FAQ om Parkinsons sygdom og glyphosat
1. Hvad er Parkinsons sygdom?
Parkinson er den hurtigst voksende neurologiske sygdom i verden
1
med over 10 millioner diagnoser på
verdensplan - et tal, der forventes at blive fordoblet i løbet af de næste 50 år.
Der findes ingen kur. Årsagen er ukendt, men folk med en familiehistorie af sygdommen har en højere
risiko. Udsættelse for luftforurening, pesticider og opløsningsmidler kan også øge risikoen.
Parkinson opstår, når hjerneceller, der producerer dopamin, et signalstof, som koordinerer bevægelse,
holder op med at virke eller dør. Det er en progressiv tilstand. De 3 vigtigste symptomer er: tremor
(rysten), langsomme bevægelser og rigiditet (muskelstivhed). Andre symptomer omfatter psykiske
lidelser, nedsat mobilitet, søvnforstyrrelser, humørsvingninger og kognitive problemer, autonom
dysfunktion samt en markant nedsat livskvalitet.
Yderligere information om parkinson kan findes her (link:
https://parkinson.dk/viden-forskning/om-
parkinson/hvad-er-parkinson/)
2. Er der sammenhæng mellem pesticider og sundhed?
Der er stadig flere undersøgelser, der peger på en sammenhæng mellem eksponering for pesticider og
parkinson, Alzheimer, forskellige former for kræft, lungesygdomme, reproduktionsproblemer og
problemer med immunforsvaret.
Pesticider bruges ofte i kombination, og disse pesticid-cocktails er sandsynligvis mere skadelige for
biodiversitet og sundhed end enkeltmidler. Der er dog kun udført lidt forskning, og disse cocktails tages
ikke i betragtning ved godkendelse af pesticider. De nuværende regler for godkendelse af pesticider er
ikke tilstrækkelige til at vurdere risikoen for hjernesygdomme som parkinson korrekt. Læs mere om
pesticider og parkinson i Parkinsonforeningens e-avis her (link:
https://parkinson.dk/viden-
forskning/forskning/e-avis/)
3. Hvad er glyphosat?
Glyphosat er det mest udbredte pesticid i Europa og udgør en tredjedel af alle anvendte herbicider
2
.
Det globale forbrug af glyphosat i landbruget var 746.580 ton i 2014. Det svarer til henholdsvis 18% og
92% af al brug af pesticider og herbicider på verdensplan.
Det bruges til en lang række formål, f.eks. ukrudtsbekæmpelse, nedvisning af dækafgrøder, afgrøder,
nedlæggelse af midlertidige græsarealer, udtørring af afgrøder samt som høsthjælpemiddel. Du kan
blive udsat for glyphosat, hvis du får det på huden, i øjnene eller indånder det, når du bruger det.
Glyphosat forbliver i miljøet i dage eller måneder og mange af os udsættes for glyphosat dagligt. Det er
forbundet med tab af biodiversitet og dødelighed blandt bier. Derudover er der voksende
dokumentation for, at brugen af glyphosat udgør en risiko for folkesundheden.
1
Dorsey ER, Sherer T, Okun MS, Bloem BR. The Emerging Evidence of the Parkinson Pandemic. J Parkinsons Dis. 2018;8(s1):S3-S8.
doi: 10.3233/JPD-181474. PMID: 30584159; PMCID: PMC6311367.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6311367/
2
Antier, C. et al. Glyphosate use in the European agricultural sector and a framework for its further monitoring.
Sustainability
12,
5682 (2020).
https://www.mdpi.com/2071-1050/12/14/5682
Side
1
af
3