Tak for det, og tak for debatten. Og tak for den meget brede opbakning, der tegner sig, til begge de beslutningsforslag, regeringen har fremsat. Det er godt, for vi ser med den dybeste alvor på den fortsatte trussel, som houthierne udgør mod den internationale skibstrafik i og omkring Det Røde Hav. Det er jo, som hr. Jon Stephensen også sagde det her til sidst, det, som det handler om og ikke så meget om etbenede pirater. Så jeg er glad for opbakningen.
Det gælder både opbakningen til B 103 om et dansk fregatbidrag, der som et defensivt mandat i ryggen skal medvirke til at beskytte den internationale skibstrafik i området, og det gælder ligeledes B 104, som betyder, at vi samtidig fra dansk side vil kunne tilslutte os den offensive amerikanskledede indsats, hvis formål er at svække houthiernes evne til at gennemføre deres angreb. Beslutningsforslagene sambehandles jo, men det er vigtigt at understrege, at der er tale om to forskellige bidrag, to forskellige operationer, to forskellige mandater, to forskellige opgaver. Det er også derfor, vi har fremsat to forskellige beslutningsforslag, selv om det overordnede formål jo er det samme, nemlig at fremme den maritime sikkerhed i Det Røde Hav; noget, vi som et lille land, men en stor søfartsnation har en kerneinteresse i.
Det sidste forslag, B 104, er jo som bekendt til både første og anden behandling og afstemning allerede senere i dag, og derfor vil jeg gerne takke Folketinget og Folketingets formand for at give opbakning og udvise forståelse for behovet for en hasteprocedure i lyset af den meget alvorlige og dynamiske situation, vi står i. Jeg vil også gerne takke Forsvarsudvalget for at udvise fleksibilitet. Og ja, det er en hastebehandling, men det har jo været under overvejelse gennem nogen tid, og Det Udenrigspolitiske Nævn har i hele forløbet været inddraget – også i de mellemregninger, der har været undervejs; så det falder ikke ned fra himlen i dag.
Vi er som sagt et lille land, men en stor søfartsnation, og vi er jo som alle andre lande dybt afhængige af fri sejlads og maritim sikkerhed. Det er sådan set en grundfæstet rettighed, også forankret i konventioner, og derfor er det vigtigt, at vi står sammen om at forsvare den frie sejlads, når den er under angreb. Det Røde Hav er et vigtigt strategisk og handelsmæssigt knudepunkt, og houthiernes ulovlige angreb mod både flådefartøjer og handelsskibe i Det Røde Hav truer skibsfarten, truer besætningerne, truer den globale handel, forsyningskæderne, og har jo bl.a. ført til, at en række rederier har været nødt til at ændre deres ruter rundt om Kap Det Gode Håb med store forsinkelser og store omkostninger til følge. Det er i sagens natur fuldstændig uacceptabelt, og fra dansk side kan vi ikke bare passivt se til – vi må tage vores del af ansvaret.
Heldigvis er der også bred global enighed om, at situationen er uholdbar. FN's Sikkerhedsråd har i sin resolution fra den 10. januar fordømt angrebene og krævet, at de standses øjeblikkeligt, og klart understreget retten til at forsvare skibene mod yderligere angreb. Den udvikling, vi har været vidner til, har alvorlige konsekvenser, ikke bare regionalt og globalt, men også direkte for Danmark og danske interesser. Det så vi f.eks. mellem jul og nytår, hvor det danskejede Mærsk Hangzhou blev angrebet flere gange. Takket være bl.a. amerikanske militære enheder i området blev angrebet afværget, og det viser, hvor afgørende militær tilstedeværelse i Det Røde Hav er. Derfor er det også vigtigt, at vi fra dansk side bidrager med alt, hvad vi kan.
Med B 103 vil Folketinget give mandat til at udsende et dansk fregatbidrag til den amerikanskledede Operation Prosperity Guardian i og omkring Det Røde Hav. Det er en operation, der skal sikre retten til fri sejlads ved at demonstrere tilstedeværelse, ved at afskrække houthibevægelsen fra yderligere angreb og ved at beskytte den civile skibstrafik. Fregatten vil blive udsendt til operationen med et defensivt mandat til beskyttelse af den internationale skibsfart. Bidraget skal overvåge området, ekskortere og ledsage civile skibe samt imødegå trusler mod den frie sejlads.
B 103 giver samtidig mandat til, at de danske militære bidrag vil kunne indgå i en ny EU-ledet sømilitær mission i området, så længe opgaver og mandat ikke adskiller sig fra Operation Prosperity Guardian. En sådan EU-mission er fortsat på tegnebrættet, men kan meget vel blive en realitet i den kommende tid. Missionen forventes at komplementere den amerikanskledede Operation Prosperity Guardian, og hvis en sådan EU-mission etableres, og det arbejder vi sådan set aktivt for, så er det kun naturligt, at vi fra dansk side ligeledes kan bidrage til denne.
I tillæg til det defensive bidrag ønsker regeringen med fremsættelse af B 104 at udsende en stabsofficer, som skal støtte den amerikanskledede offensive koalition. Koalitionen har den 12. januar og senest natten til tirsdag gennemført en række målrettede angreb mod houthiernes militære kapaciteter, og det er jo vigtigt at understrege, at det er det, det handler om, altså deres militære kapaciteter; det er jo ikke et angreb på houthibevægelsen i bredere forstand. Angrebene har til formål at reducere deres evne til at true den maritime sikkerhed i området, og derfor er de målrettet de kapaciteter, som houthierne anvender til at angribe den internationale skibsfart.
Indsatsen har haft en effekt. Men desværre viser de fortsatte angreb mod skibene i Det Røde Hav, at houthierne stadig har kapacitet til at udføre deres angreb, og derfor må vi forvente, at der fortsat vil være behov for at gennemføre yderligere angreb mod deres stillinger. Det danske stabsbidrag vil gøre Danmark til en del af denne koalition. Det er et lille bidrag med en stabsofficer, men det er et stærkt signal, og når man er med, er man med. Det viser, at Danmark tager ansvar og ikke passivt står på sidelinjen, når det kommer til at forsvare den internationale maritime sikkerhed og retten til fri sejlads.
Jeg vil gerne runde af med igen at takke for det, der tegner til at blive en bred opbakning. Jeg håber, at Radikale Venstre, som er det eneste af partierne her på talerstolen i dag, der ikke har tilkendegivet en klar holdning, tipper, jeg vil så sige den rigtige vej, så bredden bliver endnu større; men uagtet det, er der konstaterbar bred opbakning. Det er godt, for det viser, at Danmark er sit ansvar bevidst, at vi er villige til at bidrage til øget sikkerhed og tryghed i Det Røde Hav til gavn for den maritime sikkerhed, søfolkene, den internationale handel og den internationale flådetilstedeværelse i området. Tak.