Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2023-24
KEF Alm.del
Offentligt
2838779_0001.png
Folketingets Lovsekretariat
Christiansborg
1240 København K
Ministeren
Dato
15. marts 2024
J nr.
2024 - 1062
Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget har den 16. februar 2024 stillet mig følgende
spørgsmål 290 alm. del, som jeg hermed besvarer. Spørgsmålet er stillet efter øn-
ske fra Steffen W. Frølund (LA).
Spørgsmål nr. 290:
I Moderaternes nye landbrugs- og fødevareudspil fra februar 2024 »Landbrugs- og
fødevarepolitik« på moderaterne.dk foreslås det at stille krav til offentlige køkkener
om at servere mere klimavenlig og bæredygtig mad. Hvordan mener ministeren, at
dette tiltag skal håndhæves og kontrolleres, og hvad vurderer ministeren de admini-
strative omkostninger til at være?
Svar
Hvis vi vil nedbringe klimaaftrykket fra landbruget, skal vi alle sammen – i tråd med
De officielle Kostråd – spise mere planterigt.
De officielle Kostråd gælder for den gennemsnitlige dansker mellem 2-65 år og er
anbefalinger til mad og drikke, der er sund og samtidig klimavenlig. De officielle
Kostråd anbefaler bl.a., at danskere reducerer deres samlede kødforbrug til 350
gram om ugen, og at 250 ml mejeriprodukt om dagen er tilpas. Det anbefales end-
videre, at danskerne samlet set øger deres indtag af grøntsager, bælgfrugter, nød-
der og fisk.
De statslige køkkener er omfattede af den ’fællesstatslige fødevarepolitik’, hvoraf
det fremgår, at statens kantineleverandører skal være i stand til at levere fx en eller
flere ugentlige kødfrie dage, okse- eller lammekød højst én dag om ugen eller retter
med bælgfrugter, grøntsager og fuldkorn dagligt, såfremt det efterspørges lokalt.
For nærmere detaljer henvises der til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fi-
skeri.
Klima-, Energi- og
Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K
T: +45 3392 2800
E: [email protected]
www.kefm.dk
Side 1/2
KEF, Alm.del - 2023-24 - Endeligt svar på spørgsmål 290: Spm. om, hvordan ministeren mener, at krav til offentlige køkkener om at servere mere klimavenlig og bæredygtig mad skal håndhæves og kontrolleres, og hvad vurderer ministeren de administrative omkostninger til at være
2838779_0002.png
Med venlig hilsen
Lars Aagaard
Side
2/2