B 13 Forslag til folketingsbeslutning om, at personer med insulinkrævende diabetes skal have ret til at få tildelt en sensorbaseret glukosemåler (borgerforslag).

Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Beretning afgivet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 05-10-2023
1. behandlet/henvist til udvalg 10-11-2023
Beretning afgivet 30-05-2024
Ministerområde:
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Resumé:
Beslutningsforslaget foreslår, at personer med insulinkrævende diabetes skal have ret til at få tildelt en sensorbaseret glukosemåler.

Der er tale om et borgerforslag som inden for den fastsatte frist har opnået det antal støttetilkendegivelser fra borgere, der kræves for at få forslaget fremsat og behandlet som beslutningsforslag i Folketinget.

Fremsættelsen er alene udtryk for, at forslagsstillerne på vegne af de partier, som støtter borgerforslagsordningen, påtager sig at opfylde en nødvendig betingelse for, at borgerforslaget kan blive behandlet i Folketinget i overensstemmelse med intentionerne bag ordningen.

Sundhedsudvalget afgav beretning over forslaget den 30. maj 2024.

Et flertal i udvalget (S, V, SF, M, LA, KF, RV og ALT) bakker i beretningen op om beslutningsforslagets intention om at sikre, at personer med insulinkrævende diabetes får tildelt en sensor baseret glukosemåler, hvis det anses for den rigtige løsning for den enkelte person med diabetes. Flertallet bemærker, at regeringen, KL og Danske Regioner har indgået en aftale om at styrke udbredelsen af behandling i borgerens eget hjem, jf. »Aftale om 500 mio. kr. til mere behandling i eget hjem«. Det er bl.a. et mål i aftalen, at borgere med diabetes frem mod 2028 vil få halveret antallet af fysiske kontroller på sygehusene ved at omstille til løbende digital monitorering i eget hjem og virtuelle kontakter.

Flertallet henviser til, at parterne som led i aftalen er enige om, at regionerne i en forsøgsordning i 2024-2026 skal tilbyde sensorbaserede glukosemålere til op imod 4.400 voksne med type 2-diabe tes, der tager insulin flere gange dagligt, og som har et blodsukkermål på over 53 mmol/l. Ordningen skal følges af Behandlingsrådet, som skal vurdere om og i så fald hvilke type 2-diabetespatienter, der er grundlag for at tilbyde sensorbaserede glukosemålere, herunder forholdet mellem omkostninger og effekt af tilbuddet. Flertallet er enig om på denne baggrund at tage stilling til, hvorvidt tilbuddet skal fortsætte til en udvalgt gruppe af type 2-diabetespatienter.

Flertallet bemærker endvidere, at regionerne på baggrund af anbefalingen fra Behandlingsrådet skal fortsætte udrulningen af sensorbaserede glukosemålere til voksne med type 1-diabetes. Der arbejdes derudover videre med at udvikle en digital løsning, der bl.a. kan opsamle data fra glukosemålere og gøre det muligt at erstatte faste fysiske kontroller med hjemmemonitorering.