Tak for det, formand. Og tak for den farverige og omfattende debat her i forbindelse med det her beslutningsforslag. Der er heldigvis bred opbakning til det. Visumdigitaliseringsforordningen blev vedtaget af EU i november 2023, og den handler om digitalisering af ansøgningsproceduren for Schengenvisum. Det har en lidt længere officiel titel, og den fremgår af det fremsatte beslutningsforslag fra regeringen.
Forordningen giver bl.a. mulighed for, at visumansøgere fremover kan ansøge om Schengenvisum via en fælles EU online visumansøgningsplatform, og forordningen har tre overordnede formål: For det første at forbedre processen for ansøgere med Schengenvisum; for det andet at mindske omkostninger og byrder for ansøgere og Schengenlande; og for det tredje at forbedre sikkerheden i Schengenområdet. Reglerne for, hvordan man kan få et visum, ændres ikke. Det er således kun ansøgningsproceduren, der bliver ændret, så alle EU-lande får samme procedure.
Når regeringen fremsætter beslutningsforslaget, er det med det formål at opnå Folketingets samtykke til, at regeringen på Danmarks vegne tilslutter sig forordningen. Da visumdigitaliseringsforordningen er omfattet af retsforbeholdet, da det udbygger Schengenreglerne, skal Danmark beslutte og meddele i Rådet, hvorvidt Danmark vil gennemføre forordningen i dansk ret. Det skal Danmark gøre inden 6 måneder efter vedtagelsen af forordningen, hvilket er baggrunden for tidspunktet for fremsættelse af beslutningsforslaget. Hvis Danmark tilslutter sig forordningen, vil det betyde, at Danmark er bundet heraf på mellemstatsligt niveau.
Der vil på et senere tidspunkt, når man i EU er længere med implementeringen af forordningen, skulle foretages nogle ændringer i dansk lovgivning på baggrund af forordningen. Regeringen forventer derfor at fremsætte et lovforslag om ændring af dansk ret, forud for at Danmark begynder at anvende ansøgningsplatformen.
Ja, det var det – og dermed selvfølgelig også, at vi kan tilslutte os det her beslutningsforslag.