Folketingets Skatteudvalg
Christiansborg
13. maj 2024
Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 488 (Alm. del) af 25. april
2024 stillet efter ønske fra Sigurd Agersnap (SF)
Spørgsmål
Vil ministeren oplyse, hvor store de privatøkonomiske omkostninger som følge af
prisstigninger vil være for en gennemsnitlig person med et gennemsnitligt forbrug
af fødevarer samt andre varer ved valg af hhv. model 1, 2a, 2b, 3a og 3b i Svarer-
rapporten?
Svar
Det fremgår af den endelige afrapportering fra Ekspertgruppen for en Grøn Skat-
tereform, der blev offentliggjort d. 21. februar 2024, at prisen på varer fra slagte-
rier og mejerier skønnes at stige med hhv. ca. 2-10 pct., 0-2 pct. og 1-5 pct., af-
hængig af model,
jf. tabel 1.
Tabel 1
Gennemsnitlige prisstigninger på varer fra slagterier og mejerier, pct.
Model 1
Kvægslagterier
Griseslagterier
Mejerier
10,0
1,6
4,6
Model 2a
5,1
1,0
2,3
Model 2b
4,3
0,7
2,0
Model 3a
2,8
0,6
1,2
Model 3b
2,0
0,3
0,9
Anm.: Beregningerne er lavet pba. prisstigninger fra fødevareindustrien til privat forbrug. Det antages, at
produkterne påvirkes med de gennemsnitlige prisstigninger på kvæg- og griseslagterier.
Kilde: Grøn Skattereform
–
Endelig afrapportering, februar 2024.
I De Økonomiske Råds miljøøkonomiske rapport fra 2023 fremgår det, at en hus-
stands gennemsnitlige månedlige dagligvareindkøb af okse- og grisekød skønnes at
udgøre hhv. 0,9 og 1,5 kg,
jf. tabel 2.
Det bemærkes, at data bygger på selvrappor-
terede dagligvareindkøb i supermarkeder, slagterbutikker, nethandel mv. og dæk-
ker således ikke kødforbrug på restauranter mv. De gennemsnitlige udgifter til
dagligvareindkøb af fødevarer pr. husstand opgøres på baggrund af samme data-
grundlag til knap 2.000 kr. om måneden, hvoraf ca. 5,6 pct. skønnes at gå til okse-
og grisekød, svarende til ca. 110 kr. pr. måned.
Finansministeriet · Christiansborg Slotsplads 1 · 1218 København K