B 174 Forslag til folketingsbeslutning om at indskærpe sundhedspersoners pligt til dialog og samarbejde med pårørende til patienter.

Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Beretning afgivet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 01-03-2024
1. behandlet/henvist til udvalg 16-05-2024
Beretning afgivet 30-05-2024
Ministerområde:
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Resumé:
Forslaget handler om, at regeringen skal udarbejde en ændring af "Vejledning om sundhedspersoners tavshedspligt, dialog og samarbejde med patienters pårørende". Ændringen skal indskærpe, at sundhedspersoner ikke må afvise at modtage oplysninger fra pårørende, som vil kunne anvendes i behandlingen af patienten med henvisning til regler om tavshedspligten. Det skal også indskærpes, at sundhedspersoner ikke med henvisning til regler om tavshedspligt må afvise dialog med de pårørende om deres oplevelse af situationen og de problemer, de som pårørende oplever. Det skal endelig præciseres, at sundhedspersoner uden at overtræde tavshedspligten skal informere pårørende om generelle forhold vedrørende sygdom og behandlingsmuligheder og om mulighederne for at yde og få støtte generelt.

Udvalget afgav beretning over forslaget den 30. maj 2024.

Et meget stort flertal i udvalget tilkendegiver det i beretningen positivt, at beslutningsforslaget sætter fokus på behovet for, at pårørende til patienter i sundhedsvæsenet i højere grad kontaktes, inddrages og støttes. Pårørende er en afgørende støtte for patienten, da de kan fungere som ledsagere og ressourcepersoner, der kan støtte patienten følelsesmæssigt og yde praktisk hjælp. Desuden vil de ofte have viden om patienten, som kan være relevant for den behandling, der ydes af sundhedsvæsenet.

Flertallet bemærker samtidig, at det er vigtigt, at patienter kan stole på, at sundhedspersonalet ikke videregiver fortrolige oplysninger. Det er og skal fortsat være patienten, der skal beslutte, om de pårørende skal inddrages, og hvilken informationer de pårørende skal have om patientens sygdom m.m.

Flertallet tilslutter sig i beretningen, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet skal arbejde for at udbrede viden om sundhedspersoners mulighed for at inddrage pårørende, og at ministeriet endvidere skal vurdere, om der er behov for at præcisere/modernisere vejledningen for at sikre en bedre forståelse af reglerne. Indenrigs- og sundhedsministeriet skal vende tilbage med en status herpå til Sundhedsudvalget senest i efteråret 2024 med henblik på en drøftelse i udvalget om ændring af vejledningen.