Beskæftigelsesudvalget 2023-24
BEU Alm.del
Offentligt
2788725_0001.png
TALE
Samråd B-D den 23. november 2023 om
arbejdsforhold og social dumping i
restaurationsbranchen
DET TALTE ORD GÆLDER
Samrådsspørgsmål B, C og D stillet af Victoria Velasquez (EL)
B)
Vil ministrene
– med henvisning til 1. episode af TV2’s dokumentar ”Den bitre smag af
Michelin” fra 6. september 2023 –
redegøre for, hvor længe regeringen har kendt til
problemerne med de kritisable arbejdsforhold i hotel- og restaurationsbranchen, herunder
forholdene for elever under uddannelse, og vil ministeren oplyse i hvilket omfang
Arbejdstilsynet har reageret i de omtalte sager?
C)
Vil ministrene
– med henvisning til 2. episode af TV2’s dokumentar ”Den bitre smag af
Michelin” fra den 13. september
2023
redegøre for, hvor længe regeringen har kendt til
problemerne med lovbrud, udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft og den klare sociale
dumping, der illustreres i dokumentaren, herunder i hvilket omfang Arbejdstilsynet har
reageret i sagerne?
D)
Vil ministrene
i forlængelse af samrådsspørgsmål B og C
redegøre for, hvad
regeringen agter at gøre fremadrettet for at rette op på de kritisable forhold i hotel og
restaurationsbranchen, som er dokumenteret i adskillige medier, herunder ift. dels
problematikken om de generelt dårlige arbejdsvilkår og dels ift. den konkrete
problemstilling omkring udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft og social dumping?
10. november 2023
J.nr. 2023 - 6731
CAPA/AT
S
[Det er aftalt, at beskæftigelsesministeren lægger ud med at besvare sin del af
spørgsmålene. Derefter besvarer udlændinge- og integrationsministeren sin del, og
så afslutter børne- og undervisningsministeren med sin del.]
[Indledning]
Tak. Jeg synes, at det var helt på sin plads at
give luft til de stemmer, som modigt har brudt
med den tavshed, der ellers er omkring disse
forhold. Det er med til at gøre, at vi overhovedet
kan have diskussionen.
BEU, Alm.del - 2023-24 - Endeligt svar på spørgsmål 66: Spm. om talepapir fra samrådet den 23/11-23 om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen
Jeg vil gerne sige tak til Victoria Velasquez for
at indkalde til samråd om dette vigtige emne.
Jeg vil først svare på samrådsspørgsmål B og C
vedrørende de generelle arbejdsforhold og social
dumping i restaurationsbranchen. Dernæst vil
jeg svare på spørgsmål D, som handler om, hvad
der kan gøres for at forbedre forholdene i
branchen.
Men allerførst vil jeg gerne slå det fast: De ting
der bliver fremstillet her, og de ting der har
været fremme i mediedækningen er jo i
fuldstændig modstrid med den lov, vi har lavet
på Christiansborg, og dermed også gældende lov
i Danmark.
Det skal være sikkert og sundt at gå på arbejde i
Danmark.
Jeg vil ikke gå ind i de enkelte sager, men jeg vil
gerne forholde mig til de problemstillinger, som
dokumentaren berører.
[Samrådsspørgsmål B og C]
TV2 dokumentaren tegner et billede af en
branche, hvor der er problemer med
arbejdsmiljøet. Det er desværre et billede, som
stemmer overens med de data vi har på området,
2
BEU, Alm.del - 2023-24 - Endeligt svar på spørgsmål 66: Spm. om talepapir fra samrådet den 23/11-23 om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen
og som Arbejdstilsynet kan genkende fra deres
besøg i branchen.
Undersøgelsen
’National overvågning af
arbejdsmiljøet i Danmark’
fra Arbejdstilsynet
viser, at det er en branche, hvor der er problemer
med blandt andet krænkende handlinger og
seksuel chikane. Det er også en branche, hvor
arbejdstempoet ofte er højt.
I tillæg til det, er de fysiske krav i arbejdet høje,
og der er problemer med belastende
arbejdsstillinger og kemiske påvirkninger.
Lovgivningen er meget klar: Arbejdsgivere har
pligt til at sørge for, at arbejdsforholdene er
sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt
forsvarlige.
Det billede dokumentaren tegner, tyder på, at en
række arbejdsgivere ikke har levet op til deres
ansvar.
Arbejdsgiverens ansvar gælder naturligvis også
for de udenlandske arbejdstagere. Dårlige
arbejdsforhold er uacceptable
uanset
nationalitet.
[Arbejdstilsynets indsats]
3
BEU, Alm.del - 2023-24 - Endeligt svar på spørgsmål 66: Spm. om talepapir fra samrådet den 23/11-23 om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen
Spørgeren beder mig også redegøre for, hvad
Arbejdstilsynet har gjort. Til det kan jeg oplyse,
at restaurationsbranchen
er
en højt prioriteret
branche i Arbejdstilsynets indsats.
Det gælder både i det almindelige tilsyn, i
indsatsen mod social dumping, og i andre
initiativer som eksempelvis
kommunikationskampagner.
Arbejdstilsynet har siden 2019 gennemført godt
9.000 tilsynsbesøg i branchen.
Branchen har blandt andet været omfattet af en
tilsynsindsats, hvor Arbejdstilsynet i forbindelse
med tilsyn, har vejledt om god forebyggelse af
krænkende handlinger.
Arbejdstilsynet har også gennemført en
kommunikationskampagne i branchen, som
havde fokus på at hjælpe arbejdsgivere og unge
med at sætte forebyggelse af seksuel chikane på
dagsordenen.
Da der er mange unge i branchen, er den også en
del af Arbejdstilsynets tilbagevendende indsats i
sommerferieperioden, hvor der er et særligt
4
BEU, Alm.del - 2023-24 - Endeligt svar på spørgsmål 66: Spm. om talepapir fra samrådet den 23/11-23 om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen
fokus på de unges arbejdsmiljø.
Branchen er også prioriteret i Arbejdstilsynets
indsats mod social dumping, ligesom den er et
fokusområde for den fælles myndighedsindsats
med Skattestyrelsen og politiet.
Så Arbejdstilsynet har et stort fokus på branchen
både i det ordinære tilsynsarbejde og i en række
særlige indsatser gennemført de senere år.
[Den danske model]
Det har tydeligvis ikke løst problemet. Og det er
afgørende at sige, at en myndighedsindsats
hverken kan eller skal stå alene.
Der er et arbejdsgiveransvar og i Danmark har
arbejdsmarkedets parter nemlig et afgørende
ansvar, når det kommer til at sikre ordentlige
vilkår på det danske arbejdsmarked.
Og de har et ansvar til at følge op, i de tilfælde
hvor arbejdsmiljøet ikke er i orden.
Det er en opgave, som både arbejdsgiver- og
lønmodtagersiden skal tage på sig. Jeg forventer,
at begge parter bakker op om den danske model,
og gør en indsats for at sikre bedre arbejdsvilkår
5
BEU, Alm.del - 2023-24 - Endeligt svar på spørgsmål 66: Spm. om talepapir fra samrådet den 23/11-23 om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen
i branchen.
[Samrådsspørgsmål D]
Vi har også fokus på det politisk. Vi indgik i
foråret en ny arbejdsmiljøaftale. Med aftalen har
vi afsat en historisk stor bevilling til
Arbejdstilsynets arbejdsmiljøindsats og
indsatsen mod social dumping. Midler, der skal
sikre et fortsat højt tilsynstryk på tværs af
brancher.
Aftalen indeholder bl.a. en lang række initiativer
målrettet det psykiske arbejdsmiljø.
For eksempel igangsættes en flerstrenget indsats
målrettet arbejdsrelateret stress, og
Arbejdstilsynet laver en ny hotline, hvor ledere
kan få hjælp og vejledning til at forbedre det
psykiske arbejdsmiljø.
Aftalen giver også et rygstød til indsatsen mod
social dumping.
Jeg vil også nævne, at et lovforslag, der ændrer
lovgivningen om arbejdstid, for øjeblikket
behandles i Folketinget.
Lovforslaget handler bl.a. om, at arbejdsgivere
ikke skal have lov til systematisk at lade ansatte
6
BEU, Alm.del - 2023-24 - Endeligt svar på spørgsmål 66: Spm. om talepapir fra samrådet den 23/11-23 om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen
arbejde mere end 48 timer om ugen, medmindre
det er godkendt af arbejdsmarkedets parter og
aftalt mellem den enkelte lønmodtager og
arbejdsgiver.
Det vil bidrage til at sikre ordnede forhold og at
både regler om arbejdstid og om hviletid
efterleves.
Men der er brug for, at branchen tager et større
ansvar. Så jeg håber, at de arbejdsvilkår, som der
tegnes et billede af i TV2’s dokumentar,
gør et
lige så stort indtryk i branchen, som det gør på
mig. Og jeg håber, at branchen tager initiativ til,
at få rettet op og få skabt ordnede forhold.
Jeg kan oplyse, at Arbejdstilsynet har taget
initiativ til et dialogmøde med repræsentanter fra
restaurationsbranchen om forebyggelse af
krænkende handlinger og social dumping. På
dagsordenen er også en drøftelse af, hvilke
handlemuligheder der er.
Afslutningsvist vil jeg gerne gentage mig selv:
Det skal være sikkert og sundt at gå på arbejde
på restauranter i Danmark. Og det er
altid
arbejdsgivernes ansvar at sikre det.
7
BEU, Alm.del - 2023-24 - Endeligt svar på spørgsmål 66: Spm. om talepapir fra samrådet den 23/11-23 om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen
Derudover er der et ansvar i branchen bredt set
og hos arbejdsmarkedets parter.
Jeg forventer naturligvis, at det ansvar bliver
løftet.
Tak for ordet
8