Vandsektorloven rykker ved magtforholdet mellem kommunalbestyrelser, embedsfolk og ministeriet. For at sikre, at den demokratiske kontrol og styring med vandsektoren ikke forsvinder foreslås en række ændringsforslag.
Vil ministeren yde teknisk bistand til at udforme de nødvendige ændringsforslag, som sikrer, at:
- Der indsættes en solnedgangsklausul på 3 år, således at Folketinget automatisk efter 3 år igen skal tage stilling til alle de bemyndigelser, der bliver givet i lovforslaget til ministeren og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen?
- Der ændres i de paragraffer, der giver ministeren og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ret til at omgøre kommunalbestyrelsernes beslutninger?
- Kommunalbestyrelserne gives mulighed for at bestemme demokratisk, om de ønsker at være reguleret efter vandsektorlovens nye bestemmelser?
- Der er transparens ift. udmøntningen af bekendtgørelser, ligesom der sikres en udvidet ret til aktindsigt?
- Der indsættes en bestemmelse i lovforslaget om, at hele den proces, som er beskrevet i ministeriets høringsnotat til lovforslaget, hvoraf det fremgår, at ”ved den kommende udmøntning i bekendtgørelser vil ministeriet invitere bl.a. branchen med og have en tæt dialog om de konkrete løsninger”, offentliggøres? Det gælder møder mellem Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Klima- Energi- og Forsyningsministeriet og møder med eksterne interessenter. Offentliggørelse vedrører deltagerlister på minister- og embedsmandsniveau, dagsordener, referater og konklusioner fra møderne. Alle møder skal være åbne og med deltagelse af repræsentanter for vandsektoren, vandselskaber samt miljø- og vandeksperter.
Dato: 14-03-2024
Status: Endeligt besvaret
Emne:
energiforsyning, vandforsyning