Miljø- og Fødevareudvalget 2023-24
MOF Alm.del
Offentligt
MINISTERIET FOR GRØN TREPART
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 7. november 2024
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1207 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for Grøn Trepart den 19. september 2024.
Spørgsmål nr. 1207 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil ministeren kommentere henvendelse af 19/9-24 fra Dansk Vegetarisk Forening og Plantebranchen
om trepartsforhandlingerne - Skævheder og hvad regeringen har sagt om det plantebaserede, jf. MOF
alm. del - bilag 665?”
Svar
Den grønne omstilling af fødevaresystemerne er afgørende for dansk klimahandling, miljø, sundhed,
fødevareforsyning og vækst. Regeringen har derfor taget en række initiativer til styrkelse af den danske
plantebaserede fødevare- og landbrugssektor.
Som det fremgår af
Aftale om et Grønt Danmark
er det visionen, at plantebaserede fødevarer fylder
mere i fremtidens fødevare- og landbrugssektor. Plantebaserede fødevarer er et område, hvor der er
store potentialer ift. at få vækst, miljø og klima til at gå hånd i hånd. Derfor arbejder regeringen på at
tilføre flere midler til Fonden for Plantebaserede Fødevarer for at styrke den plantebaserede dagsorden.
Fonden blev etableret med
Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug
og bidrager til en grøn udvik-
ling af plantefødevaresektoren gennem uddeling af tilskud til innovative projekter. Der blev oprindeligt
afsat en bevilling på ca. 96 mio. kr. i 2025 og ca. 95 mio. kr. årligt i perioden 2026-2030. Det fremgår af
Aftale om et Grønt Danmark,
at regeringen vil arbejde for at afsætte yderligere 15 mio. kr. årligt i 2027-
2029 til fonden, hvilket vil løfte den samlede bevilling med 45 mio. kr. Derudover er der, i henhold til
Aftale om Deludmøntning af Grøn Fond,
afsat yderligere ca. 30 mio. kr. årligt i 2025-2026 til fonden.
Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier indgik desuden den 1. november 2024 aftaler om
fordeling af forskningsreserven for 2025. Med aftalen blev der afsat 75 mio. kr. til forskning i planteba-
serede fødevarer. Overgangen til et mere plantebaseret fødevaresystem er afgørende for Danmarks ind-
sats inden for klima, miljø, sundhed, fødevareforsyning og økonomisk vækst.
Jeppe Bruus
/
Mathias Nørgård
Ministeriet for Grøn Trepart • Vester Voldgade 123 • 1552 København V
CVR 45067009 • [email protected] • www.mgtp.dk