Tak for det, formand. Jeg ved ikke, om det er, fordi hr. Karsten Hønge i virkeligheden deler fagforening med Jesus, men jeg synes, der var mere religiøsitet i den tale, end jeg plejer at høre fra hr. Karsten Hønge. Man kan selvfølgelig også godt blive optændt af den hellige ild i en anden sags tjeneste.
Diskussionen om store bededag har vi haft rigtig mange gange, og det kan jeg sådan set godt forstå, for det betyder rigtig meget for rigtig mange mennesker. Men når vi siger, at det handler om at tage ansvar for det, vi gerne vil som samfund i det hele taget, er det også bare for at sige, at det jo ikke er enten-eller med store bededag, det er jo en del af de brikker, som vi ønsker at lægge i forhold til at sikre, at vi faktisk kan håndtere de udfordringer, vi står over for de kommende år. Og ja, vi har meget store udgifter til forsvar og sikkerhed – faktisk allerede nu større, end vi regnede med, da forslaget om store bededag blev fremsat. Der sker jo desværre det, at vi må erkende, at vi alle sammen skal gøre mere, også mere, end vi havde regnet med for bare 1 år siden. Det er vigtigt at gøre.
Fordi vi har et ønske om bredt i Folketinget, at vi gerne vil gøre det bedre på velfærdsområdet, end vi har gjort de sidste mange år, så mangler vi sådan set både midler at investere, som regeringen skitserer med 2030-planen, eksempelvis investeringer i vores velfærdssamfund, men vi mangler jo også dygtige medarbejdere. Der er jeg enig med hr. Karsten Hønge i, at det jo også handler om at uddanne dem i nogle af de brancher, vi har brug for. Men vi har både brug for midler og medarbejdere. Og vi har også brug for at skrue op for vores indsats i forhold til miljøbeskyttelse og bekæmpelse af klimaforandringerne, der mangler vi i øvrigt også hænder til at sikre, at vindmøllerne kommer op, til at sikre, at de nye elsystemer rent faktisk fungerer til at introducere og producere de mange nye teknologier, som skal gøre, at vi kan give en bedre klode videre til de næste generationer.
I den her diskussion har vi brug for alle mand på dæk. Derfor er jeg sådan set enig i, at vi er nødt til at få de unge mennesker uden for arbejde og uddannelse ind. Det er derfor, at vi også fra regeringens side – jeg håber i samarbejde med andre partier – kommer til at tage fat på udfordringen med det, vi har kaldt potentialegruppen. Vi skal også have flere af fleksjobberne i job. Den her regering har også afskaffet modregningen, sådan at hvis man arbejder efter pensionsalderen, så er der en gulerod til det, sådan at der både er mulighed for at trække sig tidligere, hvis man har behov for det, fordi man er slidt ned, men der er også mulighed for at blive ved efter pensionsalderen, fordi der i dag er for mange seniorer, som egentlig gerne vil, og som også har kræfterne til det, og som ikke har en plads.
Vi skal også skære ned på administrationen. Nu er det klart, at nogle af de administrative medarbejdere, vi ansætter, er jo faktisk folk i domstolene, der skal få bunkerne til at blive mindre. I sidste uge lavede vi en aftale om social dumping, hvor vi jo ansætter nogle til at sørge for, at der ikke bliver snydt på arbejdspladserne. Så nogle af de offentligt ansatte, vi ansætter, er jo nogle, vi gerne vil have til at løfte en opgave. Men ja, vi skal også kigge på at frigøre administrative ressourcer og flytte kræfterne et sted hen, hvor vi har mere brug for det. Det her er bare for sige, at når vi valgte at gøre det, vi gjorde i forhold til at afskaffe store bededag som en helligdag, var det, fordi vi gerne ville sikre flere midler til nogle af de opgaver, vi gerne vil løfte i fællesskab, men også for at sikre medarbejdere. Det leverer, om man så må sige, begge dele, men det leverer jo ikke nok, det er jeg enig med hr. Karsten Hønge i. Det er ikke et spørgsmål om, at der skal skrues yderligere op for arbejdstiden, overhovedet ikke, men det er bare et udtryk for, at vi med det her sammen med en bedre indsats for de unge, der står udenfor, sammen med flere seniorer på arbejdsmarkedet, sammen med at flere de fleksjobbere, som lige nu er på ledighedsydelse, faktisk får lov til at bidrage, kan gøre det.
Når vi valgte en løsning som den, vi gjorde med store bededag, er det også et udtryk for, at man beder alle lønmodtagere om at bidrage en smule mere. Og ja, jeg synes faktisk, at det er en mere sympatisk løsning at løfte i flok end det, man så for eksempelvis 10-15 år siden, da man ryddede op efter finanskrisen, men hvor man jo faktisk gjorde det ved at skære på dagpengene og på efterlønnen, og derfor var det en lille gruppe af lønmodtagerne, der måtte bære en større del af omkostningerne. Vi mener, at det er bedre, at vi løfter i flok, men vi har ikke på nogen måde prøvet på at give indikationer af, at det ikke var meget at bede om, for det er jo meget at bede om, men det er også det, vi bygger rigtig meget af vores velstand og det samfund, vi har, på, nemlig ved at vi alle sammen bidrager, men det er også et spørgsmål om at gøre alt det andet.
Så skal jeg læse et forslag til vedtagelse op, som er på vegne af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne og også Det Radikale Venstre, som dermed også støtter op om det, selv om de ikke har mulighed for at være til stede i salen lige nu:
Forslag til vedtagelse
»Et flertal i Folketinget vedtog lov om konsekvenser ved afskaffelsen af store bededag som helligdag den 28. februar 2023. Folketinget konstaterer, at der fortsat er flertal for denne beslutning.
Folketinget står i de kommende år over for vigtige prioriteringer og udfordringer. Et flertal i Folketinget har ambitioner og ønsker om at forbedre både vores sikkerhed og forsvar, sikre værdig og ordentlig omsorg for ældre, børn og syge og at styrke vores indsats for beskyttelsen af klima og miljø.
Det kræver både medarbejdere og finansiering. Folketinget noterer sig, at afskaffelsen af store bededag som helligdag var en løsning, hvor alle lønmodtagerne i fællesskab bidrog til at øge den arbejdskraft, vi har til rådighed, og sikre en årlig ekstraindtægt til staten.«
(Forslag til vedtagelse nr. V 88).