Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer
Christiansborg
1240 København K
Udvalget for Landdistrikter og Øer har ved brev af 4. april 2024 (ULØ alm. del
–
spørgsmål 111) bedt om min besvarelse af spørgsmål:
Spørgsmål 111:
”Vil
ministeren kommentere materialet fra Jan Bendix, som blev præsenteret for
udvalget i forbindelse med et foretræde onsdag den 3. april 2024, jf. ULØ alm. del
–
bilag 56 og 98?”
Svar:
Med den seneste ændring af planloven, der trådte i kraft den 1. januar 2024, er
der mulighed for med en ø-udviklingsplan at opnå flere planlægnings- og dis-
pensationsmuligheder på de 27 små øer end de muligheder, der gælder i resten
af landet.
Ø-kommunerne vil med ø-udviklingsplaner kunne give de 27 småøer, herunder
Venø, nye muligheder for konkrete initiativer, der kan øge mulighederne for lo-
kal, erhvervsmæssig udvikling, øget tiltrækning af turister og øget bosætning.
I den del af
kystnærhedszonen,
der
ikke
er omfattet af strandbeskyttelse, er der
med en ø-udviklingsplan mulighed for, at man på de 27 små øer kan:
•
omdanne overflødiggjorte bygninger til håndværks- og industrivirk-
somhed, til mindre butikker eller liberale erhverv, til forenings- og fri-
tidsformål samt lager- og kontorformål,
etablere nye boliger i umiddelbar tilknytning til én eller flere eksiste-
rende landsbybebyggelse(r),
udvide eksisterende landsbyer i byzone med nye arealer til boliger og
erhverv, og de kan udvide eksisterende erhvervsvirksomheder,
etablere enkelte pladser til mobilehomes ved en havn eller på en eksi-
sterende campingplads og
opstille husstandsvindmøller og små solcelleanlæg til brug for øens
egen energiforsyning.
Frederiksholms Kanal 21
1220 København K
www.km.dk
Telefon 3392 3390
e-post
Akt nr.: 195314
Dette akt nr. bedes oplyst ved
henvendelse til Kirkeministeriet
Dato: 29. april 2024
•
•
•
•
Inden for den del af
strandbeskyttelseszonen,
der ligger 100 til 300 meter fra
kysten, giver en ø-udviklingsplan mulighed for, at man kan give dispensation til
forskellige faciliteter. Det kan f.eks. være:
•
en mindre isbod ved en eksisterende turismevirksomhed som en café
eller restaurant,