Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2023 - 8099
Den 1. december 2023
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 128 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 17. november 2023. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Christian Friis Bach (RV).
Spørgsmål nr. 128 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”De
økologiske spisemærker er en stor succes. Mere end 3.000 professionelle køkkener har det økologi-
ske spisemærke. Alene i år er der ca. 180 nye køkkener, der har fået spisemærket og ca. 300, der har
rykket et niveau op. Spisemærkerne skaber øget opmærksomhed på bæredygtighed i de offentlige køk-
kener gennem en øget andel planter på menuen, et reduceret madspild og dertil øget arbejdsglæde
blandt personalet og vækst i den økologiske markedsandel. Det er resultatet fra to undersøgelser, som
DTU har medvirket til at lave. Der henvises til nyhederne ”Offentlige køkkener holder fast i brugen af
økologiske råvarer”, food.dtu.dk, den 27. maj 2019, og ”God synergi mellem økologi og mindre klimabe-
lastning”, food.dtu.dk, den 10. januar 2023. Vil
ministeren redegøre for, hvorfor regeringen har fjernet
de øremærkede midler til de økologiske spisemærker i bevillingen til Fødevarestyrelsen i udspillet til
Finansloven 2024? Vil ministeren oplyse, hvorledes ministeren vil sikre, at det gode arbejde i Fødeva-
restyrelsen fortsætter til gavn for fordoblingsmålet og den grønne omstilling i de offentlige køkkener?”
Svar
Det er fortsat regeringens ambition at fordoble økologien. Jeg kan i den forbindelse oplyse, at regeringen
har offentliggjort en strategi for økologi, som skal understøtte fordobling af det økologiske areal, forbrug
og eksport. Samtidig blev der i oktober 2023 lanceret en Handlingsplan for plantebaserede fødevarer,
som sætter retning for den grønne omstilling af køkkener.
Der er derudover afsat 675 mio. kr. til Fonden for Plantebaserede Fødevarer frem mod 2030. Det til-
stræbes, at mindst halvdelen af disse midler øremærkes til plantebaserede økologiske fødevarer. Endvi-
dere er der afsat 54 mio. kr. i perioden 2021-24 til økologisk omlægning af professionelle køkkener, som
udmøntes gennem Fonden for Økologisk Landbrug.
Det Økologiske Spisemærke er ét initiativ på økologiområdet, der i en årrække primært har bidraget til
offentlige køkkeners omlægning til økologi. En undersøgelse fra 2020 fra Aarhus Universitet viser, at
der er en række barrierer for anvendelse af Spisemærket hos de private professionelle spisesteder. Spi-
semærket har i dag samlet set en begrænset effekt på afsætningen af økologiske varer i hoteller, restau-
ranter og cafeer, som udgør over halvdelen af omsætningen i foodservice sektoren. Jeg har noteret mig
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Holbergsgade 6 • 1057
København K
Tlf. 38 10 60 00