Tak for ordet, og tak også til forslagsstillerne og Danmarksdemokraterne for forslaget, som jeg synes rejser en relevant debat, nemlig hvordan vi kan forbedre strafforfølgningen i forbindelse med færdselsforseelser begået af personer i udenlandske køretøjer. Lad mig starte med at slå fuldstændig fast, at jeg er enig med forslagsstillerne i, at det er problematisk, at udlændinge, der har fået en bøde eller en parkeringsafgift i Danmark, i for høj grad ender med ikke at betale. Det må ikke være sådan, at udlændinge kan føle, at de kan færdes straffrit på danske veje, så længe de har bopæl i udlandet, for det kan vi selvsagt ikke acceptere.
Jeg er til gengæld ikke enig i forslagsstillernes løsningsforslag. For det beslutningsforslag, vi behandler i dag, pålægger regeringen inden udgangen af indeværende år at præsentere et lovforslag, der sikrer, at anpg-kameraer, altså automatisk nummerpladegenkendelse, ved de danske grænser kan bruges til at scanne nummerplader for ubetalte bøder og parkeringsafgifter, så de kan inddrives, inden udenlandske skyldnere forlader Danmark. Anpg-systemet er et intelligent system med nummerpladescannere, som kan alarmere politiet, hvis et køretøj, som er registreret i politiets systemer, passerer et anpg-kamera. Jeg tror, det er vigtigt her, at vi alle sammen er opmærksomme på, at det ikke er sådan i dag, at politiet med kort varsel stopper alle køretøjer, som har et såkaldt hit i anpg-systemet. Det har politiet ganske enkelt ikke ressourcer til.
En sådan model vil altså have betydning for de mange andre vigtige opgaver, politiet løser, som f.eks. bekæmpelse af omrejsende kriminelle eller andre tryghedsskabende indsatser for borgerne. Hertil kommer, at forslaget forudsætter it-udvikling hos politiet. Det vil kræve it-udvikling af både anpg-systemet og af politiets øvrige systemer, og i de her år arbejder politiet i forvejen intenst på nogle store it-udviklingsprojekter. De er bl.a. ved at implementere de såkaldte Schengenretsakter, som har til formål at bekæmpe ulovlig indvandring, styrke kontrollen med de ydre grænser og forbedre det internationale politisamarbejde. Det er alt sammen dagsordener, som jeg i hvert fald forestiller mig forslagsstillerne ligesom jeg mener er vigtige.
Det betyder dog, at politiets kapacitet til opstart af ny it-udvikling er yderst begrænset, og med sigte på den mængde store projekter, der allerede er i politiet, vil det forventelig tage tid at komme et sted hen, hvor der er plads til nye store projekter. Derfor mener jeg ikke, det er hensigtsmæssigt at pålægge politiet et nyt stort it-udviklingsprojekt. Dertil er det også umiddelbart uklart, hvilken rolle forslagsstillerne ser politiet spille i den type sager. For i dag er det jo sådan, at bl.a. Færdselsstyrelsen og kommunerne også pålægger og opkræver parkeringsafgifter. Skal politiet til at overtage ansvaret for at inddrive afgifter, der er udstedt af andre myndigheder?
Dermed ikke sagt, at politiet ikke skal bidrage til at sikre, at udenlandske bilister betaler deres bøder og parkeringsafgifter, eller at det ikke vil kunne gøres bedre, end det gøres i dag. Regeringens holdning er sådan set klar: Når man bryder loven, skal det have konsekvenser, og uanset hvem man er, skal man betale, hvad man skylder. Jeg har i den forbindelse noteret mig, at Rigspolitiet har nedsat en arbejdsgruppe, der bl.a. er ved at se nærmere på mulighederne for, at strafforfølgning i forbindelse med færdselsforseelser begået af personer i udenlandske køretøjer kan forbedres og hvordan, og jeg imødeser resultaterne af arbejdsgruppens arbejde, der forventes afsluttet i år.
Lad os endelig se nærmere på mulighederne for at forbedre strafforfølgningen, men det os gøre det rigtigt og klogt med blik for de mange andre vigtige opgaver, politiet også løser. En sådan balance synes jeg ikke er afspejlet i beslutningsforslaget, og regeringen kan derfor som nævnt ikke støtte det. Tak for ordet.