Beskæftigelsesudvalget 2023-24
BEU Alm.del
Offentligt
TALEPAPIR
DET TALTE ORD GÆLDER
Anledning
Titel
Målgruppe
Arrangør
Taletid
Tid og sted
BEU alm. del
samrådsspørgsmål B
Ministerens tale
Beskæftigelsesudvalget
Beskæftigelsesudvalget
Ca 5. min
23. november kl. 13.00-14.30 i proviantsalen
BEU, Alm.del - 2023-24 - Endeligt svar på spørgsmål 67: Spm. om talepapir fra samrådet den 23/11-23 om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen
2788772_0002.png
Disposition
1. BM-M taler
2. UIM-M taler
3.
1.
2.
3.
BUVM-M taler
Indledning
Elver i oplæring
Trepartsaftale om initiativer til at modgå seksuel chikane på ar-
bejdspladsen
4. De faglige udvalg
5. Afslutning
1. Indledning
Udvalget har, efter ønske fra Victoria Velasquez (EL), bedt mig
redegøre for, hvor længe regeringen har kendt til de kritisable
arbejdsforhold i hotel- og restaurationsbranchen, herunder for-
holdene for elever, samt i hvilket omfang Arbejdstilsynet har re-
ageret i de omtalte sager.
Beskæftigelsesministeren har allerede redegjort for regeringens
kendskab til de kritisable forhold, som bliver udstillet i TV2 do-
kumentaren.
Side
2
af
8
BEU, Alm.del - 2023-24 - Endeligt svar på spørgsmål 67: Spm. om talepapir fra samrådet den 23/11-23 om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen
2788772_0003.png
Jeg vil derfor besvare den del af spørgsmålet, som omhandler
elever i hotel- og restaurationsbranchen.
2. Elever i oplæring
Lad mig starte med at understrege, at det er helt uacceptabelt,
når elevernes løn- og arbejdsvilkår ikke er i orden.
Ligesom det er uacceptabelt, når elever udsættes for et dårligt
arbejdsmiljø.
I tråd med beskæftigelsesministeren vil jeg også påpege, at det
altid
er arbejdsgiverens ansvar at sørge for, at gældende regler
inden for løn- og arbejdsvilkår samt arbejdsmiljø overholdes.
Det er ligeledes en elevs
ret,
at oplæringsvirksomheder stiller til-
fredsstillende oplæringsforhold til rådighed.
Eleverne er i oplæring for at bygge bro mellem teori og praksis,
og det er her, de introduceres til det arbejdsmarked, som de for-
håbentligt skal indgå på efter endt uddannelse.
I 2022 startede der samlet set ca. 45.500 nye elever på erhvervs-
uddannelserne. På gastronom startede ca. 1281 elever, 251 på
tjeneruddannelsen, 153 på receptionistuddannelsen og 385 på
bager og konditoruddannelsen.
Side
3
af
8
BEU, Alm.del - 2023-24 - Endeligt svar på spørgsmål 67: Spm. om talepapir fra samrådet den 23/11-23 om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen
2788772_0004.png
Beregninger viser, at inden for de seneste 5 år er omkring halv-
delen af de indgåede uddannelsesaftaler på uddannelserne til ga-
stronom, tjener, receptionist samt bager og konditor blevet op-
hævet. Til sammenligning er det mellem 24 og 30 procent på de
øvrige erhvervsuddannelser.
Arbejdsmiljøet på lærerpladserne kan selvfølgelig have en sam-
menhæng med antallet af opsagte uddannelsesaftaler. Men det
er vigtigt at understrege, at der også kan være mange andre årsa-
ger til, at den enkelte elev eller virksomhed vælger at afbryde
samarbejdet.
Oplæringen er en umådelig vigtig del af en erhvervsuddannelse.
Og det er enormt vigtigt, at eleverne føler sig trygge og godt til-
pas, når de er i oplæring. Ellers kan det være svært at tilegne sig
ny viden og færdigheder.
Der gennemføres årlige elevtrivselsmålinger på erhvervsuddan-
nelserne. Trivselsmålingerne har til formål at følge og styrke ud-
viklingen i elevernes/lærlingenes faglige og personlige trivsel på
de enkelte institutioner og på tværs af landet.
Side
4
af
8
BEU, Alm.del - 2023-24 - Endeligt svar på spørgsmål 67: Spm. om talepapir fra samrådet den 23/11-23 om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen
2788772_0005.png
Den seneste trivselsmåling viser, at eleverne på uddannelserne:
Gastronom, Bager og Konditor, Tjener og Receptionist gene-
relt er mere tilfredse med deres oplæring og den forberedelse,
skolen har givet dem til praktikken, end landsgennemsnittet.
3.
Trepartsaftale om initiativer til at modgå seksuel chikane på
arbejdspladsen
Som beskæftigelsesministeren allerede har nævnt, er der iværk-
sat forskellige tiltag, der skal adressere problematikkerne med
kritisable arbejdsforhold i hotel- og restaurationsbranchen.
Hvad angår initiativer rettet mod elever, indgik den tidligere S-
regering og arbejdsmarkedets parter den 4. marts 2022 en "Tre-
partsaftale om initiativer til at modgå seksuel chikane på ar-
bejdspladsen."
Aftalen inkluderer blandt andet initiativer for elever og lærlinge,
der har været udsat for seksuel chikane.
Disse initiativer sigter blandt andet på at sikre mere klare regler
på området, bedre forebyggelse, øget viden og en bedre retsstil-
ling for elever og lærlinge, der har været udsat for seksuel chi-
kane.
Side
5
af
8
BEU, Alm.del - 2023-24 - Endeligt svar på spørgsmål 67: Spm. om talepapir fra samrådet den 23/11-23 om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen
2788772_0006.png
Derudover er der også mulighed for højere godtgørelser i sær-
ligt grove sager om seksuel chikane.
Her kan den krænkede ikke blot søge om godtgørelse fra ar-
bejdsgiver, men også fra den medarbejder, der har udøvet kræn-
kelsen.
4. De faglige udvalg
Erhvervsuddannelserne er styret af en række faglige udvalg,
som er nedsat af arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationerne.
De faglige udvalg fastlægger uddannelsernes varighed og struk-
tur, herunder fordelingen af perioder med skoleundervisning og
perioder med oplæring.
Det er også de faglige udvalg, som godkender de oplæringsvirk-
somheder, som har lærlinge og elever.
Det er derfor også de faglige udvalg, der har pligt til at føre til-
syn med virksomheder, som har ansat elever.
Tilsynene udføres med henblik på at tilvejebringe oplysninger
om de uddannelsesmæssige forhold.
Herunder om virksomheden kan give eleven eller lærlingen til-
fredsstillende oplæringsforhold.
Side
6
af
8
BEU, Alm.del - 2023-24 - Endeligt svar på spørgsmål 67: Spm. om talepapir fra samrådet den 23/11-23 om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen
2788772_0007.png
Det faglige udvalg kan tilbagekalde en godkendelse helt eller
delvist, hvis oplæringsvirksomheden ikke længere opfylder be-
tingelserne for tilfredsstillende oplæringsforhold.
For eksempel, hvis det opdages, at virksomheden overtræder
arbejdsmiljølovgivning, regler om løn- og ansættelsesvilkår osv.
Hvorvidt en virksomhed har overtrådt arbejdsmiljølovgivnin-
gen eller regler om løn- og ansættelsesvilkår vurderes henholds-
vis af Arbejdstilsynet og den ansattes fagforening.
Jeg håber, at dokumentaren og det omtalte fokus på denne type
sager
selvom det aldrig skulle være sket - giver eleverne øget
mod til at sige fra over for arbejdsgivere.
Jeg håber, at eleverne vil inddrage de faglige udvalg, deres fag-
forening eller skole, hvis de oplever kritisable arbejdsforhold.
5. Afslutning
De kritisable forhold, som blandt andet
TV2’s dokumentar
”Den bitre smag af Michelin” fra den 6. september 2023 afdæk-
ker, er enormt bekymrende.
Dokumentaren viser, at der trods tiltag stadig er udfordringer i
branchen.
Side
7
af
8
BEU, Alm.del - 2023-24 - Endeligt svar på spørgsmål 67: Spm. om talepapir fra samrådet den 23/11-23 om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen
2788772_0008.png
Jeg vil bede det faglige udvalg for gastronomiuddannelsen og
det faglige udvalg for tjeneruddannelsen om at redegøre for de-
res kendskab til de nævnte problematikker.
Derudover vil jeg bede dem om at informere om, hvor ofte de
udnytter deres pligt til at føre tilsyn med oplæringsvirksomhe-
der.
Samtidig beder jeg dem om at redegøre for, hvilke fremtidige
tiltag de agter at implementere for at sikre tilfredsstillende oplæ-
ringsforhold for eleverne.
Og jeg orienterer også gerne Beskæftigelsesudvalget om svarene
fra de faglige udvalg.
Tak for ordret.
Side
8
af
8