Børne- og Undervisningsudvalget
Christiansborg
Svar på alm. del
–
spørgsmål 339
I brev af d. 21. august 2024 har udvalget efter ønske fra ikkemedlem af
udvalget (MFU) Victoria Velasquez (EL) stillet mig følgende spørgsmål:
Alm. del
–
spørgsmål 339:
”Vil
ministeren redegøre for de statslige merudgifter ved at indføre et
gratis økologisk frokostmåltid til alle landets folkeskoleelever hele skole-
året, og vil ministeren redegøre for omkostningerne, hvis ordningen ind-
fases gradvist, så elever i 0.-3. klasse er omfattet det første år og herefter
et klassetrin mere pr. år, så elever i 0.-4. klasse er omfattet det andet år,
elever i 0.-5. klasse året efter osv.?”
Svar:
Det er lagt til grund for besvarelsen, at merudgifterne skal beregnes med
udgangspunkt i, at kommunerne pålægges krav om at tilbyde et gratis
frokosttilbud til alle folkeskoleelever i 0. til 10. kl. på alle skoleårets dage.
Vurdering af udgifterne forbundet med at stille et økologisk frokostmåltid
til rådighed forudsætter udarbejdelse af en konkret model for ordningen,
herunder krav til fx madens sundhed, variation, mængde, kvalitet og
økologiprocent. Eftersom der ikke foreligger en sådan model, kan udgif-
terne ikke vurderes.
Der kan dog opstilles et regneeksempel baseret på kommunernes bud-
getindberetninger vedrørende frokostordninger på daginstitutionsområ-
det, hvor der kan beregnes en vægtet, gennemsnitlig pris pr. frokostmål-
tid for børn i daginstitutioner på 33 kr. (2024-priser) på tværs af landets
kommuner.
En analyse om merudgifter ved omlægning til økologisk drift på daginsti-
tutionsområdet fra 2014
1
viser, at der er merudgifter forbundet med at
lave økologisk mad frem for konventionelt produceret mad, og at merud-
gifterne vil variere alt efter, hvor stor en andel af maden, der skal være
Børne- og Undervisningsministeriet
5. september 2024
Sagsnr.: 24/26178
1
Omkostninger ved omstilling fra konventionel til økologisk drift i offentlige storkøkkener,
eksemplificeret ved daginstitutioner med eget køkken. IFRO Udredning 2014.