtgørelser nedsættes eller bortfalder. Beslutning herom meddeles Danmarks Apotekerforening.

Stk. 7. Skifter et apotek ejer i årets løb, afregnes afgiften endeligt med den afgående apoteker med den procentsats, der er nævnt i stk. 1, af omsætningen for den del af året, hvor denne har drevet apoteket. Den tiltrædende apoteker betaler hver måned til Lægemiddelstyrelsen den procentsats, der er nævnt i stk. 1, af den forgangne måneds omsætning af frihandelsvarer for den del af året, hvor denne driver apoteket. Lægemiddelstyrelsen meddeler snarest muligt efter årets udgang den tiltrædende apoteker en foreløbig opgørelse af afgiften for det forgangne år, jf. stk. 4. Lægemiddelstyrelsen foretager snarest muligt efter modtagelsen af det endelige regnskab en endelig opgørelse af afgiften, jf. stk. 5. Skifter et apotek ejer ved udgangen af året, foretager Lægemiddelstyrelsen en foreløbig og en endelig opgørelse af afgiften i forhold til den afgående apoteker, jf. stk. 4 og 5.

§ 50 d. Apotekerne betaler en supplerende frihandelsafgift på 1 pct. af omsætningen af andre varer end lægemidler (frihandelsvarer). Det enkelte apotek indbetaler hver måned til Lægemiddelstyrelsen 1 pct. af den omsætning, apoteket har haft på andre varer end lægemidler (frihandelsvarer) i den forgangne måned.

Stk. 2. Omsætningen i stk. 1 opgøres efter § 50 e.

Stk. 3. Afgiften anvendes til dækning af tilbagereguleringen af den nuværende overskridelse af apotekernes bruttoavanceramme. Når tilbagereguleringen er afsluttet, meddeles dette Danmarks Apotekerforening. Afgiften opkræves herefter ikke længere.

Stk. 4. Lægemiddelstyrelsen meddeler snarest muligt efter årets udgang apotekerne en foreløbig opgørelse af afgiften for det forgangne år. Har et apotek betalt for meget i forhold til det pågældende apoteks indberettede omsætning for året, tilbagebetales differencen til det pågældende apotek. Har et apotek betalt for lidt i forhold til det pågældende apoteks indberettede omsætning for året, opkræves differencen hos det pågældende apotek.

Stk. 5. Lægemiddelstyrelsen foretager snarest muligt efter modtagelsen af de endelige årsregnskaber en endelig opgørelse af afgiften for det forgangne år. Har et apotek betalt for meget i forhold til det pågældende apoteks endelige omsætning for året, tilbagebetales differencen til det pågældende apotek. Har et apotek betalt for lidt i forhold til det pågældende apoteks endelige omsætning for året, opkræves differencen hos det pågældende apotek.

Stk. 6. Skifter et apotek ejer i årets løb, afregnes afgiften endeligt med den afgående apoteker med 1 pct. af omsætningen af frihandelsvarer for den del af året, hvor denne har drevet apoteket. Den tiltrædende apoteker betaler hver måned til Lægemiddelstyrelsen 1 pct. af den forgangne måneds omsætning af frihandelsvarer for den del af året, hvor denne driver apoteket. Lægemiddelstyrelsen meddeler snarest muligt efter årets udgang den tiltrædende apoteker en foreløbig opgørelse af afgiften for det forgangne år, jf. stk. 4. Lægemiddelstyrelsen foretager snarest muligt efter modtagelsen af det endelige regnskab en endelig opgørelse af afgiften, jf. stk. 5. Skifter et apotek ejer ved udgangen af året, foretager Lægemiddelstyrelsen en foreløbig og en endelig opgørelse af afgiften i forhold til den afgående apoteker, jf. stk. 4 og 5.

§ 50 e. Den omsætning, der danner grundlag for beregningen af frihandelsafgiften efter § 50 c og den supplerende frihandelsafgift efter § 50 d, opgøres som apotekets bruttoomsætning af andre varer end lægemidler (frihandelsvarer) eksklusive moms.

Stk. 2. For apotekere, der er meddelt bevilling til at drive flere apoteker, beregnes den omsætning, der er nævnt i stk. 1, på grundlag af den samlede omsætning for de apoteker, som apotekeren har bevilling til.«

20. §§ 52 og 53 ophæves.

21. I § 55, stk. 1, ændres »En regions sygehusapotek eller en sygehusapoteksfilial« til: »Et sygehusapotek eller sygehusapoteksfilial«, »regionens egne« ændres til: »offentlige«, og »stk. 2-4« ændres til: »stk. 2-4, jf. dog stk. 3«.

22. I § 55 indsættes efter stk. 4 som nyt stykke:

»Stk. 5. Et sygehusapotek kan på vegne af en sygehusafdeling udlevere lægemidler direkte til en patient, der er i sygehusbehandling.«

Stk. 5 bliver herefter stk. 6.

23. I § 55 indsættes som stk. 7:

»Stk. 7. Lægemiddelstyrelsen fastsætter nærmere regler om et sygehusapoteks udlevering af lægemidler direkte til en patient efter stk. 5.«

24. Efter § 55 indsættes:

»§ 55 a. Et sygehusapotek kan forhandle lægemidler, aktive stoffer, hjælpestoffer, mellemprodukter og andre varer til andre sygehusapoteker.

Stk. 2. Et sygehusapotek kan på vegne af andre sygehusapoteker oplagre de produkter, der er nævnt i stk. 1.

Stk. 3. Et sygehusapotek kan forhandle aktive stoffer og hjælpestoffer til et apotek, der fremstiller magistrelle lægemidler, jf. § 12, stk. 1, nr. 1.

Stk. 4. Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmere regler om sygehusapotekernes forhandling og lagerhold efter stk. 1 og 2.«

25. I § 56, stk. 1, nr. 3, ændres »lov om lægemidler« til: »lov nr. 327 af 26. juni 1975 om lægemidler«.

26. § 56, stk. 5, affattes således:

»Stk. 5. Et sygehusapotek kan indgå kontrakt med et apotek, som har meddelt Lægemiddelstyrelsen, at det ønsker at fremstille magistrelle lægemidler, jf. § 12, stk. 1, nr. 1, om, at apoteket kan fremstille magistrelle lægemidler på vegne af sygehusapoteket.«

27. § 56, stk. 8, affattes således:

»Stk. 8. Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmere regler om et sygehusapoteks kontraktindgåelse med et apotek om fremstilling af magistrelle lægemidler på vegne af sygehusapoteket, jf. stk. 5.«

28. I § 56 a, stk. 1, indsættes efter 1. pkt. som nyt punktum:

»Sygehusapoteker kan få udført opgaver efter 1. pkt. af andre sygehusapoteker.«

29. I § 57, stk. 1, ændres »lov om lægemidler« til: »lov nr. 327 af 26. juni 1975 om lægemidler«.

30. § 63, stk. 1-3, ophæves, og i stedet indsættes:

»De institutioner og organisationer, hvor personer omfattet af § 62, stk. 1, nr. 2, er ansat, betaler en afgift til dækning af statens pensionsforpligtelse. Afgiften fastsættes til et beløb svarende til 15 pct. af den pensionsgivende løn for en farmaceut i staten med 12 års anciennitet.

Stk. 2. Apotekerne betaler i pensionsafgift 1,190 pct. af omsætningen til dækning af den del af statens pensionsforpligtelse, der ikke dækkes ind gennem den afgift, der er nævnt i stk. 1. Det enkelte apotek indbetaler hver måned til Lægemiddelstyrelsen 1,190 pct. af den omsætning, apoteket har haft i den forgangne måned.

Stk. 3. Omsætningen i stk. 2 opgøres efter § 63 a.

Stk. 4. Lægemiddelstyrelsen meddeler snarest muligt efter årets udgang apotekerne en foreløbig opgørelse af afgiften for det forgangne år. Afgiften fastsættes således, at den dækker det forgangne års udbetalinger til apotekervæsenets pensionsordning. Overstiger de samlede indbetalte afgifter de samlede udbetalinger til apotekervæsenets pensionsordning, tilbagebetales differencen til de enkelte apoteker i forhold til det, de har indbetalt.

Stk. 5. Lægemiddelstyrelsen foretager snarest muligt efter modtagelsen af de endelige årsregnskaber en endelig opgørelse af afgiften for det forgangne år. Afgiften fastsættes således, at den dækker det forgangne års udbetalinger til apotekervæsenets pensionsordning. Har et apotek betalt for meget i forhold til det pågældende apoteks endelige omsætning for året, tilbagebetales differencen til det pågældende apotek. Har et apotek betalt for lidt i forhold til det pågældende apoteks endelige omsætning for året, opkræves differencen hos det pågældende apotek. Overstiger de samlede indbetalte afgifter de samlede udbetalinger til apotekervæsenets pensionsordning, tilbagebetales differencen til de enkelte apoteker i forhold til det, de har indbetalt.

Stk. 6. Indenrigs- og sundhedsministeren kan beslutte, at udbetalingerne til apotekervæsenets pensionsordning, jf. stk. 2, nedsættes eller bortfalder for at undgå, at afgiften, jf. stk. 2, ikke kan dække udbetalingerne til apotekervæsenets pensionsordning. Beslutning herom meddeles Danmarks Apotekerforening.

Stk. 7. Skifter et apotek ejer i årets løb, afregnes afgiften endeligt med den afgående apoteker med 1,190 pct. af omsætningen for den del af året, hvor denne har drevet apoteket. Den tiltrædende apoteker betaler hver måned til Lægemiddelstyrelsen 1,190 pct. af den forgangne måneds omsætning for den del af året, hvor denne driver apoteket. Lægemiddelstyrelsen meddeler snarest muligt efter årets udgang den tiltrædende apoteker en foreløbig opgørelse af afgiften for det forgangne år, jf. stk. 4. Lægemiddelstyrelsen foretager snarest muligt efter modtagelsen af det endelige regnskab en endelig opgørelse af afgiften, jf. stk. 5. Skifter et apotek ejer ved udgangen af året, foretager Lægemiddelstyrelsen en foreløbig og en endelig opgørelse af afgiften i forhold til den afgående apoteker, jf. stk. 4 og 5.«

Stk. 4 bliver herefter stk. 8.

31. I § 63, stk. 4, der bliver stk. 8, ændres »bidrag« til: »afgift«.

32. I § 63 indsættes som stk. 9:

»Stk. 9. Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler for apotekernes indbetaling af pensionsafgifter til staten.«

33. Efter § 63 indsættes i kapitel 12:

»§ 63 a. Den omsætning, der danner grundlag for beregningen af pensionsafgifter, jf. § 63, stk. 2, opgøres som apotekets omsætning eksklusive apotekets omsætning af lægemidler beregnet til produktionsdyr, rabatudgifter, herunder betalinger til bestyrere af håndkøbsudsalg og medici‍nudleveringssteder, og tab på udestående fordringer opgjort eksklusive moms.

Stk. 2. For apoteker, der i medfør af § 12, stk. 3, er godkendt til etablering af pakkefunktion med henblik på samhandel med dosisdispenserede lægemidler til andre apoteker, medregnes omsætningen af lægemidler ved en sådan samhandel ikke ved opgørelsen af omsætningen efter stk. 1. Dog medregnes det gebyr (dosispakningsgebyr), som apotekere med pakkefunktion modtager herfor i opgørelsen.

Stk. 3. For apoteker, der forhandler dosisdispenserede lægemidler til forbrugerne, jf. § 11, stk. 1, nr. 11, medregnes omsætningen af dosisdispenserede lægemidler og det gebyr (dosisekspeditionsgebyr), som apoteker modtager ved udlevering af dosisdispenserede lægemidler, i opgørelsen af omsætningen efter stk. 1.

Stk. 4. For apotekere, der er meddelt bevilling til at drive flere apoteker, beregnes pensionsafgiften på grundlag af den samlede omsætning efter stk. 1-3 for alle apoteker, som apotekeren har bevilling til.«

34. § 68 ophæves.

35. I § 69, stk. 1, ændres »:« til: »konsulenter, der er nævnt i § 67.«

36. § 69, stk. 1, nr. 1-5, ophæves.

37. I § 72, stk. 1, nr. 1, ændres »§§ 1-3« til: »§ 1, § 2, stk. 1, 2, 4 eller 5, § 3, stk. 1 eller 2«, »§ 12, stk. 1, nr. 1, 2. pkt., og stk. 2« ændres til: »§ 12, stk. 1, nr. 1, 2. pkt., eller stk. 3«, og efter »§ 55, stk. 1« indsættes: »eller 6«.

38. I § 72, stk. 1, nr. 2, ændres »§ 28, stk. 1, 2. pkt.« til: »§ 28«.

39. I § 72, stk. 1, nr. 2, indsættes efter »§ 7, stk. 1-5,«: »§ 18, stk. 4-6,«.

§ 2

I lov om lægemidler, jf. lovbekendtgørelse nr. 339 af 15. marts 2023, som ændret ved § 1 i lov nr. 1550 af 12. december 2023 og § 3 i lov nr. 1778 af 28. december 2023, foretages følgende ændringer:

1. § 67, stk. 1, affattes således:

»Til offentligheden må der ikke vederlagsfrit udleveres lægemidler i reklameøjemed.«

2. § 67, stk. 2-4, ophæves.

Stk. 5 og 6 bliver herefter stk. 2 og 3.

3. I § 67, stk. 5, der bliver stk. 2, udgår »til mennesker og dyr«.

4. I § 68, stk. 4, ændres »§ 67, stk. 4 og 5« til: »§ 67, stk. 2 og 3«.

5. I § 69, stk. 1, ændres »§ 67, stk. 4« til: »§ 67, stk. 2«.

§ 3

I sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 247 af 12. marts 2024, som ændret ved lov nr. 907 af 21. juni 2022, § 2 i lov nr. 1778 af 28. december 2023 og lov nr. 1779 af 28. december 2023, foretages følgende ændringer:

1. I § 158, stk. 2, nr. 3, ændres »læger« til: »autoriserede sundhedspersoner«.

2. I § 158, stk. 3, ændres »læger« til: »autoriserede sundhedspersoner«, og »lægen« ændres til: »sundhedspersonen«.

§ 4

Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. juli 2024, jf. dog stk. 2.

Stk. 2. § 1, nr. 6, 7, 12, 15-20 og 30-33, træder i kraft den 1. januar 2025.

Stk. 3. § 1, nr. 1 og 2, finder ikke anvendelse for juridiske eller fysiske personer, der inden lovens ikrafttræden har etableret en virksomhed med et navn eller betegnelse, som ville være omfattet af § 1, nr. 1 eller 2. For sådanne juridiske og fysiske personer finder de hidtil gældende regler anvendelse.

Stk. 4. Regler fastsat i medfør af § 55, stk. 5, i lov om apoteksvirksomhed jf. lovbekendtgørelse nr. 703 af 26. maj 2023, forbliver i kraft, indtil de ophæves eller afløses af forskrifter udstedt i medfør af § 55, stk. 6, i lov om apoteksvirksomhed, jf. denne lovs § 1, nr. 22.

Stk. 5. Regler fastsat i medfør af § 67, stk. 5 og 6, i lov om lægemidler, jf. lovbekendtgørelse nr. 339 af 15. marts 2023, forbliver i kraft, indtil de ophæves eller afløses af forskrifter udstedt i medfør af § 67, stk. 2 og 3, i lov om lægemidler, jf. denne lovs § 2, nr. 2.

§ 5

Stk. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland, jf. dog stk. 2.

Stk. 1. § 1 kan ved kongelig anordning helt eller delvis sættes i kraft for Grønland med de ændringer, som de grønlandske forhold tilsiger. Bestemmelserne i § 1 kan sættes i kraft på forskellige tidspunkter.

Officielle noter

1) Loven indeholder bestemmelser, der gennemfører dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/83/EF af 6. november om oprettelse af en fællesskabskodeks for humanmedicinske lægemidler, EF-Tidende 2001, nr. L 311, side 67, som ændret senest ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2022/642 af 12. april 2022 om ændring af direktiv 2001/20/EF og 2001/83/EF for så vidt angår undtagelser fra visse forpligtelser vedrørende visse humanmedicinske lægemidler, der gøres tilgængelige i Det Forenede Kongerige for så vidt angår Nordirland samt i Cypern, Irland og Malta, EU-Tidende 2022, nr. L 118, side 4.