Tak, og tak for en jo meget positiv modtagelse af det her lovforslag om gennemførelse af en overenskomst om dobbeltbeskatning mellem Danmark og Algeriet. Som det allerede er blevet nævnt, var det min forgænger, hr. Morten Bødskov, der den 30. september 2021 underskrev aftalen, og det er derfor en stor fornøjelse at kunne præsentere den for Folketinget. Det er en aftale, der har været efterspurgt af virksomhederne, men som selvfølgelig også vil komme den almindelige dansker til gavn, og som endvidere vil styrke båndene mellem Danmark og Algeriet.
Aftalen om dobbeltbeskatning sikrer generelt, at der er rimelighed både for borgere og virksomheder, fordi man ikke bliver beskattet af den samme indkomst to gange. Samtidig modvirker den de skatteundgåelser og skatteunddragelser, der kunne være. Dobbeltbeskatningsaftaler bidrager til økonomisk udvikling og vækst, giver skatteyderne klarhed over deres skattemæssige forhold og letter de administrative byrder, særlig for virksomhederne. Derudover er aftaler om dobbeltbeskatning ofte basis for et styrket samarbejde og en administrativ bistand mellem skattemyndighederne.
Forhandlingerne om dobbeltbeskatningsaftalen med Algeriet blev sat i gang i 2017 og blev altså underskrevet den 30. september 2021, og der har ikke før været en dobbeltbeskatningsaftale mellem Danmark og Algeriet. For at dobbeltbeskatningsaftalen kan få virkning, skal den ratificeres i begge lande, og det er netop det, der er formålet med lovforslaget, som vi behandler i dag. Når begge lande har gennemført de nødvendige nationale procedurer for at ratificere aftalen, kan aftalen få virkning fra den 1. januar det efterfølgende år. I den forbindelse kan jeg nævne, at Algeriet har oplyst, at de nødvendige procedurer for ratifikation i Algeriet er gennemført. Med en dansk ratifikation af aftalen i år, vil den dermed kunne få virkning fra den 1. januar 2024.
Aftalen med Algeriet vil sikre, at virksomheder og personer ikke bliver beskattet af den samme indkomst i både Danmark og Algeriet. Aftalen indeholder derfor regler om fordeling af beskatningsretten for en række indkomsttyper, f.eks. udbytter, renter, royalties og forskellige former for lønindkomst. Aftalen vil derfor være med til at skabe en større klarhed og sikkerhed for virksomheder og borgere om deres skattemæssige forhold, skulle de have aktiviteter i Algeriet. Derudover forpligter aftalen skattemyndighederne til at samarbejde for at løse eventuelle tvister samt at bistå hinanden i at bekæmpe international skatteunddragelse og med at inddrive skattekrav.
Jeg vil også fremhæve, at aftalen overholder de fire minimumsstandarder, der er resultatet af OECD's såkaldte BEPS-projekt. Minimumsstandarderne er vigtige, fordi de har til formål at modvirke, at virksomheder flytter deres overskud til andre lande for at opnå en lavere beskatning. De er med andre ord et internationalt middel til at bekæmpe skatteundgåelse og aggressiv skatteplanlægning.
Inden jeg runder af, vil jeg gerne sige, at jeg håber, vi kan fastholde den brede politiske opbakning, der traditionelt ligger bag arbejdet med vores dobbeltbeskatningsaftaler.
Så var der et konkret spørgsmål her fra hr. Lars Boje Mathiesen, som jeg må tilstå at jeg ikke rigtig fangede, men nu har jeg forhåbentlig muligheden for at få spørgsmålet igen, og så skal jeg gøre mit yderste for at svare. Jeg svarer selvfølgelig også gerne på spørgsmål i den videre lovbehandling. Tak for ordet.