Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 30. januar 2024
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 29 til B10, som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg har
stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 11. januar 2024. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Søren Egge Rasmussen (EL).
Spørgsmål nr. 29 til B 10 om dyrevelfærd for søer fra Folketingets Miljø- og
Fødevareudvalg
”Ministeren oplyser i sit svar
på B10 - spørgsmål 2 om dyrevelfærd for søer, at det screeningprogram for
mavesår hos søer, som blev gennemført i 2017-2019 hos danske besætninger med over 200 søer, viste,
at 3 pct. af sobesætningerne havde så mange søer med mavesår, at de blev pålagt at udarbejde en
handlingsplan, og andelen af søer med et mavesårsindeks på 7-10 (mellemstore eller udtalte
forandringer) var faldet fra 37 pct. til 21 pct. - Vil ministeren forklare, hvad de forskellige grader i det
anvendte mavesårsindeks dækker over? - I Dyrenes Beskyttelses evaluering medregnes også mavesår af
grad 6. Vil ministeren begrunde, hvorfor mavesår af grad 6 ikke blev inkluderet i den nedsatte
arbejdsgruppes screeningsprogram? Der henvises til ”Evaluering af indsats for bedre dyrevelfærd for
svin (2014-2020)”,
Dyrenes Beskyttelse, juni 2022.
- Vil ministeren derudover uddybe, om ikke niveauet
for, hvornår en handlingsplan skulle udarbejdes, var sat for lavt, når kun 3 pct. af besætningerne skulle
udarbejde en handlingsplan, selvom 21 pct. af søerne havde mavesår af grad 7-
10?”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet bidrag fra Fødevarestyrelsen, der har oplyst
følgende:
”I
screeningsprogrammet blev der udtaget maver fra 20 tilfældigt udvalgte udsættersøer fra alle de
besætninger, der er med i branchens kvalitetsprogram DANISH
1
, og som har mere end 200 søer.
Besætninger, hvor mere end 50 pct. af søerne havde mavesår af grad 7-10, på skalaen fra 1-10, blev pålagt
- sammen med deres besætningsdyrlæge - at udarbejde en handlingsplan for, hvordan mavesundheden
i besætningen kunne forbedres. Via DANISH-ordningen kontrollerede SEGES, at eventuelle
handlingsplaner blev udarbejdet.
1
DANISH Produktstandard er danske svineproducenters kvalitetsprogram, der har til hensigt at sikre og
dokumentere, at danske svinebesætninger lever op til dansk lovgivning og branchekrav med særlig fokus på god
dyrevelfærd, høj fødevaresikkerhed og en klar sporbarhed i alle danske svinebesætninger.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Holbergsgade 6
•
1057 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
•
•
www.fvm.dk