Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2024 - 2144
Den 15. april 2024
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 596 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 19. marts 2024. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Carl Valentin (SF).
Spørgsmål nr. 596 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”I forskningsartiklen ‘Pre-slaughter
factors linked to variation in responses to carbon dioxide gas stun-
ning in pig abattoirs’ af Jongman
et al (2021) dokumenteres det, at der er betydelig variation på, i hvor
høj grad dyrevelfærden bliver kompromitteret i CO2-gaskamre på forskellige slagterier, f.eks. udtrykt
ved, hvor stor en andel af dyrene, der udviser forsøg på flugt under gasningen. Findes der tilsvarende
empiriske undersøgelser af, i hvilket omfang dyrevelfærden kompromitteres i gaskamrene på de danske
slagterier? Hvordan placerer de danske slagterier sig i givet fald sammenlignet med de bedste slagterier
i andre lande?”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har
oplyst følgende:
”Fødevarestyrelsen
har ikke kendskab til empiriske undersøgelser af CO2-gaskamre på slagterier i Dan-
mark eller en rangering af slagterier i Danmark i forhold til andre lande på dette område.
European Food Safety Authority (EFSA) udgav i 2020 en udtalelse om velfærd hos grise ved slagtning
1
,
som gennemgår dyrevelfærdsaspekter i forløbet fra ankomst til slagteri, og til afblødning er gennemført.
Udtalelsen baserer sig på dels videnskabelig litteratur, dels oplysninger indhentet fra medlemsstater.
Det konkluderes
i EFSA’s udtalelse,
at de fleste dyrevelfærdsproblemer har baggrund i dårligt uddannet
personale og uhensigtsmæssig indretning af faciliteterne. CO2 i høje koncentrationer anføres i udtalel-
sen desuden som et dyrevelfærdsmæssigt problem. EFSA rangerer ikke slagterier, men fremsætter an-
befalinger til forbedring af de enkelte delprocesser.”
Jacob Jensen
/
Paolo Drostby
1
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2020.6148
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Holbergsgade 6
•
1057 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
•
•
www.fvm.dk