Miljø- og Fødevareudvalget 2023-24
MOF Alm.del
Offentligt
2887548_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2024 - 4039
Den 27. juni 2024
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 939 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 17. juni 2024. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Peter Kofod (DF).
Spørgsmål nr. 939 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil
ministeren redegøre for hjemlen til, at Fødevarestyrelsen den 11. juni 2024 tilbagekaldte nudelpro-
dukterne Buldak Samyang 3 x Spicy & Hot Chicken, Buldak Samyang 2 x Spicy & Hot Chicken og Buldak
Samyang Hot Chicken Stew pga. påstået fare for forgiftning af capsaicin, og vil ministeren på baggrund
heraf redegøre nærmere for mængden af capsaicin og angive den maksimalt tilladte værdi af capsaicin?
Vil ministeren endvidere redegøre for, om der er videnskabeligt og lægefagligt belæg for, at mængden af
capsaicin kan medføre forgiftning? Til besvarelsen af spørgsmålet bedes ministeren bemærke, at der
med forgiftning hentydes til sygdom fremkaldt ved indtagelse eller indånding af et giftigt stof, og ikke
følelser af ubehag, brændende fornemmelse, svie eller lignende gener.”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har
oplyst følgende:
”Artikel
14 i forordning 178/2002 om
generelle principper og krav i fødevarelovgivningen
siger, at
sundhedsskadelige fødevarer ikke må markedsføres. DTU Fødevareinstituttet konkluderer i deres sam-
lende og opdaterede risikovurdering af 21. juni 2024 af de tre nudelprodukter, at niveauerne af totalcap-
saicin, som kan indtages med én enkelt pakning af de tre slags nudelprodukter, er så høje, at de kan
udgøre en risiko for, at forbrugerne udvikler akutte forgiftninger.
Symptomerne på forgiftning med capsaicin og andre capsaicinoider kan være irritation af slimhinder i
mavetarmkanalen, kvalme, opkastning og forhøjet blodtryk. DTU Fødevareinstituttet har på baggrund
af den koreanske producents analyser af capsaicin i produktet estimeret indholdet af totalcapsaicin i de
tre produkter til at udgøre henholdsvis 37,7 mg, 23,1 mg og 15,1 mg. Der er i dag ikke grænseværdier for
det maksimale indhold af totalcapsaicin i fødevarer.”
Jacob Jensen
/
Peter Hallenberg
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Holbergsgade 6
1057 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
[email protected]
www.fvm.dk