Ministeren skriver i svar på KEF alm. del – spørgsmål 336, folketingsåret 2022-23 (2. samling), at ”Der er i den endelige tekst for det reviderede direktiv [VE II-direktivet] indsat en mulighed for medlemsstaterne til at medtælle al biogas injiceret i gasnettet uanset, om biogassen er brugt til opvarmning, industri eller brændstof ved opfyldelse af transportmålene i VE-direktivet. Det er den foreløbige vurdering, at Danmark vil kunne efterleve forpligtigelsen om avancerede biobrændstoffer i transportsektoren i 2025, som følge af muligheden for at medtælle injicering af biogas i gasnettet.” Vil ministeren i forlængelse heraf redegøre for følgende:
1. Hvornår forventes det afklaret, om Danmark vil kunne benytte sig af muligheden for medtælling af biogas injiceret i gasnettet med henblik på at opfylde Danmarks EU-forpligtelser på VE-brændstofområdet? Og fra hvilket årstal vil det i givet fald kunne medtælles?
2. Hvor stor en del af Danmarks EU-forpligtelser på VE-brændstofområdet forventes at kunne efterleves, udelukkende som følge af muligheden for at medtælle injicering af biogas i gasnettet? Dette ønskes besvaret for hvert år i perioden 2024-2030 og både for den generelle forpligtelse og underkravet om avancerede biobrændstoffer.
3. I forlængelse af ovenstående spørgsmål 2, hvor stor en andel flydende VE-brændstof vil det være nødvendigt for Danmark at anvende med henblik på at opfylde den generelle EU-forpligtelse til brug af VE-brændstoffer i transportsektoren, hvis der anvendes den maksimalt mulige brug af injicering af biogas i gasnettet til målopfyldelse? Dette ønskes besvaret årligt i perioden 2024-2030.
4. Hvordan vil medtællingen finde sted i praksis? Vil det være baseret på den fysiske injicering i gasnettet, via oprindelsesgarantier eller noget tredje?
Dato: 19-12-2023
Status: Endeligt besvaret
Emne:
alternative og vedvarende energikilder