Danske børn er de børn i Europa, der er mest i daginstitution, men kommer det med en pris? Det forpligter i hvert fald os politikere, for vi står med ansvaret for, at rammerne og vilkårene i dagtilbuddene er så gode, at mange får lyst til at uddanne sig til pædagogisk personale, at forældre føler sig trygge ved at aflevere deres børn, mens de går på arbejde og bidrager til samfundet, og at børn får den gode start på livet, som er altafgørende for, hvordan det vil gå dem i skolen og i voksenlivet.
Jeg kan stå her på talerstolen, mens min kone sidder på en kontorstol ude i en af landets kommuner, fordi der findes dagtilbud og pasningsordninger til vores børn, og fordi der er andre voksne, der vælger at bruge deres arbejdsliv på at varetage vores børns behov for omsorg og tryghed. Det er jo en kæmpe tillidserklæring, vi forældre giver dagtilbuddene og staten, og vi gør det med en forventning om, der bliver passet godt på vores børn, og at de får dækket deres både fysiske, sociale og emotionelle behov, mens vi er på arbejde.
I 2019 gik tusinder af mennesker på gaden. Det var pædagoger, bedsteforældre, onkler, forældre og børn, der gik på gaden og stillede spørgsmålet til os politikere: Hvor er der en voksen? Dokumentarerne på tv viste os nemlig virkeligheden i mange dagtilbud, og det gav hjertekvaler for os alle. Der opstod forældrebevægelsen »Hvor er der en voksen?« med det meget specifikke krav om reelle minimumsnormeringer ude i alle institutioner, sådan at børnene blev garanteret at blive mødt af tilstrækkelig med kvalificerede, omsorgsfulde voksne hver dag, når de var i statens varetægt.
Det lykkedes at få børnene og de mindste borgere øverst på den politiske dagsorden, for loven om minimumsnormeringer blev til med støtte fra Venstre, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Socialdemokratiet og Alternativet. Og den 1. januar i år skal loven om minimumsnormeringer være fuldt indfaset i alle kommuner, men betyder det, at vi politikere så kan sætte hak ved, at vi nu har skaffet nok voksne til at drage omsorg for vores børn i de danske dagtilbud? Nej, det gør det ikke. Et sådan hak ville være at leve på en løgn, og det ville være et svigt af børnene, for vi er ikke i mål med minimumsnormeringerne, og vi har ikke skabt de dagtilbud, som børnene fortjener.
Vi skal huske på, hvad intentionerne var bag loven. Det var at sikre et minimum, en bund for omsorgsfuld og udviklende voksenkontakt for alle børn i alle dagtilbud og institutioner. Børnene har fået papirsnormeringer; normeringer, der opgøres efter en udregningsmodel, der ligger langt fra praksis og virkeligheden ude på stuerne, dér hvor børnene har deres hverdag og værdifulde timer. I opgørelsesmetoden må der eksempelvis tælles ledere med, som sidder på kontor det meste af tiden. Man må tælle ansatte med, der er syge eller på kursus, og vikaren, som er hevet ind i stedet for den ansatte, der er syg eller på kursus, tæller også med oveni. Og støttepædagogen, som egentlig bare har ansvaret for ét barn, tæller også med i opgørelsesmetoden. På den måde er det jo let at give et forvrænget billede af virkeligheden.
Regeringen kunne have valgt at færdigudvikle den metode og beregner for praksisnormeringer, som den tidligere regering havde kastet mange penge efter at få VIVE og EVA til at udvikle; en beregner, der kunne have skabt langt mere gennemsigtighed i forhold til de reelle normeringer. Men det satte den nye regering og den nye minister en stopper for i 2023. Senest har regeringen besluttet, at der ikke skal indberettes normeringer på institutionsniveau. De beslutninger undrer os i Alternativet, og jeg ser det som en decideret udvanding af intentionerne bag loven.
Hvad angår pædagogandelen, har vi gennem de seneste år set en faldende pædagogandel og en regering, der ikke har taget mærkbare initiativer til at stoppe det fald. Det går ligeledes imod intentionerne bag loven om minimumsnormeringer, hvor der bl.a. er skrevet ind i aftaleteksten, og jeg citerer:
»Aftalepartierne er derfor enige om årligt at følge udviklingen i uddannelsessammensætningen blandt det pædagogiske personale i dagtilbud på baggrund af uddannelsessammensætningen i 2020. Det er forventningen, at midlerne til minimumsnormeringer samlet set anvendes på en måde, så den nuværende uddannelsessammensætning blandt personalet som minimum fastholdes.«
Ud af de 1.738 ekstra ansatte, der ifølge en opgørelse for 2022, var kommet til området, var der 12 pædagoger. Og det er jo på ingen måde tilfredsstillende, for en faldende pædagogandel vil unægtelig, som flere ordførere været inde på, også gå ud over kvaliteten i dagtilbuddene. Psykolog og ekspert i tilknytningens værdi for børn Rikke Yde Tordrup udtaler, at børn ikke kan knytte sig til en pædagog, der ikke er der, og at det har konsekvenser. Et barn har brug for den voksne til at lære at regulere sine følelser, at gå ud i verden og udforske, mærke grænser og derpå kunne søge den trygge havn i et roligt nervesystem hos den voksne, og lære af læringen, før den næste tur går ud i verden. Barnet lærer at styre sin opmærksomhed, sætte sig i andres sted og blive en del af sociale sammenhænge. Fraværet af voksne har ifølge Rikke Yde Tordrup store konsekvenser for barnets selvregulering, opmærksomhedsevne og lyst til at være sammen med andre.
Vi ser et alarmerende stort antal børn, der mistrives i skolen, og jeg spørger: Hvorfor mon? Kan en del af forklaringen være, at vi som land har institutionaliseret alle vores børn, fra de er helt små, uden at vi har sørget for, at de har de rammer og vilkår, som vil give dem en god start på livet og skabe det bedste fundament for resten af livet? Det tror jeg er en del af forklaringen, og det er jeg ikke alene om. Forskere og eksperter inden for børneområdet peger også i den retning.
Jeg vil gerne her afslutningsvis takke de partier, som har tilkendegivet, at de vil støtte op om forslaget. Enhedslisten har rent tilkendegivet, at de vil stemme for. Jeg er lidt i tvivl med SF, de vil muligvis komme med et ændringsforslag, som jeg hører det. Radikale Venstre vil stemme gult, og tak for det. Jeg er selvfølgelig ked af, at der ikke andre partier, der mener, at vi skal leve op til intentionerne bag den aftale, som vi indgik med hinanden, men jeg takker selvfølgelig for en god debat. Det her handler jo om børnene, og der ved jeg heldigvis, og det kan jeg jo også høre, at vi alle sammen vil dem det bedste. Jeg ville bare ønske, at vi prioriterede dem meget højere herinde på Christiansborg. Tak for ordet.