Tak for det, formand. Det lovforslag, vi behandler i dag, er jo en forbedring af barselsrettighederne, barselsmulighederne, for de forældre, som får tvillinger, og det har været et stort ønske, et bredt politisk ønske, og det har faktisk også været et ønske, som har samlet rigtig mange danskere. Der blev stillet et borgerforslag om at sikre, at forældre, der får tvillinger, blev bedre stillet, og at de fik bedre mulighed for at være to omkring barnet i de første uger og måneder.
Jeg tror næppe, der er tvivl om, at det er noget helt, helt særligt. Det er selvfølgelig fantastisk, og det er også hårdt at få børn, men vi, der har fået dem et ad gangen, har måske nogle gange svært ved at forestille os, hvad det er, man bliver mødt af, og hvad det egentlig kræver, når man får to eller for den sags skyld flere børn ved samme fødsel. Derfor er jeg også glad for, at vi nu kan tilbyde forældre til tvillinger en længere barsel, altså mere mulighed for, at både far og mor eller medforældre, eller hvem det end er, kan være sammen med børnene i de første uger og måneder.
Konkret drejer det sig om 26 ugers ekstra barsel. Det er 13 uger til hver af forældrene, og det er jo et valg, vi har truffet politisk, fordi vi faktisk også syntes, at det, ligesom det, som man spurgte om, og som man argumenterede for, da man fremlagde borgerforslaget, var vigtigt at være flere omkring barnet, også i de første måneder. Så derfor har vi valgt at sikre, at begge forældre har ret til 13 ugers ekstra orlov, så man kan være sammen om den fantastiske, men også store opgave, det er. Jeg vil jo sige, at processen har været – og tak for det – at borgerforslaget blev rejst, at der var en politisk diskussion, og at der så har været finanslovsforhandlinger, og det her har været en del af finanslovsaftalen fra sidste år. Der var nogle af partierne, som satte sig ind til forhandlingsbordet og sagde, at det var vigtigt for dem at finde midlerne til det, at det var vigtigt for dem at få det finansieret, og egentlig skal der bare lyde den opfordring, at det, når man støder på ting ude i samfundet, som man godt kunne tænke sig at have ændret, jo så er den rigtige vej at gå.
Så stor respekt for, at partierne tog det med ind til finanslovsforhandlingerne, og stor respekt for, at de forældre, som har stået med opgaven, har rejst et ønske, et krav, og at de har presset på, og nu står vi så her, hvor et forhåbentlig meget, meget bredt flertal af Folketingets partier kan sikre, at får man tvillinger, så får begge forældre også bedre mulighed for at tage hånd om det. Det er jo sådan, at familier er forskellige, og derfor vil man eksempelvis også, hvis man er soloforældre, altså hvis man har valgt at få et barn alene, og man får tvillinger, så automatisk få de 13 ugers ekstra orlov, men man vil også få ret til at søge om at overdrage 13 uger til et nærtstående familiemedlem eller en social forælder, og det er jo for at sikre, at også dem, som vælger at få børn alene, kan have ekstra hænder omkring børnene i den første tid.
For et par år siden aftalte vi, og det trådte i kraft sidste år, en forbedring af orloven for dem, der får trillinger eller firlinger, så man kan sige, at en del af det, der stod i borgerforslaget, sådan set allerede var løst. Nu gør vi så det, at vi med udvidelsen til tvillingeforældre også laver en ensartning af reglerne for tvillingeforældre og trillingeforældre, og det handler jo selvfølgelig både om de hensyn, der er med at være flere voksne omkring børnene i den første tid, og i øvrigt hensynet til en ensartet lovgivning på tværs, som tilsiger, at det er klogt at have de samme regler for trillinge- og tvillingeforældre.
Så det bliver resultatet, når vi forhåbentlig får vedtaget det her lovforslag. Jeg er rigtig, rigtig glad for, at det er lykkedes, og jeg synes, det er et godt eksempel på, at det, at der er et borgerforslag og partier, der løfter ting til finanslovsforhandlingerne, og en regering, der går ind i dialogen, faktisk nogle gange kan skabe reelle forandringer for borgerne derude. Det er jeg rigtig glad for.