Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 13. november 2023
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 75 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareud-
valg har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 27. oktober 2023. Spørgsmålet
er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU) Helene Liliendahl Brydensholt (ALT).
Spørgsmål nr. 75 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil
ministeren uddybe baggrunden for beregningerne for omstillingsomkostninger på hhv. 32
mio. kr. ved 5 år og 21 mio. kr. ved 10 år for afviklingen af burægsproduktion i Danmark, jf. svar på
spørgsmål nr. S 696 (folketingsåret 2022-23, 2. samling)? Vil ministeren i den forbindelse oplyse,
hvor store de reelle omkostninger ved omstilling af produktionen til skrabeæg er, hvor mange hø-
ner og anlæg det drejer sig om, og hvor store de erhvervsøkonomiske omkostninger er, opdelt på
hhv. tab af produktion ved omlægning og tab på bygninger og inventar? Vil ministeren desuden
redegøre for, hvordan man opgør tabet på bygninger og inventar for branchen, og hvor stor en del
af den lavere udgift ved en længere udfasning af buræg, der skyldes en større afskrivning og dermed
lavere bogført værdi?”
Svar
Opgørelsen af de erhvervsøkonomiske omkostninger forbundet med udfasning af burægproduk-
tion er beregnet af ministeriet, og følger den metode, der er beskrevet i
Erhvervsstyrelsens ”Vejled-
ning om erhvervsøkonomiske konsekvensvurderinger”
1
. Der er tale om beregnede omkostninger
og dermed et skøn over de forventede reelle omkostninger. De erhvervsøkonomiske omkostninger
opgøres for danske virksomheder og er beregnet blandt andet på grundlag af oplysninger fra er-
hvervet og Danmarks Statistik. De danske burægproducenter har oplyst, at der pr. maj 2022 var
552.210 burægspladser og ca. 247.500 opdrætspladser i bure, fordelt på seks producenter.
Burægproducenterne har endvidere oplyst, at den mest realistiske omlægning af produktionen vil
være til skrabeægsproduktion, fordi dette ikke indebærer udearealer. Udfasningen af buræg vur-
deres at give plads på markedet til, at burægproducenterne kan overgå til en rentabel skrabeæg-
produktion. Der forventes derfor ikke at være løbende meromkostninger forbundet med omlæg-
ningen.
De erhvervsøkonomiske omkostninger består af dels direkte omkostninger i form af ikke-nedskre-
ven værdi af bygninger og inventar, dels mistet produktion i forbindelse med omlægning af pro-
duktionsapparatet, jf. tabel 1:
1
Erhvervsministeriet: "Vejledning om erhvervsøkonomiske konsekvensvurderinger", maj 2021.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri •
Holbergsgade 6
• 1057
København K
Tlf. 38 10 60 00